Cin merkezli teknoloji devi Huawei, Android rakibi yeni işletim sistemi Harmony OS 2.0'ı gectiğimiz gunlerde resmi olarak tanıtmıştı. HarmonyOS 2.0 beta surumunun OTA aracılığıyla geliştiricilere gonderilmesiyle birlikte yeni işletim sistemine dair daha fazla detay ortaya cıkıyor. İlk incelemeler ise HarmonyOS 2.0 betanın hÂl Android temellerine dayandığını gosteriyor.
Yeni işletim sisteminin Android ile olan benzerliklerini gormek isteyen bir geliştirici, Android Kitkat 4.4.4 icin geliştirilen "Hello World" uygulamasını sanal ortamda guncel Android surumu ve HarmonyOS uzerinde calıştırdı. İşin ilginc tarafıysa hem Android hem de HarmonyOS'lu cihazlarda cok benzer bir hata mesajı alınması oldu.
[h=2]HarmonyOS 2.0 beta, Android temellerine dayanıyor:[/h]

Soldaki ekran goruntusu, guncel Android surumune dayalı bir cihazda yuklu olan uygulamanın verdiği hatayı, sağdaki ekran goruntusu ise Harmony OS 2.0 beta tabanlı bir cihazda yuklu olan aynı uygulamanın verdiği hatayı gosteriyor. Her iki hata mesajında da uygulamanın daha eski bir Android surumu icin oluşturulduğu ve duzgun calışamayabileceğinden bahsediliyor. Aradaki tek fark ise 'Android' kelimesinin yerine 'HarmonyOS'un kullanılması.
Sistem bolumlerine de girmeyi başaran geliştirici, HarmonyOS'un Android iskeletine dayandığına dair teorilerini bir kez daha doğrulamış oldu. Bir başka deyişle ilk Harmony OS 2.0 beta surumunun Android'i temel aldığı da soylenebilir.
Huawei ise kendi sunumunda AOSP'nin (Android Acık Kaynak Projesi) HarmonyOS'un başarmaya calıştığı şey icin bir basamak gorevi goreceğini belirtmişti. Yani mevcut beta 2.0 surumu Android temelli olsa bile gelecekte kendi yapısını oturtmuş bir HarmonyOS sistemi gorebiliriz.