Turk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Lubnan'da yoğun olarak surdurduğu destek projeleri kapsamında ulkenin tek devlet yuksekoğretim kurumunu 3 yeni modern studyoya kavuşturdu.
TİKA Beyrut Ofisi Koordinatoru Orhan Aydın, AA muhabirine yaptığı acıklamada, TİKA'nın yıllardan beri Lubnan'da surdurduğu ceşitli kalkınma ve yardım faaliyetleri cercevesinde Lubnan Universitesi'nde bir projeyi hayata gecirdiklerini belirtti.

Lubnan Universitesi'nin, ulkenin tek devlet universitesi olması hasebiyle yoğun ilgi gorduğune dikkati ceken Aydın, bu bağlamda universitenin kapasite artırımına yonelik gercekleştirilen proje kapsamında modern ekipmanlarla donatılmış 3 adet studyo kurulduğunu aktardı.
Video montaj-animasyon, film yapım ve seslendirme ekipmanlarıyla donatılan studyoların universitenin Trablusşam kentinde bulunan Mimarlık ve Guzel Sanatlar Fakultesi'nde kurulduğunu dile getiren Aydın, sozlerini şoyle surdurdu:
"Sağlanan donanım ve yazılım desteği ile Trablusşam'da bu alanda yuksek lisans programına sahip tek fakulte olan Mimarlık ve Guzel Sanatlar Fakultesi, dijital ortamda ses kayıtlarının yapılacağı, seslendirme ve kurgulamaya imkan sağlayacak bir ses kayıt studyosunun yanı sıra, video montaj, video kurgu, animasyon ve film yapımlarının gercekleştirebileceği studyolara kavuştu."
TİKA Koordinatoru Aydın, "Mimarlık ve Guzel Sanatlar Fakultesi, profesyonel kameralar, fotoğraf makineleri, ses kayıt cihazları, bilgisayarlar, mikrofonlar, kulaklıklar ve ceşitli profesyonel yazılımlar ile oluşturulan studyolar sayesinde 1000 oğrencisinin yanı sıra şehirdeki diğer universite oğrenci ve oğretim uyelerine hizmet verebilecek imkana kavuştu." ifadelerini kullandı.
Mimarlık ve Guzel Sanatlar Fakultesi Dekanı İsam Ubeyd de dost ulke Turkiye'nin bu projeyle genclerin eğitim hedeflerini gercekleştirmesi konusundaki iş birliğine ne kadar onem verdiğinin gostergesi olduğunu soyledi.
TİKA'nın gercekleştirdiği bu proje sayesinde Lubnan Universitesi Mimarlık ve Guzel Sanatlar Fakultesi'nin bolgede en donanımlı studyolara kavuştuğunu ifade eden Ubed, kendilerine bu imkanları sağlayan Turkiye ve TİKA'ya teşekkur etti.
Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bolunmeler acısından oldukca kırılgan bir yapıya sahip Lubnan, 1975-1990 yıllarındaki ic savaştan bu yana en buyuk ekonomik krizi yaşıyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mahmut Geldi