Unutulmaz eserlere imza atan Omer Seyfettin'in vefatının 100. yılında, usta yazarı anmak uzere duzenlenen "Esenler Oyku Gunleri"nde "Ali Haydar Haksal'ın Oykusu" ele alındı.
Esenler Belediyesince gercekleştirilen etkinliğin oturumları, pandemi tedbirleri dolayısıyla "www.sehirekrani.com" ve "Şehir Ekranı" YouTube kanalında kitapseverlerle buluştu.

Şair Şakir Kurtulmuş'un yonettiği etkinliğin 6. oturumuna konuk olan şair, eleştirmen ve yazar Ali Haydar Haksal, yazarlığa nasıl başladığını oğrencilik yıllarından bugune yaşadıklarını ve hatıralarını anlattı.
Elazığ'da İmam Hatip Okulu'nda oğrenciyken cok kitap okumaya başladığını dile getiren Haksal, "Okulun kutuphanesine dadandım. Maddi imkanlarımız da sınırlıydı fakat buna rağmen annemden gelen harclıkla kitaplar, dergiler alırdım." ifadesini kullandı.
Yakın zamanda Malatya'da ziyaret ettiği o zamanki Turkce oğretmeni İbrahim Soysal'ın hayatında bir donum noktası olduğunu anlatan Haksal, "Benim bu kadar cok kitap okuduğum dikkatini cekmişti. Beni aldı İslam kitabevine goturdu. İslam kitabevinde bana ustad Sezai Karakoc ve ustad Necip Fazıl'ın kitaplarından aldırdı. Ben o kitapları aldıktan sonra kitabevine alıştım." dedi.
Gidip gelmeye devam ettiği kitabevi sayesinde ceşitli edebiyat dergileriyle de tanıştığını dile getiren Haksal, "Nuri Pekdil, Rasim Ozdenoren ve Cahit Zarifoğlu'nun kitapları cıkmıştı. Onları almaya başladım. Bu arada Edebiyat dergisine Nuri Bey'e 'Burada kitaplarınızı edindim fakat derginiz var, derginizi nasıl edinebilirim?' diye mektup yazdım. Beni ticaret lisesinde edebiyat oğretmeni Veli Sarıkamış'a yonlendirdi. Veli Bey'e gittim, ondan edebiyat dergilerini her ay duzenli almaya başladım." şeklinde konuştu.
Diriliş Dergisi ve Buyuk Doğu Dergisi'nin de arasında bulunduğu pek cok yayın takip ettiğini aktaran Haksal, yazmaya Harput Gazetesi, Turan Gazetesi gibi yerel gazetelerde yayınlanan hece tarzıyla yazdığı şiirleriyle başladığını daha sonra serbest şiire yoneldiğini, o donemki oykulerinde Rasim Ozdenoren'in de etkisinin olduğunu kaydetti.
Haksal, tatillerde koyune giderken tahta bavullarla kitaplar taşıdığını, zor şartlarda kitap okumaya devam ettiğini ve o yıllarda okuduğu kitapların sayfalarına "Yazar olacağım" yazısının da arasında yer aldığı notlar aldığı bilgisini paylaştı.
Yazarlık hayatı boyunca edebiyat dunyasındaki pek cok yazarla birlikte calıştığını belirten Haksal, farklı şehirlerde edebiyat alanında yaptığı calışmalarını ve yaşadığı hatıraları anlattı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ahmet Esad Şani