Edirne'nin Keşan ilcesinde belediye tarafından başlatılan "At arabaları donuşuyor" projesi kapsamında şehir icinde at arabaları ile yuk taşımacılığı yapan 104 kişiye motorlu triportorler dağıtıldı. Atlarından ayrılmanın zor olduğunu belirten at arabacıları ise aile bireyleri gibi gordukleri atlarının yerini alacak arabalardan umutlu olduklarını soyledi.
Cevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İller Bankası'nın desteğiyle Keşan Belediyesi tarafından hayata gecirilen "At Arabaları Donuşuyor" projesi kapsamında 104 triportor 29 Aralık 2020 Salı gunu hak sahiplerine belge ve plakaları ile teslim edildi. Plaka ve belgelerine kavuşan at arabacıları bundan boyle 'Şimşekler' markası ile taşımacılık yapacaklar.
Teslim torenine, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, Edirne Cevre ve Şehircilik Muduru Engin Ozturk, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba ile ilce belediye başkanları, ilce siyasi parti temsilcileri, oda, borsa ve dernek başkanları katıldı.
Keşan'da genelde hurda ve eşya taşımak icin kullanılan atların artık emekliye ayrılacağını belirten Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, bundan sonra atların yuk taşımayacaklarını belirterek, "Alınan atlar, koylerde yaşayan ve ciftcilik yapan kişilere verilecek, buralarda sahiplendirilecekler. Bunun icin derneklerle goruşmelerimiz oldu; ama atlar artık Keşan'daki mesleklerini yapmayacaklar" ifadelerini kullandı.
Yıllardır beraber oldukları atları vermekten dolayı uzuntu duyduklarını soyleyen at arabacıları ise, belediyeden yardım istedi. Keşan Kucuk Motorlu Taşımacılar Derneği uyeleri, atlarını bırakmanın zor olduğunu belirtti.
Atını vermekten dolayı eşiyle evde gozyaşları doktuğu belirten Erol Gılbaz, "Bu mesleğe alıştık, ata alıştık. Canımı alıyorlar sanki oyle alıştım. 30 seneden beri ben ekmeğini yedim atımın. Cocuklarımı yetiştirip buyuttum onunla. Motor bana gore değil, ben atımdan memnundum" derken, başka bir at arabacısı İrfan Savrın ise, "Boyle daha guzel olacak, temiz olacağız. Motorlarımız gelecek, atın gorevini yapıyorsa ben gayet memnun olurum, o zaman daha iyisini alırım. Ben kullanamazsam cocuklar kullanır" şeklinde konuştu.
Ote yandan, var olan atlara verilen 15 liralık yem ile tum gunu idare ettiklerini belirten Tolga Umac ise, yakıt masrafından soz ederek, "Motorlar 500 kilo taşıyacak benim atlarım 1 bucuk ton taşıyor ama yine de Keşan temiz olsun diye olur verdik ve katıldık" dedi.
Salih Komur ve Mustafa Padır ise, "Araclar arızalandığında cıkan masrafı odeyebilecek miyiz? Aklımızdaki en buyuk soru bu. En azından belediyemiz bir kereye mahsus plakası, muayenesi ve sigortası olmak kaydıyla yardımcı olsun istiyoruz" isteğini dile getirerek, "Allah herkesten razı olsun, bize iş sozu de verdiler; donuşler guzel olursa memnun oluruz" şeklinde konuştu. - EDİRNE