Duğun Fotoğrafcısı Efe Babacan
Dunyanın dort bir tarafında duğun fotoğraflarını kendi tarzıyla yorumlamış duğun fotoğrafcısı Efe Babacan, meleklermekanı.com icin duğunlerde başından gecen ilginc anılarını anlattı, gozlemlerini aktardı, meslektaşı diğer duğun fotoğrafcılarına, gelin ve damatlara tavsiyelerde bulundu..İşte heyacanlı bir hikayeyle anlatmaya başlıyor…
Alo 155 İmdat! Zarf Avcıları saldırdı!
Ben: Alo 155, saldırıya uğradık. Arabanın kaputunun ustunde iki tane cocuk var.
Polis:Nerdesiniz?
Ben: Azerbeycan Parkını gectik, Ihlamur Kasrına varmak uzereyiz.
Polis:Hemen yardım gonderiyorum, hatta kalın lutfen.
Gelin arabasını gorup, zarf kapmak icin arabaya koşan cocuklarla tatlı sert diyaloglarımız olmuştur.Bu diyaloglar zaman zaman tansiyonun yukselmesine yol acmakla birlikte o kucuk canavarlar tarafından tehdit edilmeye ve saldırıya uğrama noktasına kadar gelmiştir.Gelin konvoyu yapıp,arabaların kornasına basmak her ne kadar benim icin cok anlamlı bir coşku paylaşımı olmadığı gibi, yoldan gecen tanımadığın insanlara zarf vermek de bana bir o kadar anlamsız gelir.Hele bir de bu işi hobi haline getirmiş hatta meslek edinmiş kişilere o zarfları vermek bence yanlış bir davranış.Bu kişileri atlatmak icin verilen boş zarf yurdum insanın kıvrak zekasını gosterir.Bu konuda bir adım daha ileri giden damat arkadaşım zarfların icine elektrik, doğalgaz,kredi kartı borclarını gostetren faturaları koymuş.
Zarf Avcısı: Abi abi, zarf versene diye gelin arabasına koşuyorsunuz.Zarfı kaptınız, heyacanla acıyorsunuz ve icinden fatura cıkıyor.Selam verdik, borclu cıktık…

