Turkiye'nin onemli metal mutfak eşya uretim merkezlerinden Kahramanmaraş, hem ic piyasada hem ihracatta tencere ve tava ihtiyacının buyuk bolumunu karşılıyor.
AA muhabirinin, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) verilerinden derlediği bilgilere gore, Kahramanmaraş metal mutfak eşyası uretiminde İstanbul'dan sonra Turkiye'de ikinci sırada yer alıyor.
Kentte, Avrupa'nın en buyuk tencere ureticilerinden olan işletmeler faaliyet gosterirken, sektordeki 84 fabrikada yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağlanıyor.
Dunyadaki bircok ulkeye ihracat yapan kent, sektordeki başarısıyla dikkatleri uzerine cekiyor.
Gecen yıl Turkiye'de aluminyum ve celikte yaklaşık 130 milyon dolarlık metal mutfak eşyası ihracatı yapan Kahramanmaraş, ulke ekonomisine katkı sunmaya devam ediyor.
KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu, AA muhabirine, metal mutfak eşyası sektorunun kent icin gurur ve ovunc kaynağı olduğunu soyledi.
Turkiye'de metal mutfak eşyası sektorunde Kahramanmaraş'ın İstanbul'dan sonra en buyuk ikinci uretim merkezi haline geldiğini belirten Balcıoğlu, "Bu sektorun Kahramanmaraş ekonomisinde oldukca buyuk yeri var. Bu sektorde 100 kadar firmamız faaliyet gosteriyor. Turkiye'de uretilen metal mutfak eşyalarının yuzde 60'nı Kahramanmaraş uretiyor." dedi.
Kahramanmaraş'ın metal mutfak eşyalarıyla anıldığını ve kentin bu sektordeki başarısının herkesce bilindiğini dile getiren Balcıoğlu, "Fakir ya da zengin, buyuk ya da kucuk ayırt etmeksizin Turkiye'deki her evde yer alan 3 tencere ve tavanın 2'sini Kahramanmaraş uretiyor, dizayn ediyor." diye konuştu.
Kentte yaklaşık 40 yıldır uretim yapan Tutku Metal Mutfak Eşyaları Yonetim Kurulu Başkanı Mehmet Tebernuş Utlu, kentte metal mutfak eşyası sektorunun son 10 yılda daha da modernleştiğine işaret etti.
Modernleşmenin, Kahramanmaraş'ın urun kalitesini ve tedarik zincirini artırdığını anlatan Utlu, "Onceden metal mutfak eşyaları daha ilkel şartlarda uretiliyordu. Metal mutfak eşyası sektorunde Turkiye'de gorduğumuz marka urunlerin bir coğu Kahramanmaraş'ta uretilmekte. Teflon, celik ve pişirme gruplarının hemen hemen yuzde 70'i Kahramanmaraş'ta uretilmektedir." bilgisini verdi.
Kovid-19 salgını surecinde metal mutfak eşyası sektorunun daha da hareketlendiğini vurgulayan Utlu, "Kahramanmaraş'ın metal mutfak eşyası sektoru pandemi surecinde daha da buyudu. Taleplerden memnunuz. Avrupa'da bircok uretim tesisi kapandı. Cin'den tedarikler zorlaştı. İnsanlar mecburen Turkiye'ye yoneldi. Bizim uretim zincirimizin kapanmaması cok buyuk bir avantajımız oldu. Kahramanmaraş da bunu fırsata cevirdi." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Tunahan Akgun