Ermenistan'ın 6 yıldan fazla esir tuttuğu Azerbaycanlılar Dilgam Esgerov ve Şahbaz Guliyev, esaret yıllarında yaşadıklarını ve gordukleri işkenceleri AA'ya anlattı.
Arkadaşları Hasan Hasanov'la 2014'te, doğup buyudukleri koylerini gormek, akrabalarının mezarlarını ziyaret etmek icin gittikleri Kelbecer'de Ermenilerce rehin alınan Esgerov ve Guliyev, Azerbaycan ve Ermenistan arasında Rusya'nın ara buluculuğunda 10 Kasım'da imzalanan bildiri gereği 14 Aralık'ta serbest bırakıldı.

Hastanedeki tedavi sureclerinin ardından ailelerine kavuşan Esgerov ve Guliyev, Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in mezarını ziyaret etti.
Hem ailelerine kavuşmanın hem de işgal altındaki toprakların kurtarılmasının sevincini yaşayan Esgerov ve Guliyev, artık ozgur olsalar da Ermenilerin katlettiği arkadaşları Hasanov'u ve hapishanelerde yaşadıkları işkenceleri unutamıyor.
Esgerov, tek sucunun doğduğu Kelbecer'i, akrabalarının mezarını ziyaret etmek olduğunu, orada daha once hicbir Ermeninin yaşamadığını soyledi.
Tutuklanmadan onceki yıllarda da Kelbecer'i ziyaret ettiğini bildiren Esgerov son seferinde Ermenistan askerlerince fark edildiğini, orada cesur arkadaşı Hasanov'un şehit edildiğini bildirdi.
Esgerov, cıkarıldığı sozde mahkemede kendisine omur boyu hapis cezası verildiğini ve Hankendi'deki hapishanede tutulduğunu belirtti.
Orada ceşitli işkenceler gorduğunu anlatan Esgerov, "Parmaklarımı kırdılar, kafama vurdular. Gun icerisinde sadece yarım saat hava almamıza izin veriliyordu. Tek kişilik hucrede kaldım. Fakat hicbir zaman umidimi kaybetmedim. Hem mahkemede hem de hapishanede hep dedim ki bir gun Azerbaycan askeri gelecek. Cunku Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Karabağ'ın işgal altında kalmasını kabullenmediğini biliyordum." dedi.
Esgerov, Ermenilerin onu kameralar onune cıkartarak Azerbaycan aleyhine konuşturmak istediklerini belirterek, "Hapishanede bana bir yıl yemek vermediler. 107 kiloydum rehin alındığımda. Bir yılda 55 kiloya indim. Elektrik vererek de işkence yaptılar." diye konuştu.
Azerbaycan ordusunun topraklarını kurtarmak icin başlattığı operasyonu top seslerinden oğrendiğini ifade eden Esgerov, "Şuşa hapishanesindeydik. Bir radyomuz vardı. Oradan Azerbaycan ordusunun operasyon başlattığını duydum. Azerbaycan ordusu Şuşa'ya yaklaşınca bizi oradan cıkartıp Erivan'a goturduler." bilgisini verdi.
Esperov, Ermenistan'ın savaşta teroristleri de kullandığını belirterek, "Şuşa hapishanesinde PKK militanlarını gordum. Savaş başladığında onlar gittiler. Onların savaşmaya gittiklerini oğrendim." dedi.
"Cehennemi gorduk geldik"
Guliyev de kendi topraklarına gittikleri icin haksız yere hapis yattıklarını bildirdi.
Esaret doneminde turlu işkenceler gorduklerini belirten Guliyev, "O hayat değildi. O yaşamak değildi. Cehennemi gorduk geldik. Artık doğum gunumu Baku'ye donduğum 14 Aralık'ta kutlayacağım." dedi.
Savaşta hayatını kaybeden şehitlerin ruhları onunde eğildiğini, onların sayesinde bugun ozgur olduğunu vurgulayan Guliyev, "Azerbaycan ordusu ilerledikce Ermeniler ne yapacaklarını şaşırmıştı. Yuksek rutbeli subayları da hapishanede yaşamaya başlamıştı. Ora kale gibiydi. Can korkusu ile hapishanede saklanıyorlardı." diye konuştu.
Esgerov, Guliyev ve Hasanov 2014'te, Ermenistan'ın işgali altındaki Kelbecer'e gitmişti. Uc Azerbaycan vatandaşını fark eden Ermenistan askerleri, Hasanov'u oldurmuş, diğerlerini rehin almıştı. Hasanov'un cenazesi Azerbaycan'a uc ay sonra iade edilmiş, yargılanan Esgerov omur boyu, Guliyev ise 22 yıl hapis cezasına carptırılmıştı. Esgerov ve Guliyev, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan bildiri gereği esir ve rehinelerin takası kapsamında 14 Aralık'ta Azerbaycan'a iade edilmişti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Resul Rehimov