
Uc aylar, İslÂm aleminde her sene manevi bir iklimin yaşanan ve Ramazan Bayramıyla beraber son bulan aylardır. Musluman aleminin ibadet yoğunluğu ve dini hissiyatı eşliğinde fani hayatlarını sorgulama, zenginleştirme ve yenileme fırsatı uc ayların başlangıcı ile sunulmaktadır. Uc ayların faziletine dair Hz. Muhammed'den cok sayıda rivayet nakledilmiştir. Bunların yanında mubarek Regaip, Mirac ve Berat Kandilleri ile Kadir gecesi de uc aylarda yer almaktadır. Uc aylar başlangıcı ile birlikte ibadetler, dualar ve hayırlı işlere daha cok ağırlık verilir. 2021 uc aylar başlangıcı Diyanet tarafından yayınlandı. Peki uc aylar başlangıcı 2021 yılında ne zaman olacak? İşte İşte 2021 Dini gunler takvimi!
[h=3]2021 UC AYLAR BAŞLANGICI NE ZAMAN?[/h]Uc aylar ne zaman başlayacak sorusu tum Musluman aleminin bugunlerde en cok sorduğu sorulardan biri. Uc ayların başlangıc tarihi Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından yayınlanan takvim ile duyuruldu. Uc ayların başlangıcı Diyanet'e gore 13 Şubat 2021 tarihine denk geliyor. İlk olarak Receb ayı ile başlayan uc aylar, Ramazan Bayramı ile son bulacak. Uc aylar Receb ayının ilk gununun 13 Şubat 2021 Cumartesi gunu başlamasının ardından Şaban ve Ramazan aylarıyla devam edecek. Uc aylar kandilleri arasında ilk kandil olan Regaib Kandili, Recep ayının icerisinde 18 Şubat 2021 Perşembe gecesi gercekleşecek. Yine Receb ayı icerisinde olan Mirac Kandili de 10 Mart 2021 Carşamba gecesi gercekleşecek.
Uc aylar başlangıc tarihi olan 13 Şubat 2021'in ardından Şaban ayı başlayacak. Uc aylar Şaban ayı, 14 Mart 2021 Pazar gunu başlayacak. Uc aylar kandillerinden bir diğeri olan Berat Kandili, Şaban ayı icerisinde gercekleşecek. Berat Kandili, 27 Mart 2021 Cumartesi gunune denk geliyor.
Uc ayların sonu olan Ramazan ayı da Şaban ayının hemen ardından geliyor. Oruc tutarak ibadet edeceğimiz mubarek Ramazan ayı 2021 ,13 Nisan 2021 Salı gunu başlayacak. Ramazan 2021'de Kadir Gecesi 8 Mayıs 2021 Cumartesi gunune denk gelecek. Mubarek uc ayların mubarek Kadir Gecesinin ardından 12 Mayıs 2021 Carşamba gunu Ramazan ayı bitecek ve uc ayların sonu olacak.2021 Ramazan Bayramı 13 Mayıs 2021 Perşembe gunune denk geliyor. Ramazan Bayramı 2021, 12 Mayıs Perşembe Arefe gununden başlayacak ve 15 Mayıs 2021 Cumartesi gunu son bulacak.
[h=3]2021 UC AYLAR TAKVİMİ/ 2021 DİNİ GUNLER TAKVİMİ[/h]2021 Uc Aylar Takvimi ya da 2021 Dini Gunler Takvimi, Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından yayınlandı. Uc ayları ve 2021'in tum dini gunlerini iceren takvim, kandillere, bayramlara ve tum mubarek gunlere yer veriyor. İşte 2021 uc aylar takvimi! Tum dini gunlerin bulunduğu Diyanet İşleri Bakanlığı 2021 dini gunler takvimine buradan ulaşabilirsiniz!

[h=3]UC AYLAR DUASI[/h]Hz. Muhammed' uc aylarda okunması icin bir dua tavsiyesinde bulunmuştur. İşte Uc Aylar Duası!
Arapca Okunuşu:
AllÂhumme bÂrik len fi Recebe ve Şa'bÂn, ve bellign RamazÂn.
