vBulletin'den XenForo'ya Geciş Nedir , vBulletin'den XenForo'ya Neden Gecmeliyim ?
İlk once sizlere şunu soylemek isterim ki uzun suredir vBulletin kullanıcısıyım ve 7 yıldır aktif olan vBulletin destek forumum bulunmaktadır. XenForo'yu kullanmadan once cok negatif duşuncelerim vardı XenForo sistemine fakat sistemi kullandıkca tanıdıkca vBulletin forum sisteminin geride kaldığını bazı istekleri karşılamadığının duşuncesine sahip oldum. Bu yuzden dolayı sizlere vBulletin forum sisteminden XenForo forum sistemine gecişi anlatacağım.
vBulletin'den XenForo'ya Geciş İşlemleri Nelerdir ?
Oncelikle vBulletin forum sistemimizin her ihtimale karşı kurulu olan tum eklenti, tema ek guvenlik duvarı vs. gibi dosyalardan eklentilerden arındırın yani kaldırın. Bu işlemi yapın ki XenForo forum sistemine geciş esnasında olası bir durum ile karşılaşmayalım. Ardından vBulletin forum sistemimizin FTP ve Veritabanı tam yedeğini alın.
1- vBulletin forum sisteminizde yasakladığınız veya e-mail onayını yapmayan uyeleri komple silmenizi tavsiye ederim. Cunku kullanılmayan uyelikler olduğundan dolayı veritabanında boşuna yer kaplayacaktır.
Not: Yasakladığınız uyeleri silmezseniz eğer temizlik acısından alttaki sorguyu oluşturun.
Kod: UPDATE usertextfield LEFT JOIN user ON user.userid = usertextfield.userid SET signature = '' WHERE user.usergroupid = 8 Sorgu kodunun sonundaki 8 sizin forumunuzdaki yasaklı kullanıcı grubunun ID'si kac ise onu yazın. Bu sorgu sayesinde yasaklı kullanıcıların signature yani imzalarını silmiş olacağız.
2- Forum sitenizde cop kutusunda tekrar konu gereksiz konu veya mesaj var ise silmenizi tavsiye ederim boşuna yer kaplaması yapmasınlar.
3- vBulletin kurulu olduğu phpmyadmin panelinde alttaki sorguyu calıştırın;
Kod: UPDATE post SET title = '' Not: Forum siteniz buyuk bir site sie bu sorgu calıştırdığınızda sunucunuz bayağı zorlanacaktır fakat sabır ile bekleyin tamamlanmadan herhangi bir işleme başlamayın. Bu sorgu ne işe yarar diye sorarsanız mesaj başlarında RE: Konu adı diye bir yer var ya, işte orayı kaldıracaktır. Cunku XenForo'da bu sistem gereksizdir. Bunu kesinlikle yapmalısınız zaten Seonuz icin bayağı zararlı olacaktır. Hem Ttile'de var hem navbar'da var hemde boyle her mesajda olması Seo acısından kotudur. İşte XenForo'da bu yok.
4- vBulletin sitemizde sildiğimiz bir uye ve o uyeliğe ait konu veya mesajlarda bir isim gecmiyorsa XenForo bunları aktarmaz. Yani aktarım işlemi eksik olur bunu cozmek icin alttaki sorguyu vBulletin kurulu olduğu PhpMyAdmin panelinden calıştırın;
Kod: UPDATE `thread` SET `postusername` = 'Guest' WHERE `thread`.`postusername` ='' Not: Bu yapacağımız işlem uzun surebilir Guest'i Misafir veya Silinmiş Uye yapabilirsiniz size kalmış. Onemli bir onerim olacak ki, o da bunların hicbirisiyle uğraşmak istemiyorsanız şu sorguları calıştırın;
Kod: DELETE FROM post WHERE userid = 0; Kod: DELETE FROM visitormessage WHERE userid = 0; Bu sorgular silinmiş uyelerin tum mesajlarını forumdan kaldıracaktır. Fakat bu işlemi de yapmak istemezseniz şu sorguyu calıştırın;
Kod: UPDATE usertextfield LEFT JOIN user ON user.userid = usertextfield.userid SET signature = '' WHERE user.posts = 0; Bu sorgu silinmiş uyelerin imzalarını veritabanından temizler.
5- Geri donuşumlu olarak sildiğiniz tum konu ve mesajları komple silin. Zaten miladı dolmuştur bunların. Boş yere taşımaya hic gerek yok. Ben bu işlemi yapmanızı oneririm. Ama yok, "olsun sakıncası yok gecireyim onları" derseniz 5. adımı yani bu kısımı atlayın bu konuda. Fakat yok "tamam bunu da yapayım iyi olur" derseniz, şu sorguları calıştırın;
Kod: DELETE FROM post WHERE visible = 2 AND parentid > 0 Kod: truncate deletionlog; Not: Bu sorgu calışırken sunucuya yuk binecektir. Dikkatli olmalısınız.
6- Ozel mesajları taşımak istemiyorsanız şu sorguları tek tek calıştırın;
Kod: DELETE FROM pm; Kod: DELETE FROM pmreceipt; Kod: DELETE FROM pmtext; Kod: UPDATE user SET pmtotal = 0, pmunread = 0; Kod: TRUNCATE pm; Kod: TRUNCATE pmtext; Not: Ozel mesajları taşımak istiyorsanız, bu adımı atlayın. Fakat ben silmenizi oneriyorum cunku XenForo'da ozel mesaj sistemi live pm gibi bir sistem olduğu icin eski vBulletin ozel mesajları gereksiz kalacaktır. Yani sorun yok kalmasında ama silinse daha iyi diyorum.
