Ankara Ticaret Odası (ATO) Yonetim Kurulu Başkanı Gursel Baran, "Yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınının ekonomi uzerindeki olumsuz etkisini e-ticaret ile aşacağız. Hedefimiz, uyelerimizi e-ticaret ve e-ihracatla dunyanın dort bir yanında ticaret yapabilir hale getirmek." ifadelerini kullandı.
Baran, yaptığı yazılı acıklamada, 2020'e ilişkin değerlendirmelerini ve yeni yıldan beklentilerini paylaştı.

Salgının her sektorun teknolojiyle butunleşme mecburiyetini ortaya koyduğuna işaret eden Baran, iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle hızlı bir değişimin başladığını, Kovid-19'un bunun "korukleyicisi" olduğunu aktardı.
Baran, ATO uyelerinin salgın surecinde dijital dunyada ticaret yapabilmelerini sağlamak icin ihtiyac duydukları yeterliliğe sahip olmaları konusunda "E-Ticaret ve E-İhracat Seferberliği" başlattıklarına dikkati cekti. Baran, uyelerinin 7 gun 24 saat ucretsiz eğitim alabilecekleri "Ankara Ticaret Akademisi" cevrim ici eğitim platformunu da hayata gecirdikleri bilgisini verdi.
Yeni donemde ticaretin şifrelerinin teknolojide saklı olduğuna dikkati ceken Baran, şunları kaydetti:
"Kovid-19 salgınının ekonomi uzerindeki olumsuz etkisini e-ticaret ile aşacağız. Hedefimiz, uyelerimizi e-ticaret ve e-ihracatla dunyanın dort bir yanında ticaret yapabilir hale getirmek, e-ticaret ve e-ihracata hız kazandırmak. Yeni donemde e-ticaretin geleneksel perakende satışlara gore oranının 2, 3 kat artacağı tahmin ediliyor."
"Salgından sıyrıldığımız olcude performansımız iyileşecek"
Baran, Turkiye'nin, Kovid-19'la mucadeleyi sağlık sistemi acısından gelişmiş bircok ulkeye nazaran başarıyla yonettiğini vurgulayarak, "Ulke olarak dinamik yapımızın bu surecte buyuk faydasını gorduk. Dezenfektan, maske, onluk gibi salgınla mucadelede onemli urunleri suratle uretip, yurt dışına ihrac etmeyi başardık. Yine cok kısa surede solunum cihazı uretip ihracatını gercekleştirdik." ifadelerini kullandı.
Salgının, tedarik zincirlerini zayıflattığına değinen Baran, yeni donemde Turkiye'nin dunyanın yeni tedarikcisi olmak uzere calışmalar yapabileceğini kaydetti.
Baran, ucuncu ceyrekte alınan tedbirlerin de sayesinde hem Turkiye'de hem de diğer ulkelerde başlayan toparlanmanın devam edeceğine işaret ederek, "Sanayimizden gelen uretim endeksi verileri doğrultusunda dorduncu ceyreği kuculmeden kapatacağımızı tahmin ediyoruz. Salgından sıyrıldığımız olcude performansımız iyileşecek." değerlendirmesinde bulundu.
"Hizmet sektorune destek"
Salgınla mucadele kapsamında alınan tedbirler nedeniyle ikinci kez faaliyetleri sınırlandırılan restoran, lokanta, kafe ve kantin gibi işletmelerin 2020'de zor gunler gecirdiğine dikkati ceken Baran, bu surecte bir kısım işletmenin kapanıp, bir daha hic acılmadığını, bir kısmının ise acıldığını ancak cirolarının yuzde 20 seviyelerinde kaldığını aktardı.
Baran, bu kapsamda hizmet ana sektoru altında bulunan alanlara desteğin surmesi gerektiğini vurguladı.
Mart ayında Turkiye'ye de sıcrayan salgın nedeniyle, normal gundemlerini bir kenara bıraktıklarını belirten Baran, "O gunden bu yana, mesai gozetmeksizin tum gucumuz ve imkanımızı salgın onlemlerinin uyelerimiz uzerindeki etkilerini hafife indirmeye yoğunlaştırdık." ifadesini kullandı.
Baran, 2021'in ilk ceyreğinde aşılama calışmalarıyla salgının etkilerinden kurtularak, yeniden calışmaya, uretime, ihracat yapmaya, Ankara ve Turkiye ekonomisini geliştirmeye odaklanılması temennisinde bulunarak, "2021'de de her zaman olduğu gibi uyelerimiz, calışmalarımızın merkezini oluşturacak. Yerli ve milli uretim, marka, coğrafi işaretli urunler, yurt dışı ucuşlar, fuar ve kongre merkezimizin inşaatının tamamlanması gundemimizdeki konular arasında yer almaya devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Zeynep Canlı