CentOS NEDİR?

CentOS, Red Hat firmasının dağıtımı olan Red Hat Enterprise Linux kaynak kodları üzerine kurulu ve bu dağıtım ile uyumlu bir linux dağıtımıdır. Bağımsız bir grup tarafından geliştirilen işletim sisteminin isminin açılımı "The Community ENTerprise Operating System" biçimindedir.(kaynak: wikipedia)

CentOS genelde web sunucularında kullanılan bir işletim sistemidir. Bunun sebebi ise CentOS'un sunucularda gösterdiği yüksek performanstır.

CentOS Kurulumu

Geldik CentOS'un kurulumuna. Öncelikle VirtualBox için .iso dosyasını indiriyoruz(ben Boğaziçi Üniversite'sinin sitesinden yükledim, istediğiniz yerden yükleyebilirsiniz).

https://www.centos.org/download/mirrors/

.iso dosyası indirildiğinde VirtualBox uygulamasını açıyoruz, ve 'CTRL+N' kombinasyonunu kullanarak makine oluşturma menüsüne geliyoruz. 'Adı' seçenğini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz, geri kalan seçenekler fotoğrafta ki gibi olacak.

Ardından açılan pencerede bizden Bellek Boyutunu belirlememizi istiyor. 2Gb yeterlidir fakat ben 4Gb verdim.

Ardından açılan 'Sabit Disk' başlıklı pencerede 'Şimdi sanal bir sabit disk oluştur' seçeneğini işaretleyip devam ediyoruz.

Yeni açılan pencerede 'Sabit disk dosyası türü' sorusu var, 'VDI(VirtualBox disk kalıbı)' seçeneğini işaretleyip ileri tuşuna basıyoruz.

Açılan yeni pencerede 'Fiziksel sabit diskte depolama' sorusunu 'Değişken olarak ayrılan' seçeneğini işaretleyip geçiyoruz.

Şimdi açılan pencerede 'Dosya Yeri ve Boyutu' ayarlama kısmı var, 20Gb yeterlidir. Ben 30Gb verdim.

Makineyi oluşturduktan sonra 'CTRL+S' kombinasyonunu kullanarak ayarlar sekmesine geliyoruz. Ayarlar kısmından 'Depolama' butonuna basıyoruz ve 'Denetleyici: IDE' yazısının altında ki 'Boş' seçeneğine basıyoruz. Boş seçeneği seçili iken 'IDE Secondary Master' butonunun yanında ki cd butonuna tıklıyoruz.

Cd butonundan açılan pencerede 'Disk dosyası seçin' butonuna tıklıyoruz ve indirdiğimiz .iso dosyasını seçiyoruz.

Makinemizi artık çalışmaya hazır, sağ üstte tarafta ki başlat butonuna basarak makinemizi başlatıyoruz.

Makinemiz çalıştı ve bizden dil seçmemizi istedi. Her iki tarafı da Türkçe seçerek devam ediyoruz.

Ardından ağ ayarları kısmı geliyor, burada tek yapmamız gereken şey sağ üst tarafta ki 'off' olarak gözüken butonu 'on' yapmak.

Ardından Software Selection kısmına geliyoruz, Software selection kısmında dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de eğer masaüstü görünümlü kurulum yapmak istiyorsanız 'Server with GUI' seçeneğini işaretlemiş olmak. Örnek olarak 'Minimal install' seçeneğini işaretlerseniz sadece terminal ekranı gelir.

Ardından yapmamız gereken son şey Root şifresi belirlemek ve user oluşturmak.

Hepsini yaptıktan sonra sistemi yeniden başlatacaksınız, sistem kurulmuş olacak.

Bu konumda size CentOS'un ne olduğunu ve nasıl kurulduğunu anlatmaya çalıştım, hatam varsa affola.