WordPress yazı tipi değiştirme isteği her blog acan ya da site kuran kişi icin oncelikli olarak yapmak istediği değişikliklerin başında gelir.

Benim icin de oyleydi. Eminim sizin icin de oyledir. Peki wordpress yazı tipi nasıl değiştirilir ?

Bu yazımda size wordpress yazı tipi değiştirme işlemini bir kac yontem ile anlatıyor olacağım. Tabii bunu sadece yazılarınız icin değil,

Aynı zamanda yazılar dışında WordPress sitenizin menulerinin, yan panelde bulunan bileşen (widget) başlıklarının, yazı başlıklarının, yazı alt başlıklarının, alıntılarının, formlarının yazı tiplerini de değiştirmek icin anlatıyor olacağım.

Yazımda WordPress yazı tipi değiştirme, WordPress yazı tipi ekleme, WordPress font ekleme gibi konularda sitenizin fontlarını değiştirmede yardımcı olmaya calışacağım.

CSS ile WordPress Yazı Tipi Değiştirme
WordPress yazı tipi değiştirme işini sitenizin fontlarını, temanızın CSS dosyasına mudahale ederek yapmanız mumkun. Fakat burada birkac değişken soz konusu.

İlk olarak kodlama konusuna yabancı olmamanız gerekiyor. Bu da giriş seviyesinde de olsa CSS dilini bilmeniz demek.

Bu işlem nerede ise her temaya gore farklılık gosterir. Cunku her tema yapımcısı, temadaki kod etiketleri icin ozel CSS etiketleri kullanmış olabilir. Mesela h1 etiketi icin tema yapımcısı h1.entry-title ve h1.entry-title-page adlarında iki versiyon kullanmış olabilir.

CSS ile font değişikliği oldukca fazla varyasyon barındıran bir işlem. Ben altta size mantığınızı anlamanız adına elimden geldiğince anlatmaya calıştım. Ancak yine de uygulamada zorluk cekerseniz, bir alttaki eklenti ile wordpress yazı tipi değiştirme kısmını takip edebilirsiniz.

Ornek:Diyelim ki ben yan panelde (sidebar) bulunan abonelik formunun başlık yazı tipini ve yazı boyutunu değiştirmek istiyorum. Peki bu font değiştirme işlemi kodlama ile nasıl yapacağım ?

1-Oncelikle yazı tipini değiştirmek istediğim abonelik formu bileşeninin olduğu herhangi bir sayfaya gidiyorum ve formun başlığının uzerine gelip sağ tıklayıp, incele diyorum.

Ve google chrome bana bu başlığın kod kaynağını gosteriyor. Alttaki resimde de gorduğunuz gibi benim form başlığım #wp-subscribe h4.title CSS etiketi ile yazılmış.

Bu etiketin hemen altında da font-family: fantasy; şeklinde bu başlık icin belirtilmiş font kodunu goruyorum.

2-İşte, bizim de tam olarak değiştireceğimiz kısım burası. Bu kodun hangi css dosyamda kayıtlı olduğunu bulmak icin ise #wp-subscribe h4.title CSS etiketinin hemen sağ tarafında bulunan ve altı cizili olarak gosterilen wp-subscribe-fo.. şeklinde olan yerin uzerine mouse ile geliyorum.

3-Mouse ile gelince chrome otomatik olarak CSS kod dosyasının sunucumdaki lokasyonu neresi ise bana direkt gosteriyor. Benim bu abonelik bileşenimin başlık fontu icin yapılan kodlama WP Subscribe Pro eklentisinin CSS klasoru icerisinde bulunan wp-subscribe-forum.css dosyası icerisindeymiş.

Not: Eğer siz bu kısımda dosyanızın lokasyonunu tam goremiyorsanız, bunu sebebi sitenizde cache eklentisinin aktif olması kaynaklıdır. Cache eklentinin etkisiz hale getirerek dosya lokasoyunun tam yerini gorebilirsiniz.

4-Ardıdan font-family: fantasy; şeklinde belirtilmiş kodu değiştirmek icin oğrendiğim CSS dosya lokasyonuna ya cPanel uzerinden Dosya yoneticisi kısmından Public_html >> Wp-content >> Plugins >> Eklenti ismi >> CSS yolunu izleyerek ya da FTP uzerinden bağlanarak ulaşıyorum.