Uc Aylar Duası Turkce okunuşu:
Ey Allah'ım; Recep ve Şabanı bize mubarek kıl, bizi Ramazana kavuştur.
[h=3]UC AYLARIN ONEMİ NEDİR?[/h]Uc ayların başlangıcı ile birlikte Musluman aleminde dine daha cok yonelme, Allah'a daha cok yaklaşma, dunyevi duyguları bir kenara bırakarak manevi dunyaya yanaşma hali gorulur. Bu yuzden cok onemli ve cok hayırlıdır. Uc ayların en buyuk ibadeti oruc tutmaktır. Orucun yanı sıra maddi ve manevi yardımlarla kulluk edilir. Musluman aleminde uc ayların onem nedenlerinden diğerleri de kandil geceleridir. Recep ayının ilk cuma gecesi Regaib Kandili, yine Receb ayının 27. gecesi Mirac Kandili, ŞÃ‚ban ayının 15.gecesi Berat Kandili ve Ramazan Ayının 27. gecesi Kadir gecesidir. Kandil gecelerinin en onemlisi Kadir gecesi uc aylarda bulunur. Kadir Gecesi suresinde Kur'an-ı Kerim'in inmeye başladığı bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilmektedir (el-Kadr 97/1-3).
[h=3]RECEB AYI FAZİLETİ[/h]Uc aylar başlangıcı Receb ayı ile olur. CÂhiliye devrinde, receb ayı boyunca savaştan ve baskınlardan uzak durulur, ozellikle ilk on gununde oruc tutulur, umre ziyaretleri yapılır ve putlardan oluşan tanrılara "atîre" veya "recebiyye" denilen kurbanlar takdim edilirdi. Receb ayının daha once Arab-ı bÂide (Âd ve Semûd) doneminde "hevber", Arab-ı Âribe doneminde "esamm" (sağır) diye adlandırıldığı, kan dokmenin, mala ve ırza dokunmanın yasak olduğu bu ayda kavga ve silÂh sesleri, imdat cağrıları duyulmadığı icin bu adla anıldığı rivayet edilir.
[h=3]ŞABAN AYI FAZİLETİ[/h]Hz. Peygamber'e isnat edilen, "Receb Allah'ın ayıdır, şÃ‚ban benim ayımdır, ramazan ise ummetimin ayıdır"; "ŞÃ‚banın diğer aylardan ustunluğu benim diğer peygamberlere karşı ustunluğum gibidir" şeklindeki rivayetlerin aslının bulunmadığı tesbit edilmiştir (Suyûtî, s. 114; Aclûnî, II, 85). ŞÃ‚banın on beşinci gecesinde muslumanların Allah tarafından bağışlanacağı umulduğundan bu gecenin ozellikle ihya edilmesine ayrı bir onem verilmiştir (bkz. Berat Gecesi). İslÂm tarihinde şÃ‚ban ayında meydana gelen onemli olaylar arasında orucun farz kılınması (2/624), Hz. Peygamber'in Hafsa ile evlenmesi (3/625), Hz. Huseyin'in doğumu (4/626), Benî Mustali? (Mureysî') Gazvesi (5/627) zikredilebilir. FÂtımîler doneminde Ezher'de receb ve şÃ‚banın başına ve ortalarına rastlayan "vekud" gecelerinde dinî ihtifaller duzenlenirdi (DİA, XII, 59). Surre alayının İstanbul'dan deniz yoluyla gonderilmeye başlandığı 1864 yılından itibaren bu merasim şÃ‚ban ayının on beşinde duzenlenirdi.