Ordekler,tavşanlar ve ayılar
Duğun fotoğraf cekimi icin populer mekanlardan biri olan Ihlamur Kasrı bazen ilginc sahnelere tanık oluyor.Bazen metrekareye 3 tane gelin duşen bu mekanda, kasrın merdivenlerine cıkmak yasak, cimlere basmak yasak.Yasakları destekliyorum cunku bu tarihi yapılar duğun fotoğrafcıları veya gelin ve damatlar yuzunden tahrip edildi.Maalesef birkac kişi yuzunden herkesin başı yanıyor.Burada sadece kasrın onunde fotoğraf cektirebiliyorsunuz.İcerde tavşanlar, ordekler, tarihi eserleri tahrip eden ayılar olsun, yeşil renkli golet olsun kendine has guzel bir havası var.Hayvanlar alemine girmişken kopeklerden bahsetmeden olmaz..İşte size duğun icin ozenle hazırlanmış sevimli bir kopek.
Gelin bekletir, Damat bekletmez!
Bir gun gene Ihlamur Kasrında gelin ve damatla yururken, duğun fotoğrafcısı meslektaşım, arkadaşım Esra yı gordum.Gelin, gelinin kız kardeşi, ucu oturmuşdamadı bekliyordu.Meğerse bu yaklaşık iki saatlik bir bekleyişmiş.Damadın masaj ve cilt bakımı biraz uzun surmuş.Gulmemeye calıştım ama dayanamadım ve biraz da şaşkınlık dolu bir ifadeyle guldum.Bence masajmış, cilt bakımıymış, bunlar balayında yapılması gereken işler.Duğun gunu fotoğraf cekmeye ayırım vaktinizi.On sene sonra hatta yirmi, otuz sene sonra o fotoğraflara bakacaksınız ama ogun size yapılan masaj, cilt bakımını hatırlamayacaksınız.Zaten yeteneksiz kuafor ve makyozler yuzunden maximum 3 saatte bitmesi gereken sac ve makyaj bazen 4 bazen 5 saatte bitebiliyor ve biz dışarda muhteşem fotoğraflar cekmek yerine kuaforde saatlerce cekim yapıyoruz.Bu arada masa duzeniyle, organizasyonla uğraşıp stres olan damat ve gelinler, o gunğn keyfini cıkarmak ve bol bol fotoğraf cektirmek yerine kim hangi masaya oturacak, teyzemler geldi mi? Trafikte sıkıştılar mı şeklinde gereksiz stres yaşanıyor.Bence toren 8 de başlıyorsa, saat 7.30 da başlayacak şeklinde bilgilendirilmeli insanlar.Bu gereksiz stres yaşanmaması icinde, yapılması gereken iş, herşeyle duğun organizatorunun ilgilenmesi ve duğun organizatoruyle koordinasyon sağlayacak sağdıc ve nedimenin duğun organizatorune tum operasyon boyunca yardım etmesidir.Torene beş dakika kala gelip, gece boyunca sadece icip, eğlenen nedime ve sağdıclarla olan dostluğunuzu tekrar gozden gecirin.
‘’Tum kalbimle sonsuza dek evet!’’
Evet yerine ‘’Tum kalbimle sonsuza dek evet!’’ Birbirini seven ciftler duğun hazırlığı icin yoğun bir koşuşuturmacadan sonra nihayet duğun gunu gelmiş ve nikah masasına oturmuşlardır.İşte en heyacanlı an, herkesin nefesini tuttuğu,kalplerin tık tık hızla attığı an.Nikah memuru o tarihi soruyu sorar ve gelin ve damat sırayla evet der.Genelde evet denir ama zaman zaman ‘’ Tum kalbimle sonsuza dek evet!’’ dendiği de olur ki, boyle ateşli bir cumlede ortalık, alkış sesleriyle yıkılır.
Tavanın Gucu
Mimari guzellikler fotoğraf icin cok onemlidir.Eğer bina guzelse, damat ve gelini binanın onunde cekerim.Sonra binanın icine girerken, kapı guzelse, kapının onunde cekerim.Binanın icine girince de ilk tavan yuksekliğine ve tavanın şekline dikkat ederim.Ben mimari olarak yuksek tavanlı yapılardan hoşlansam da, ışık olarak alcak tavanlı yapıları tercih ederim.Biraz yere yakın bir şekilde damat ve gelini cektiğinizde tavan size cok guzel arka fon olabilir.

En ilginc aksesuargelin bebeği!
90 lı yıllarda gelin arabalarının palakalarının onune evlendik arkasına da mutluyuz yazılırdı.Daha sonra mutluyuz yerine daha esprili bir dille ayvayı yedik yazısı yer aldı.Artık bu tarz espriler maalesef yapılmıyor.Bir de Amerikan filmlerinden gorduğumuz arabanın arkasına bağlanmış, boş konserve kutuları vardı ki, ben buna cok gulerdim..
Bir de arabanın onune mavi gozlu oturmuş halde duran oyuncak bebek koyarlardı.O bebek nerden geldi? Neden arabanın ustune konuldu? Sonra 2000 li yıllarda bu kadar populer olan bir gelenek neden birden ortadan kalktı? Zamanla gelenekler, alışkanlıklar, moda, dekorasyon, yaşam bicimleri ya değişiyor ya da farklı yonlerde şekilleniyor.Benim tercih ettiğim aksesuarlar ise balonlar, rengarenk şemsiyeler ve guneş gozlukleri..