Ve wp-subscribe-form.css dosyasını duzenle dedikten sonra dosya icerisinde CTRL+F sayfa ici aratama kombinasyonunu kullanarak wp-subscribe h4.title yazıp, aratma yapıyorum ve css etiketinin atlında yer alan kodlara ulaşıyorum ve biraz once chrome sayesinde goruntulediğim kod kısmına sunucu yonlu ulaşmış oluyorum.

Bu noktadan sonra tek yapmam gereken ise, fantasy yazan kısmı ( fontunu ) istediğim font ismi ile değiştiriyorum.

Mesela ben fantasy yerine yazı tiplerinden biri olan verdana ya da helvetica yazıyorum. Yani sonuc olarak font-family; verdana; şeklinde bir duzenleme yapmış oluyorum

Ve değişiklikleri kaydet dedikten sonra ise sitemin on yuzune gittiğimde abonelik formumun başlığı verdana yazı tipi ile değişmiş oluyor.

Not:Bu kısımda eğer font buyukluğu ile de oynamak isterseniz de, yine aynı şekilde bu kod icerisinde bulunan bende font-size: 30px; şeklinde olan kısmı 30px’den 50px’e ya da 20px’e duşurerek ayarlayabiliyorum.

Not:Bazı temaların birden cok CSS dosyası olsa da, bu tur yazı fontlarını genelde style.css dosyalarında toplar ve bu CSS dosyasını ise tema dizini altında CSS klasoru icerisine değil de tema dosyasının altında ana dizinde tutar.

O zaman da bu dosyayı duzenlemek icin hic cPanel ya da FTP bağlantısı kurmadan, direkt Admin Paneli >> Gorunum >> Duzenleyici >> Style.css yolunu izleyerek bu CSS dosyasına ulaşabilir ve direkt duzenleme yapabilirsiniz.

#Alternatif olarak şu şekilde de yapabilirsiniz;

Değiştirmek istediğiniz yazı fontu neresi ise, onun CSS etiketini bulduktan sonra temanızda Custom CSS kısmı var ise, o kısmada değişikliği yazabilirsiniz.

Boyle yaptığınızda Custom CSS dosyasında belirtilen kodlar var olan kodların uzerine yazılır ve eski kodlar otomatik gecersiz kılınır.

Yani;

Mesela yazı tipi değişikliği yapacağınız CSS etiketinin buldunuz. Bu benim icin #wp-subscribe h4.title şeklinde idi, ben eğer gider theme options kısmımda yer alan Custom CSS kısmına ( Bu custom CSS kısmı Admin Paneli >> Theme Options kısmınızda herhangi bir yerde olabilir ve bu genellikle ucretli temaların ozellikleri arasında yer alır. ) şu şekilde bir kodlama yazarsam;

Kod: #wp-subscribe h4.title Benim abonelik formum icin yazı başlık fontu yine değişmiş olur. Ancak CSS yontemi ile font değiştirme zor olan yontemdir.

Tabi wordpress yazı tipi değişikliği yapmak icin biraz bilgi gerektiren CSS kodları ile uğraşmak zorunda da değilsiniz. Bunu eklentiler ile de yapabilirsiniz ki bir alt kısımda eklenti ile wordpress yazı tipi nasıl değiştirilir, onu da anlattım.

Not:Tema dosyalarınız uzerinde yaptığınız bu değişiklikler temanızı guncellediğnizde ya da tema değiştirdiğinizde kaybolacaktır. Bunu da aklınızda tutmanız da fayda var.

Bu nedenlerden dolayı şahsen WordPress font değiştirme konusunda CSS kullanmak yerine, bu işi kolaylıkla halledebileceğiniz eklentilere başvurmanızı oneririm.

Eklenti ile WordPress Yazı Tipi Değiştirme
WordPress font değiştirme konusunda kod bilginiz kısıtılı ve kodlar ile uğraşmak istemiyor, bunun daha kolay bir yolu yok mudur diyorsanız eğer, WordPress yazı fontu değiştirme eklentileri yardımınıza koşuyor.