7- Fazla uye grupları varsa, silin. Mesela yok deneme moderator yok yardımcı moderator yok bilmem ne uyelikler vb. gibi fazla gruplar varsa silmenizi oneriyorum. "Hayır kalsın sakınca yok." diyorsanız bu adımı atlayın.
8- IP kayıtlarını silin. Ben silmenizi oneriyorum yeni gecişte onları da yani yuzlerce ip kaydını da taşımanın hicbir anlamı yok bence. "Hayır kalsın sorun yok." diyorsanız bu adımı atlayın ama silmek istiyorsanız aşağıdaki sorguları calıştırın;
vBulletin 3.x versiyon kullananlar şu sorguları calıştırsın;
Kod: UPDATE user SET ipaddress=''; Kod: UPDATE post SET ipaddress=''; vBulletin 4.x versiyon kullananlar da şu sorguları calıştırsın;
Kod: truncate ipdata; Kod: UPDATE user SET ipaddress=''; Kod: UPDATE post SET ipaddress='';
Not: Buyuk bir siteniz varsa sunucunuzu biraz yavaşlatabilir.
9- Aktif olmayan kategorilerdeki eklentileri silin, yer acılsın ve yeni gecişte onlar da taşınmasın diyorsanız, şu sorguyu calıştırın;
Kod: DELETE FROM attachment USING attachment, post, thread WHERE attachment.postid = post.postid AND thread.threadid = post.threadid AND thread.forumid = X Not: X olan yere kategori id numarası yazın bu sorgu vBulletin 3.x icindir. Hayır gerek yok kalsın diyorsanız bu adımı atlayın.
10- Mesaj duzenleme kayıtlarını silin. Adı ustunde "gecmiş" gecmişte kalmış olmuş bitmiş, yeni gecişte onları da boş yere taşımanın anlamı yok diyorsanız şu sorguları calıştırın;
Kod: truncate editlog; Kod: truncate postlog; Kod: truncate postedithistory;
11- Geciş oncesi performansı arttırmak acısından gereksiz tabloları şu sorgularla boşaltın;
Kod: truncate tag; Kod: truncate session; Kod: truncate adminlog; Kod: truncate autosave; Kod: truncate tagsearch;
Kod: truncate searchcore;
Kod: truncate tagcontent; Kod: truncate profilevisitor;
Kod: truncate moderatorlog; Kod: truncate externalcache; Kod: truncate templatehistory; Kod: truncate passwordhistory; Kod: truncate searchcore_text; Tum sorgularımızı bitirdik ve vBulletin forum sistemimimizi bayağı bir temizledik fazlasıyla yer acıldı Sadece on bir adım ile işlemleri halletmiş olduk. Şimdi taşıma işlemine gelelim.
1- Aynı sunucu icersinde tekrardan veritabanı oluşturmanıza gerek yok vBulletin ile XenForo'nun tablo yapısı ayrı olduğu icin birbirileri ile cakışma yaşanmayacaktır. XenForo'yu vBulletin kurulu veritabanınıza da kurabilirsiniz yani. Siz isterseniz farklı veritabanı oluşturarak yapabilirsiniz. XenForo tabloları xf_ olarak başladığı icin cakışma sorunu yoktur. XenForo kurulumunuz bittikten sonra Admin Kontrol Panelinize girin.
Admin Kontrol Paneli > Araclar > Dış veri yukle yazan'a tıklayın. Acılan sayfada "Yukleyici Aracı Seciniz:" bolumunden vBulletin versiyonunu secin.
Not: Retain imported content IDs hemen altındaki secenek bunu işaretlemeyin, boş bırakın.
5- Aktarım arşiv tablosu belirleyin daha sonra lazım olacağı icin archived_import_log olarak kalabilir.
6- Yuklemeyi yapılandır diyerek devam edin. Karşınıza cıkan sonraki bolumde vBulletin kurulu olan veritabanı bilgilerinizi girin.
7- Daha sonra acılan sayfada sizden bazı dosya yolları istenecek. Avatarlar ve eklentilerin yolu vs. Bunları girdikten onrasını zaten siz yapacaksınız. Karşınıza her şey cıkacak cunku.
Not: Teşekkurleri likes yani beğeniye cevirmek icin listede import cıkar. ama cıkmazsa, bu konu altında yazın yardım edebilirim.
Onemli Not: Sosyal gruplar, fotoğraf albumlerini de taşımanız mumkun. Fakat bu işlemler gecişten sonra yapılacağı icin, lutfen veritabanında ve FTP klasorunuzdeki vBulletin ile ilgili şeyleri silmeyin. İşlemler bu kadar. Fakat sorusu olan varsa, anlamadığınız veya takıldığınız bir yer varsa hala, bu konu altında yazabilirsiniz. Unutmayın, geciş sureci hic de zor değil, tam aksine epey kolay işlem. Tekrar soyluyorum, yardıma ihtiyac duyanlar yazabilir. Konu alıntı değildir, tamamen kendim yazdım. Bu yazıyı alacak uyeler (hani alınırsa) en azından kaynak link belirtirse iyi olur.
Eski YouTube BB Kodları kurtarmak
XenForo'ya geciş yaptıktan sonra şu sorguları ([YOUTUBE] bb kodu icin) calıştırın;
Kod: UPDATE xf_post SET message = REPLACE(message, '', '[/media]'); XenForo'ya geciş yaptıktan sonra şu sorguları ([YT] bb kodu icin) calıştırın;
Kod: UPDATE xf_post SET message = REPLACE(message, '', '[/media]');
vBulletin'den XenForo'ya Geciş Nasıl Yapılır?
vBulletin0 Mesaj
●48 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Programlama ve Yazılım
- Web Tabanlı Uygulamalar - Aplikasyonlar
- vBulletin
- vBulletin'den XenForo'ya Geciş Nasıl Yapılır?