SAKARYA'da Sapanca Golu'nde su seviyesi 30.34 metre seviyesine inerek, sahil kesiminden yaklaşık 20 metre cekilme yaşandı. Sakarya Universitesi Cevre Muhendisliği Bolumu oğretim uyesi Doc. Dr. Asude Ateş kuraklıkla ilgili sıkıntı yaşandığını belirterek, goldeki su seviyesinin 30 metrenin altına inmesi durumunda sadece insani amaclı kullanılmasına oncelik verilmesi gerektiğini soyledi. Sakarya'nın icme suyu ihtiyacının yuzde 90'ının, Kocaeli'nin ise yuzde 15'inin karşılandığı Sapanca Golu'nde, kuraklık nedeniyle su seviyesi her gecen gun daha da duşuyor. Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından yapılan olcumlere gore goldeki su seviyesi 32.50'den 30.34 metre seviyesine duştu. Sapanca ilcesindeki bazı sahillerde sular yaklaşık 20 metre kadar cekildi. Suların cekilmesiyle rıhtımlar ortada kaldı.

Sapanca Golu havzası uzerinde ciddi bir su stresi oluştuğunu belirten Doc. Dr. Asude Ateş, "Sapanca Golu, şehrimizin en onemli icme suyu kaynağı ve bizim de gozbebeğimiz. Şu surecte baktığımızda, bugun aldığımız verilere gore 30.34 metre kotunda Sapanca Golu. 30 metre altına inmeye başladığında Sapanca Golu'ndeki suyun sadece insani amaclı kullanılmasına oncelik verilmesi gerekiyor" dedi. 'KURAK MEVSİMLERE GECİŞ OLDUĞUNU GOZLEMLİYORUZ' 2014 yılında Sapanca Golu'nde su seviyesinin 29.20 metre seviyesini indiğini hatırlatan Doc. Dr. Asude Ateş, "Şu anki duruma baktığımızda zaten kuraklıkla ilgili bir sıkıntı yaşıyoruz. Zaten 7 yıllık donemlerde meteorolojik verileri incelediğimizde genel olarak kurak mevsimlere doğru geciş olduğunu gozlemliyoruz. Bu da 2021 yılını işaret ediyordu, cunku biz en son 29.20 kotlarını 2014 yılında gormuştuk. Kuraklık verilerinde Turkiye geneline baktığımızda yuzde 49'luk bir azalma var. Pandemi surecini de hesaba kattığımızda hem nufusumuz hem de kullanım miktarımız artıyor. Bunlar artış gosterirken yağışların azalması ve kuresel sıcaklığında artması eksi yone doğru bir eğilim gostermesine neden oluyor. Boylelikle havzamızın ustunde cok ciddi bir su stresi oluşmuş vaziyette." diye konuştu. 'KAYNAĞIMIZI KORUMAK ZORUNDAYIZ' Sapanca Golu'ndeki tehlike ile ilgili eylem planlarının harekete gecmesi gerektiğini soyleyen Doc. Dr. Ateş, şoyle konuştu: "Tehlikeleri gorup, bunlarla ilgili riskleri değerlendirip eylem planlarını harekete gecirmemiz gerekiyor. Genel olarak baktığımızda; oncelikli olarak kaynağımızı korumak zorundayız. Bu yuzden belli bir kot seviyesi altına inildiğinde insani kullanım harici tum kullanımların onlenmesi gerektiğini duşunuyorum. Eğer tarımsal kullanım varsa orada doğru sulama tekniklerine yonelme, eğer iletim hatlarında varsa su kayıp ve kacaklarına yonelik alınan onlemlerin geliştirilmesi ve genel olarak su tasarrufunun vurgulanması gerek. Yani evlerimizde nasıl daha az su kullanabiliriz? İnsanımızda su bilinci farkındalığını nasıl yaratabiliriz? Bunlarla ilgili surecleri nasıl geliştirebiliriz? Bunlarla ilgili onlemleri onumuze koymamız gerekiyor. Bu yuzden ozellikle su tasarrufuna, suyun tekrar kullanılabilirliğinin arttırılması konularına vurgu yapmak istiyorum."

- SakaryaKaynak: Demiroren Haber Ajansı / Dincer AKBİR