Ruzgar enerjisi sektoru, yuksek muhendislik urunu dijital akıllı teknolojilerinin dunyada ilk ve en hızlı şekilde hayata gecirildiği sektorlerin başında geliyor. Turkiye'de de 8 bin 300 Megavat kurulu guce sahip olan RES yatırımları da, dunyadaki en yuksek teknoloji urunu makine ve ekipmanları kullanıyor. Dışarıdan bakıldığında, 'ruzgar esince donen ve elektrik ureten makinalar' gibi gorunen Ruzgar Enerji Santralleri (RES), sahip oldukları yuksek teknolojili sensorler ile onlarca parametredeki binlerce veriyi 7 gun 24 saat veri toplayarak analiz edebiliyor.
Sektore adım atmak isteyen her seviyedeki profesyonele online eğitim sağlayan ve Yaşar Universitesi Surekli Eğitim Merkezi (YUSEM) onaylı sertifikalandırma fırsatı sunan Windbaba'nın eğitim başlıkları arasında, santrallerde kullanılan akıllı teknolojiler ve enerji uretimlerine etkisi de bulunuyor. Doc. Dr. Cenk Sevim, 2020 yılında tum dunyada yaşanan pandemi etkisine rağmen yenilenebilir enerjiye kuresel olcekte 235 milyar dolar yatırım yapıldığını belirterek, santrallerde kullanılan teknolojilerin baş dondurucu hızla geliştiğini, Turkiye'deki yatırımların da bu donuşumu en yakından izleyen yatırımlar arasında yer aldığını soyledi.

RES'ler sadece enerji uretmiyor, 7/24 on binlerce veri toplanıyor
Operasyonda olan ruzgar turbinlerinde yer alan yuzlerce sensorden, gercek zamanlı olarak on binlerce, yuzlerce verinin toplanıp depolandığına dikkat ceken Sevim, "Ruzgar Enerji Santralleri (RES) artık sadece enerji uretmiyor. Uzerlerinde yer alan yuzlerce sensor; meteorolojik verilerden ruzgar şiddetine, elektrik şebekelerindeki yoğunluktan, enerji uretim tahminlerine kadar kadar yuzlerce veriyi 7 gun 24 saat olcuyor. Akıllı elektrik şebekelerine olan yonelim ile birlikte ruzgar enerjisi sektorunde de akıllı teknolojiler ve dijitalleşme kullanılmaya başlandı. Bu alanda kullanılan akıllı teknolojilerin uygulama alanlarından ikisi buyuk veri analizi ve yuksek doğruluk seviyesinde enerji uretim tahminidir. Bu verilerin paylaşımında veri birleştirme ve veri madenciliği metotları one cıkarken, santrallerin operasyonel verimliliği artıyor, işletme ve bakım maliyetleri azalıyor" dedi.
Enerji politikası kadar onemli
Ruzgar enerjisinde kurulu gucun ve İzmir orneğinde olduğu gibi santrallerin bolgesel yoğunluklarının artması sonucunda, elektrik şebekesindeki stabilitenin korunabilmesinin hayati onem taşıdığına dikkat ceken Cenk Sevim, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bir ulkenin enerji sisteminde hangi kaynaktan, ne zaman, ne kadar ve hangi verimlilikte enerji uretilebileceğinin bilinmesi, o ulkenin enerji politikalarının belirlenmesi kadar esaslı bir sorundur. Ozellikle kısa donemli enerji uretim tahminin yuksek doğruluk oranıyla yapılması bu acıdan buyuk onem taşıyor. Enerji uretim tahmininde doğruluk oranın yukseltilebilmesi icin sahaya ozel ruzgar hızı modelinin doğru analiz edilmesi gerekiyor. Gunumuzde ruzgar hızı modellerinin kurgulanmasında super bilgisayarlardan yararlanılıyor. Oluşturulan ruzgar hızı modellerine turbinlerin operasyonel karakteristiklerinin de eklenmesiyle ruzgar santralleri icin proaktif bakım sistematikleri oluşturulmaya başlandı. Bu model ve sistematiklerin kullanılmasıyla ruzgar santrallerinin operasyonel verimlilikleri onemli oranda yukseltilebiliyor." - İZMİR
Kaynak: İhlas Haber Ajansı