Turk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) ulkedeki ihtiyac sahiplerinin ucretsiz konaklamasını sağlamak amacıyla gecen sene ekimde inşasına başladığı "Kimsesizler Evi" (Panahgah) tesisi acıldı.
Başkent İslamabad'ın Tarnol bolgesinde duzenlenen acılış torenine Pakistan Başbakanı İmran Han, Turkiye'nin İslamabad Buyukelcisi İhsan Mustafa Yurdakul, TİKA Pakistan Koordinatoru Gokhan Umut ile cok sayıda ust duzey isim katıldı.

Han, Panahgah'ı gezerek Turk yetkililerden bilgi aldı.
Burada yaptığı acıklamada Han, Turkiye'nin desteğini her zaman yanlarında hissettiklerini kaydetti.
Han'ın Fakirliğin Azaltılması ve Sosyal Koruma'dan Sorumlu Danışmanı Sania Nishtar ise Panahgah tesisinin iki ulke arasındaki dostluğun onemli bir simgesi olarak kalacağını soyledi.
Ote yandan, Turkiye'nin İslamabad Buyukelcisi Yurdakul, AA muhabirine yaptığı acıklamada, "TİKA'nın cok faydalı yeni bir projesinin acılışı icin buradayız. Ben 40-45 gun once ilk temel atma toreninde de buradaydım. Rekor surede bu kadar cabuk şekilde TİKA'nın bunu Baitul Mal isimli devlet kurumu ile birlikte bitirip hayata gecirmesi takdir edilecek bir başarı." ifadelerini kullandı.
Yurdakul, TİKA'nın yaptığı bu calışma ile gurur duyduklarını vurgulayarak, "İnşallah Pakistan'ın kalkınmasında, yoksullukla mucadelesinde Turkiye, TİKA ve Buyukelcilik olarak bir nebze tuzumuz olursa ne mutlu bizlere." dedi.
TİKA Pakistan Koordinatoru Umut ise Panahgah projesinin evsizler icin olduğuna dikkati cekerek, "Panahgah, evi olmayan, kalacak yeri olmayan veya geceyi dışarıda gecirmek zorunda olan vatandaşların buraya gelip geceyi gecirebilecekleri, sabah kahvaltılarını yapıp gerekirse ertesi akşam yemeklerini yiyerek tekrar cıkış yapabilecekleri bir tesis olarak dizayn edildi." diye konuştu.
Umut, projenin Başbakan Han tarafından hayata gecirildiğini anımsatarak, "Dolayısıyla Pakistan Başbakanlık Ofisi ve icracı kurum olan Pakistan Baitul Mal kurumu ile iyi ve sıkı bir iş birliğinde burada bu Panahgah'ı hayata gecirmiş olduk." şeklinde konuştu.
Panahgah'ta gunluk 100 kişilik yatma kapasitesinin mevcut olduğunu ve 500 kişiye sabah kahvaltısı ve akşam sıcak yemek hizmeti sunulacağını dile getiren Umut, "TİKA olarak ceşitli sektorlerde eğitim, sağlık ve mesleki eğitim alanında ceşitli faaliyetler gercekleştiriyoruz. Sosyal hayata dokunan bu tur projeler yapmaktan da ziyadesiyle memnunuz. 2021 yılı icin bu tur projeler yapmak yonunde planlamalarımız mevcut. Pakistan'ın ceşitli bolgelerinde bu tarz projeler hayata gecirmek istiyoruz." dedi.
Soz konusu projenin temel atma toreni 6 Ekim'de gercekleştirilmişti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Muhammet Nazım Taşcı