İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF), 2020'de yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınının beraberinde getirdiği zorluklara rağmen, dunyanın dort bir yanında İslami eğitim ve insani yardım calışmalarını devam ettirdi.
İDDEF'ten yapılan acıklamaya gore, federasyon hayırseverlerin desteğiyle 2020'de 33 ulkede cami, mescit, medrese ve su kuyusu actı, acil yardım, ramazan ve kurban organizasyonu gercekleştirdi.

Federasyon salgından etkilenen ihtiyac sahipleri icin "Birlikte Başaracak, Yardımlaşarak Aşacağız" sloganıyla başlattığı yardım kampanyası kapsamında Turkiye'nin farklı bolgelerine kumanya ve hijyen paketi yardımı goturdu. Salgın nedeniyle ucuşların durduğu ulkelerde ise İDDEF'in yerel gorevlileri sayesinde ihtiyac sahipleri yalnız bırakılmadı.
İDDEF, ekonomik, sosyal ve siyasi problemler nedeniyle eğitime ulaşamayan Muslumanların İslam'ı en iyi şekilde oğrenmeleri, ilmi ve fenni eğitime kavuşmaları icin 33 ulkedeki 63 medrese ve 21 mescitte, 6 bin oğrenci ve 203 hocayla eğitim seferberliğini surdurdu.
Federasyon, 2020'de kalıcı eser olarak 15 medrese, mescit, cami ve kulliye inşa etti, savaş mağduru Suriyeli vatandaşlar icin İdlib kırsalında 598 briket ev yaptı.
Acil yardım calışmaları kapsamında Turkiye başta olmak uzere, Afrika, Asya, Ortadoğu ve Balkanlar'da ihtiyac sahiplerine yardım ulaştıran İDDEF, yurt icinde yuruttuğu yardım calışmasıyla 10 bin aileye gıda ve hijyen paketi goturdu.
İDDEF, 24 Ocak 2020'de Elazığ'da meydana gelen depremden etkilenen vatandaşlara hayırseverlerin desteğiyle ısıtıcı, sunger yatak, kumanya, battaniye, hijyen paketi ve kışlık kıyafet yardımı yaptı. Lubnan'da 4 Ağustos 2020'de yaşanan patlama sonrası 1000 aileye gıda ve hijyen paketi dağıtan İDDEF, İzmir'de 30 Ekim 2020'de meydana gelen depremin ardından Bayraklı'da Afet ve Acil Durum Yonetimi Başkanlığının (AFAD) kurduğu cadır kentte konaklayan depremzedelere her gun yemek ikramında bulundu.
İDDEF, Sudan ve Somali'deki selden etkilenenlere gıda paketi ve barınma ihtiyacları icin cadır, Yemen, Gazze ve Suriye'de zorluk icinde yaşayan mazlum ve mağdurlara kumanya, kıyafet ve battaniye yardımı ulaştırdı.
Acılan su kuyularından 1,5 milyona yakın kişi faydalanıyor
"Bir Damla Bin Umut" kampanyası kapsamında Afrika ve Asya'da 1044 su kuyusu acan federasyon, yaklaşık 400 bin kişinin temiz su ihtiyacını giderdi. İDDEF'in şu ana kadar actığı su kuyularından 1,5 milyona yakın kişi istifade etmeyi surduruyor.
Burkina Faso, Nijerya, Somali, Etiyopya, Kenya, Nijer, Uganda ve Tanzanya'da "Bir fidan, bin orman" sloganıyla sosyal sorumluluk projesi yuruten İDDEF, medrese ile yetimhanelerin bahcesi ve cevresi başta olmak uzere gerekli gorulen bolgelere şu ana kadar 1000 limon, mango ve muz fidanı dikti.
Ote yandan, ramazan yardımları kapsamında Turkiye'nin yanı sıra 33 ulke ve 106 bolgede, 280 bin kişiye iftar yemeği veren İDDEF, hayırseverlerin zekat, fitre ve kumanya yardımlarını da ihtiyac sahipleri ile oğrencilere ulaştırdı.
Turkiye'de Kovid-19 salgını nedeniyle mağduriyet yaşayan 10 bin ihtiyac sahibi vatandaşa kumanya, hijyen paketi ve alışveriş kartı yardımında bulunan İDDEF, 33 ulkeden 24 bin ihtiyac sahibine kumanya, 36 bin yoksul, oğrenci ve yetime zekat ile fitre dağıttı. İDDEF, ramazanda Suriye, Yemen ve Gazze gibi acil kriz bolgelerine de ağırlık vererek, 90 bin kişinin sıcak iftar yemeği ile kumanyaya erişmesini sağladı.
Kurban Bayramında 63 bin 826 hisse kurbanı, 33 ulke ve 253 bolgedeki 2 milyon 829 bin yardıma muhtac insanlara ulaştıran İDDEF, Afrika, Asya ve Balkanlar'da da Kurban Bayramı'nın bereket ve heyecanını yaşattı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Elif Kucuk