Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, tum dunyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınının ekonomide ağır tahribat oluşturduğunu, 2021 yılında uretimdeki gucle salgın doneminin sunduğu yeni fırsatlara odaklanılması gerektiğini belirtti.
Burkay, yaptığı yazılı acıklamada, 2020 yılında yaşanan ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerini, yeni yıldan beklentilerini aktardı.

Ulke olarak 2020 yılına iyimser başladıklarını hatırlatan Burkay, ancak Cin'de ortaya cıkan ve kısa surede tum dunyayı saran Kovid-19 salgınının ekonomideki dengeleri alt ust ettiğini vurguladı.
Turkiye ekonomisinin lokomotif kentlerinden Bursa'nın da salgından yoğun şekilde etkilendiğine değinen Burkay, "Ulke ekonomimizle benzer şekilde yıla ilk ceyrekte yuksek bir uretim ve ihracat performansıyla başladığımız Bursa'da, ikinci ceyrekten itibaren daralma yaşadık. Ucuncu ceyrekte ise yurt ici ve yurt dışında iktisadi faaliyetlere hızlı donuşle bu kez sanayi uretimi ve ihracatta gecen yılın da uzerine cıkan bir performans gosterdik. Ancak genel olarak imalat sanayimizde ve ihracatta dalgalı bir seyir izlerken ozellikle yeme-icme ve turizm başta olmak uzere hizmetler sektorunde cok sancılı bir donem yaşadık." ifadelerini kullandı.
Burkay, yan sanayi ve tedarik zincirinin tum katmanlarının donuşumune hız kazandıracak yerli otomobilin uretimine, gerek nitelikli personel temini gerekse Ar-Ge ve inovasyon calışmalarıyla destek sağladıklarını bildirdi.
"Devletimiz her zaman iş dunyamızın yanında oldu"
Salgın sona erdiğinde işletmelerin yeniden hizmet verecek maddi guce ve iradeye kavuşmasının sağlanmasının onemine dikkati ceken Burkay, "2020 yılında hem sağlık hem de ekonomi cephesinde bircok uygulamayı başarılı bir şekilde yuruten devletimiz her zaman iş dunyamızın yanında oldu. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Ekonomide yeni donem' soylemi de iş dunyamıza yeni yıl oncesinde umut verdi. Bursa iş dunyası temsilcileri olarak Turkiye'nin bu sureci en kısa surede atlatması ve ekonomideki carkların yeniden donmesi icin calışmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Bursa iş dunyasının son 100 yılın en derin ekonomik krizine neden olan salgın doneminde bile uretim ve istihdamı korumak icin cetin mucadele verdiğini belirten Burkay, şunları kaydetti:
"Yeni yıla ise aşı calışmalarının verdiği umutlarla giriyoruz. Virusun panzehiri, nitelikli uretimdir. 2021 yılında uretimdeki gucumuzle pandemi doneminin sunduğu yeni fırsatlara odaklanmalıyız. Aşı uygulamaları, yılın ikinci ceyreğinden itibaren kuresel ticarete de olumlu yansıyabilir. Kuresel tedarik zincirlerinde yeniden yapılanma ve one cıkacak yakından tedarik eğilimi Bursa gibi guclu uretim merkezleri icin onemli fırsatlar barındırıyor. Bursa'nın ozellikle kuresel ticaretteki buyumeden cok daha yuksek pay alabileceğine inanıyoruz. Firmalarımızın yurt dışında oluşacak talep artışını karşılamak icin hazır olması gerekecek. Bu nedenle devletimizin uretim, yatırım, istihdam ve ihracat desteklerinin yeni yılda da surdurmesi kritik onem arz ediyor. Toplumsal refahı, istihdamı, adil gelir dağılımını ve surdurulebilir buyumeyi onceliklendiren reform calışmaları, uretim ve yatırım iklimine de olumlu yansıyacak."
Merkez Bankasının piyasaların beklentileri doğrultusunda gercekleştirdiği faiz artışlarına da değinen Burkay, yeni yılda işletmelerin ve yatırımcıların beklentisinin tek haneli enflasyon ve duşuk faiz koşullarının yeniden oluşturulması olduğunu sozlerine ekledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Cem Şan