[h=3]RAMAZAN AYI FAZİLETİ[/h]Kur'Ân-ı Kerîm'de adı gecen ve değerine vurgu yapılan yegÂne ay ramazan ayıdır. Orucun farz kılındığını bildiren Âyetlerin hemen ardından ramazanın insanlara doğru yolu gosteren ve hakkı bÂtıldan ayıran Kur'an'ın indirildiği ay olduğu belirtilir ve bu aya ulaşanların oruc tutması emredilir (el-Bakara 2/185). Resûl-i Ekrem, "mubarek bir ay" olarak nitelendirdiği ramazan ayı girdiğinde cennet kapılarının acılıp cehennem kapılarının kapandığını ve şeytanların bağlandığını (BuhÂrî, "?avm", 5; Muslim, "?ıyÂm", 1, 2), inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek ramazan orucunu tutan kişinin gecmiş gunahlarının bağışlanacağını (BuhÂrî, "?avm", 6; Muslim, "MusÂfirîn", 175) haber vermektedir. Nitekim rivayetler ramazan geldiğinde Resûlullah'ın mÂnevî yaşantısında farkedilecek derecede bir değişiklik meydana geldiğini, bu ayda CebrÂil ile buluşup karşılıklı Kur'an okuduklarını, ozellikle bu gunlerde onun comertliğinin doruk noktasına ulaştığını (BuhÂrî, "?avm", 7; Muslim, "FezÂ?il", 50), ramazan ayının son on gunu girdiğinde onun geceleri ihya edip ev halkını uyandırdığını ve kendisini tamamen ibadete hasrederek eşleriyle ilişkisini kestiğini (BuhÂrî, "Leyletu'l-?adr", 5; Muslim, "İ?tikÂf", 7, 8) bildirmektedir. Muslumanlarca sabır, ibadet, rahmet, mağfiret ve bereket ayı olarak kabul edilen, buyuk bir coşku ve heyecanla karşılanan ramazanın en buyuk ozelliklerinden biri şudur: Kur'Ân-ı Kerîm bu ayda indirilmeye başlanmış olup Âyet ve hadislerde bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen (el-Kadr 97/3; NesÂî, "?ıyÂm", 5) Kadir gecesi de bu ayın icindedir.
[h=3]UC AYLARDA NE YAPILIR?[/h]Uc aylar başlangıcı itibariyle yapılması gelenek haline gelmişnafile ibadetlerden biri oructur. Ramazan Ayı'nda tutulması gereken oruc, Musluman alemi tarafından tum uc aylarda da tutulabilmektedir. Uc aylar, dini ibadetlerin ve manevi hissiyatların en yoğun yaşanması gereken aylardır. Uc aylarda kişiler Allah'a daha cok yonelmeli ve insanlara daha cok yardım etmelidir. Uc aylar kişilerin hayatlarına yeniden bakma ve yol vermesi acısından onemlidir.Recep ve Şaban aylarını oruclu gecirerek Ramazan ayıyla birleştirmeye "Uc Aylar orucu" adı verilir. Uc aylar orucunun Âdet haline gelmesinde, bu ayların faziletine dair Hz. Muhammed'dennakledilen rivayetlere dayanıp Ramazan'ı dinî duyarlılık, manevi hissiyat ve ibadet cokluğu icinde karşılamak cok onemlidir. Resûl-i Ekrem'in şÃ‚ban ayında diğer aylara oranla daha fazla oruc tuttuğu, bazen da tamamını oruclu gecirdiği hadis kaynaklarında yer almaktadır (BuhÂrî, "?avm", 52; Muslim, "?ıyÂm", 175, 176).
Kur'an-ı Kerim okumak, okuyanları dinlemek, eğer uygunsa Kur'an ziyafetleri vermek, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duygularını hatırlamak ve kuvvetlendirmek.
Uc aylarda manevi duygulara onem verilmeli, iyi insan olmak hatırlanmalı. Kus veya dargın olan kişiler barıştırılmalı, kırgın olanlardan gonuller alınmalı, kederli yuzler guldurulmeli, insanlara yardım edilmeli.
Uc aylarda tovbe etmek cok onemlidir. Uc aylar başlangıcı itibariyle kullar Allah'a daha yakındır. Kişiler gunahlarından samimi olarak tovbe ve istiğfar etmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunmalı.
Kul hakkından kurtulmak her zaman onemlidir. Allah, kul hakkıyla giden kulunu affetmez. Kişi uzerinde hakkı olanlar aranıp sormalı, hakkını helal etmesini istemeli.