Azerbaycan halkı, 2021'in ilk gunude, Ermenistan'ın işgali altındaki toprakları kurtarmak icin girdikleri savaşta canlarını feda eden askerlerin defnedildiği şehitliklere giti.
2020'de 44 gunluk savaşta ulkeyi canları pahasına savunan ve kazanılan zaferde, 30 yıllık işgalin sona ermesinde buyuk katkıları olan şehitler, yeni yılın ilk gununde unutulmadı. Azerbaycan bayraklarıyla şehitlikleri ziyaret eden binlerce vatandaş, mezarlara cicek bıraktı, dualar etti.

Baku'deki şehitliği ziyaret eden Emekli Albay Abdulla Gurbani, AA muhabirine yaptığı acıklamada, 2020'yi "Azerbaycan'ın zafer yılı" olarak geride bıraktıklarını soyledi.
Gurbani, işgal altındaki toprakların kurtarıldığını ve şehitler dolayısıyla ihtişamlı yılbaşı kutlamalarının yapılmadığını belirtti.
Şehitlere borclu olduklarını vurgulayan Gurbani, şehitlerin hicbir zaman unutulmayacağını kaydetti.
Oğretmen olan Firengiz Kerimova, 30 yıl boyunca oğrencilerine işgali anlattıklarını, bundan sonra artık zaferden bahsedeceklerini ifade etti.
Yeni yılın ilk gununde şehitleri ziyaret etmenin kendileri icin bir borc olduğunu kaydeden Kerimova, şunları soyledi:
"Bize gurur verici duygular yaşatan, vatan icin canlarını feda eden şehitlerin ruhu onunde eğiliyorum. Gazilerimizle de karşılaştık burada. Onlarla da gurur duyuyoruz. Şehitlerimiz sayesinde topraklarımız işgalden kurtuldu ve o topraklarda artık alnımız acık, yuzumuz ak gezebileceğiz. Şehit annelerinin onunde eğiliyorum."
"Kutlama yaparsak, şehitlerimizin ruhuna saygısızlık etmiş oluruz"
Cocuklarıyla şehitliği ziyaret eden Rahim İbrahimli, "Cocuklarıma anlattım, bu sene yılbaşı kutlamayacağız. Kutlama yaparsak, şehitlerimizin ruhuna saygısızlık etmiş oluruz. Bize zafer yaşattıkları icin şehitlerimize daima minnettar olacağız." dedi.
1990'lı yıllardaki 1. Karabağ Savaşı'nda gazi olan Azad Musayev, şehitler nedeniyle bu sene yılbaşı kutlamadıklarını belirterek, "Omrumuzun sonuna kadar her zaman şehitlerimizi anacağız. Onlar bizim başımızın tacı. Şehit annelerinin ellerinden opuyorum." ifadesini kullandı.
Azerbaycan ordusunun 27 Eylul'de başlattığı, 10 Kasım'da Ermenistan'ın yenilgisini kabul eden anlaşmaya imza atmasıyla sona eren ve 44 gun suren 2. Dağlık Karabağ Savaşı'nda 2 bin 823 Azerbaycan askerinin şehit olduğu acıklanmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ruslan Rehimov