Kırmızı Alarm Durumları Bolum 1
Fotoğrafcıların zorlandığı bir konuda, gozunu surekli kırpan kişiler.Bir fotoğrafta gozunu kırpmış birisi varsa o fotoğraftaki ışık, kompozisyon,kadraj ne kadar iyi olursa olsun o fotoğraf benim icin kotudur.Goz kırpmasını engellemek icin ya fotoğrafı cok hızlı cekmelisiniz ya da gozunu kırpan kişiye siz ac diyene kadar gozunu kapalı tutmasını soylemelisiniz.Bir, iki, uc dediğinizde deklanşore basmış olmalısınız ki, gozleri acık halde bir fotoğraf karesine sahip olun..
Guneşli havalarda en doğru ışık ayarlarını bulamayabilirsiniz, fotoğrafta buyuk patlamalar olabilir.Moraliniz bozulmasın, bu durumda yapılacak en doğru hareket, gozunu kırpan adamda olduğu gibi, her kareden sonra hızlıca cektiğiniz fotoğrafa bakın aşırı pozlama veya az pozlama varsa, enstantane ve diyafram ayarlarını arttırın veya azaltın..

Şeytan detayda gizlidir!
Toren başlamadan once masaları cekmekte fayda var.Siz onemsemeseniz bile, duğun icin cok masraf eden gelin ve damat masa, servis takımı gibi ayrıntı fotoğraflarını gormek isteyecektir.Ayrıntı masalarla sınırlı değil tabiki, damadın kol duğmesinden,mendiline veya gelinin kupesinden, tokasına kadar her yerde onemli ayrıntılara rastlayabilirsiniz.

Uykunuz Gelirse!
Bir gece once heyacandan uyuyamayan gelin ve damadın fotoğraflarını cekiyorsunuz ama ikisi de yorulmaya başladı, hatta esniyorlar.Bu durumda size tavsiye edeceğim iki şey var.Birincisi Redbull ya da herhangi bir enerji iceceği, ikincisi ise klasik pozlardan vazgecip, damat ve sağdıcları zıplatmanız.Zıpladıkca, hopladıkca uykuları acılacaktır..

Kırmızı Alarm Durumları Bolum 2
Şampanya patlatan garsonlar (şampanya kameranızı ıslatabilir ve onemli hasara yol acabilir), kumsalda yapılan cekimler (mumkun olduğunca kameranızı kumsala goturmeyin, kameralar kum tanelerini hic sevmez ve kum taneleri bir şekilde kameranın icine kacar) icki limitini aşmış kişiler, gelin arabasının ustune atlayan cocuklar,topuklu ayakkabı yuzunden dengesini kaybedip ustunuze kapaklananlar, sizi havuza atmak isteyen damadın şakacı arkadaşlarından uzak durun.Meslektaşım Tolga gecenlerde boyle bir hikaye anlattı.Damadın arkadaşları duğun fotoğrafcısını birden omuzlarına alıp, havuza atmışlar.Tabi bu şaka kendilerine pahalıya patladı cunku fotoğrafcının cebindeki tum hafıza kartları ıslanınca duğun fotoğraflarından geriye eser kalmadı.Bence ya duğundeki davetlilerle samimi olunmamalı ya da cok gec vakte kadar duğunde kalınmamalı.
The End
Anılar, gozlemler,tavsiyeler, kişisel goruşlerim derken bizim sektorde ne olup, bittiğini biraz anlatmak istedim.Bu işi gercekten severek yapıyorum ve işime kalbimi, beynimi ve tum enerjimi veriyoum.İnsanların en onemli anlarını olumsuzleştirmek hem buyuk bir sorumluluk, hemde cok keyifli bir iş..
Sizde Efe Babacan ın yaptığı bu keyifli işlerden ornekler gormek istiyorsanız http://efesphotography.com adresini tıklayın..

Efe Babacan
Meleklermekani.Com Yonetimi Olarak harika işlere imza atan sevgili Efe BABACAN'ı tebrik ediyor. Başarılarının devamını diliyoruz.
Resmi SİTESİNİ ziyaret edebilir, birbirinden ilginc resimlere goz atabilirsiniz Meleklerim.
NOT : Bu yazı ve icerik Efe BABACAN tarafından " MELEKLERMEKANİ.COM " Sitesine ozel olarak kaleme alınmış ve yayımlanmıştır. İzinsiz KULLANILAMAZ !
Tel : 0.536.519 78 78
E-mail : [email protected]
Web : www.efesphotography.com
Adres : Husrev Gerede Cad. No 37 Teşvikiye İstanbul