#Bunun icin piyasada bir kac eklenti mevcut. Fakat şu an icin en iyi ve ucretsiz olarak Easy Google Fonts eklentisi one cıkıyor.

Easy Google Fonts ile kod bilgisine sahip olmadan, tum WordPress temaları icin sitenizin yazı tiplerini ozelleştirebilirsiniz.

Eklenti, WordPress Ozelleştirme işleviyle tumleşik olarak calışıyor. Değişikliklerinizi anında canlı olarak gorebiliyorsunuz.

Once eklentiyi kurup, etkinleştirin.

1-Eklentiyi kurup etkinleştirdikten sonra admin panelinizden Gorunum > Ozelleştir yolunu izleyin. Sol taraftaki menuden Typography > Default Typography seceneğine tıklayın.

2-Paragraphs, Heading 1 gibi başlıkları goruyorsunuz. Bu başlıkların altlarında bulunan Edit Font seceneğini acarak yazı stillerini canlı on izlemeli olarak değiştirebiliyorsunuz.

Yine Edit Font seceneği altında Styles, Appearanca, Positioning adlarında sekmeler mevcut. Bu sekmelerdeki secenekleri kullanarak yazı tipinden satır yuksekliklerine kadar tum ayarlamaları yapmanız mumkun.

3-Ayarlamalar bittikten sonra ise sol ustte bulunan Kaydet ve Yayımla butonuna tıklayıp, değişiklikleri aktif edin.

#Site genelinde spesifik bir noktada ki WordPress yazı fontu değiştirmek icin ise; Ornek: Mesela yan panelde ki bileşen (widget) başlıklarının yazı tipini değiştirmek istiyoruz. Bunun icin temamıza tanımlı bileşen başlıklarının CSS etiketlerini bulmamız gerekiyor.

1-Bunun icin ise yazı fontunu değiştirmek istediğiniz bileşenin bulunduğu herhangi bir sayfaya gidiyoruz ve bileşen başlığına sağ tıklayıp, İncele seceneğine tıklıyoruz.

2-Acılan panelde alt gorselde gosterdiğim alanlardaki kod, temamıza ait bileşen (widget) başlıklarının CSS etiketidir. Bu kodu bir yere not alalım.

#Sitenizde değitirmek istediğiniz diğer ( Menu, footer yazıları, on sayfa başlıkları gibi ) yazı alanlarının CSS etiketlerini de bu şekilde oğrenebilirsiniz.

3-Ve ardıdan Admin Paneli >> Ayarlar >> Google Fonts sekmesine gidin. Edit Font Controls kısmında, Control Name yazan yere Widget Başlıkları (veya istediğiniz başka bir isim) ismini vererek Create Font Control butonuna tıklayın.

4-Add CSS Selectors alanına az once not aldığımız CSS etiketini yazalım ve Entera basalım. Ardından Save Font Control butonuna tıklayıp, kaydedelim.

5-Tekrar Admin Paneli >> Gorunum >> Ozelleştir kısmına gidelim.. Tygopraphy >> Theme Typography seceneğine gelelim.

Bu noktada bir ust adımda oluşturduğumuz kontrol seceneğini goruyor olacaksınız. İşte, bu kısım icin de Edit Font seceneği ile bileşen başlıklarımızın yazı tiplerini, renklerini vs. ayarlayabilirsiniz.

Bu şekilde sitenizdeki tum yazı tiplerini değiştirmeniz mumkun. Değiştireceğiniz her alan icin 4. adımdaki CSS etiketi yazdığımız yere birden fazla CSS etiketi tanımlayabilir ya da her alan icin yeni Font Control oluşturabilirsiniz.

Not:Alternatif olarak sadece yazılarınızın fontlarını değiştirmek, bir yazı icerisinde birden fazla font kullanmak icin ise TinyMCE Advanced , CKEditor for WordPress gibi yazı editoru eklentilerini kullanabilirsiniz.

Tabii bu zengin icerikli editorlerle yazılarınızın sadece fontlarını değil, WordPress yazı fontu buyutme, yazıya renk ekleme, renkli yazı yazma gibi amaclar icin de kullanabilmeniz mumkun.