İzmir Universiteleri Platformu (İUP) Sosyal Sorumluluk Operasyon Grubu, 30 Ekimde İzmir'de yaşanan ve acı sonuclara yol acan deprem sonrası 'Afetlere Hazırlıklı Olmak' başlıklı 5 gun suren cevrim ici buluşma organize etti. 17 Ağustos depremi sonrası yapılan calışmalarda bireylerde travma sonrası stres bozukluğun yuzde 23 ile yuzde 43 arası oranlarda tespit edildiğine dikkat ceken Turk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Mahmut Bektaş, psikolojik ilk yardımda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Donem başkanlığını Yaşar Universitesinin ustlendiği İzmir Universiteleri Platformu tarafından duzenlenen cevrim ici buluşmada, afetlere karşı hazırlıklı olmaya ve afet sonrası yapılacak yardım calışmalarında nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair eğitimler duzenlendi. Universitelerde oğrenim goren oğrencilere yonelik duzenlenen etkinlikte, Turkiye'nin dort bir yanından 800'u aşkın katılım sağlandı.

Yetişkinlerde afet sonrası; şok, ofke, caresizlik, hissizlik ya da aşırı korku hali, sucluluk, utanc gibi duygusal tepkiler gorulebileceğini belirten Turk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Mahmut Bektaş, bu kişilere uygulanacak psikolojik ilk yardımda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Bektaş, "Psikolojik ilk yardım, deprem gibi travmatik ve zorlayıcı bir yaşam olayının ardından toplum sakinlerine temel psikolojik destek sağlayarak ailelerine, komşularına, arkadaşlarına ve kendilerine bakmalarına yardımcı olacak bir dizi temel yardımdan oluşur. Burada temel guven duygusunun yeniden tesisi, sakinleştirmek, oz yeterlilik ve toplumsal yeterlilik duygusunu teşvik etmek ve umut aşılamak cok onemlidir; ancak teselli etmeye calışırken ozellikle de cocuklara yonelik boş sozler verilerek bu kişilerin dikkatini dağıtmak yapılan en buyuk hatalar arasında yer alıyor. Depremzedelere yonelik 'siz mağdursunuz, gucsuzsunuz, hicbir şeyi yapamazsınız, biz sizin icin her şeyi sağlarız' duruşu yanlış. Bir kişi surekli yardım almaya ve mağdur olmaya devam ederse toparlanma becerisi de o kadar duşer. Dolayısıyla bir an once bu kişileri hayata dahil etmek ve onların sorumluluk ustlenmelerini sağlamak gerekir. Biz, genellikle en cok yardım isteyene, en cok sesi cıkana ilgi gosteriyoruz. Oysaki icine kapanmış olanlara ozel olarak ilgi gostermemiz gerekiyor" dedi.
"Krizi değil, riski yonetmeliyiz, oncesinde hazırlık yapmalıyız"
AKUT Seminer Birimi Sorumlusu Harun Ongoren de, 'Bireysel ve kurumsal olarak depreme hazır olmak' başlıklı sunumunu gercekleştirdi. "Krizi değil, riski yonetmeliyiz, oncesinde hazırlık yapmalıyız" diyen Ongoren, afetlere hazırlık icin hem iş yerimizde hem de evimizde afet planı yapmamız gerektiğini soyledi. Ongoren, "Bir diziyi, bir macı izlemek icin saatlerimizi ayırdığımızı duşunursek bir yarım saat bu planı yapmaya ayırmak zor almayacaktır. Aile bireyleri olarak olası bir durumda neler yapmamız gerektiği, ilaclarımız, rahatsızlıklarımız, kan gruplarımız, adresler, buluşma noktası, toplanma noktası neresi olacak, cocukları okuldan alacak kişi, şehir dışında bir irtibat kişisi ve telefonu gibi hususların yer aldığı bir plan yapın ve 6 ayda değişimlere gore bunu yenileyin. Bir deprem anında meydana gelebilecek cam kırıkları gibi tehlikelere karşı mutlaka yatağınızın başucunda bir terlik, bir litre kadar su, duduk icinde el feneri, duduk bulunan ilkyardım cantası olmalı. Hicbir şey alamıyorsak bile bu tedbirler hem evden cıkarken yaralanmamızı engeller hem de hayati onem taşıyan ilk malzeme butunudur" bilgisini verdi.
"Otomobil alırken bir uzmana soruyorsunuz, ev alırken de danışın"
İzmir Yuksek Teknoloji Enstitusu İnşaat Muhendisliği Bolumu Oğretim Uyesi Doc. Dr. Cemalettin Donmez ise 'Binalarda risk ve deprem guvenliği' konusunda bir sunum yaptı. Doc. Dr. Donmez, son İzmir depreminde zarar goren binalar uzerinden orneklerle gercekleştirdiği sunumunda, yıkıma sebep olan asıl unsurun zemin yapısından ziyade yapılardaki kusurlar olduğunu gorduklerini soyledi. Donmez, "Yıkıma sebep olan yapıların problemi. Yer hareketi cok buyuk değildi, sorun yapılarda. 1975 deprem şartnamesine gore yapılmış; ama ona da uymadığı goruluyor. Eski de onun icin yıkılmış değil, o şartnameye de uymamış. Yumuşak kat yapılıyorsa muhendislik hizmetinin daha kaliteli olması lazım, ama bunu almıyor. Yumuşak zemin deniyor; ama onemli olan o zemine uygun inşaat yapmak. Deprem tasarımı, deprem muhendisliği cok uzmanlık gerektiriyor. Tasarımcı ile muteahhitin ayrılması lazım. Tasarımcının, muteahhidin calışanı olmaması lazım. Mimarın, muhendisin bir arada calışarak tasarlaması lazım" diye konuştu.
Donmez, ev alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği yonundeki bir soru uzerine de "Otomobil alırken bir uzmana soruyorsunuz, ev alırken de danışın" yanıtını verdi.
Dokuz Eylul Universitesi İzmir Meslek Yuksekokulu Oğretim Uyesi Doc. Dr. Engin Deniz Eriş de, afetlerde bireysel tutum ve davranışlarla ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Afet durumlarında telefon, sosyal medya gibi iletişim kanallarını gereksiz meşgul etmemek gerektiğini belirten Eriş, "Afet durumlarında ilgili otoritelerin paylaşımlarını esas almak onemli. Kaynağı belirsiz bilgiyi paylaşmamak gerekir. Kişisel paylaşım yaparken de uygun mecralardan uygun bir dil kullanmak gerekir. Gosteriş ve reklam amaclı değil, yardım amaclı paylaşımlarda bulunmak da onemli. Kişilerin ozel hayatlarına ve kişilik haklarına saygı gostermek yani izinsiz paylaşımda bulunmamak da bir başka dikkat edilmesi gereken husus" dedi.
İzmir Kavram MYO İlk ve Acil Yardım Programı Oğretim Gorevlisi Veysi Kortak da, afet durumlarında ilk yardım, bilinmesi gerekenler ve yapılmaması gerekenleri anlattı. - İZMİR
Kaynak: İhlas Haber Ajansı