Turkiye'nin lisanslı elektrik uretimi ekimde gecen yılın aynı ayına gore yuzde 5,1 artışla 24 milyon 502 bin 629 megavatsaat oldu.?
Enerji Piyasası Duzenleme Kurumunun ekim ayına ilişkin "Elektrik Piyasası Sektor Raporu"na gore, lisanslı elektrik uretiminin yuzde 33,6'sı doğal gaz santralleri, yuzde 21,2'si ithal komur, yuzde 18,3'u hidroelektrik santralleri ve yuzde 14,4'u linyit santralleri tarafından yapıldı. Bu kaynakları sırasıyla ruzgar, jeotermal, biyokutle, taş komuru, asfaltit, guneş ve fuel-oil izledi.

Toplam lisanslı elektrik uretimi, ekimde gecen yılın aynı ayına kıyasla yuzde 5,1 artarak 24 milyon 502 bin 629 megavatsaate yukseldi. Elektrik uretimindeki artışta, sanayi uretiminin yukselmesi ve tarımsal sulamadaki tuketim etkili oldu.
Faturalanan tuketim miktarı?
Faturalanan elektrik tuketim miktarı, ekimde gecen yılın aynı ayına gore yuzde 6,7 artarak 20 milyon 259 bin 814 megavatsaat oldu.
Tuketimin yuzde 46,2'si sanayi, yuzde 24,2'si ticarethane ve yuzde 23'u mesken aboneleri tarafından gercekleştirildi. Tuketimin yuzde 4,3'unun tarımsal sulama ve yuzde 2,3'unun aydınlatma kaynaklı olduğu belirlendi.
Abone sayısı arttı?
Elektrikte abone sayısı, ekimde gecen yılın aynı ayına gore yuzde 2,4 artarak 45 milyon 867 bin 696'ya ulaştı.?
Bu donemde, sanayi tuketicilerinin sayısında yaklaşık yuzde 6,4, mesken tuketicilerinin sayısında yuzde 2,7, tarımsal sulama tuketicilerinin sayısında yuzde 2,6, ticarethane tuketicilerinin sayısında yuzde 1,3 ve aydınlatma tuketicilerinin sayısında yuzde 0,3 artış goruldu.?
Turkiye'nin lisanslı elektrik kurulu gucu ise bu donemde yuzde 2,4 artarak 87 bin 235 megavat oldu.?
Kurulu gucun yuzde 29,4'u doğal gaz cevrim santralleri, yuzde 25,1'i barajlı hidrolelektrik, yuzde 11,6'sı linyit santrallerinden, kalanı ise diğer enerji kaynaklarından elektrik ureten tesislerden oluştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Firdevs Yuksel