Doğu Karadeniz'den yılın 11 aylık doneminde 12 milyon 680 bin dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon urunu ihrac edildi.
AA muhabirinin, Doğu Karadeniz İhracatcılar Birliği (DKİB) verilerinden yaptığı derlemeye gore, Doğu Karadeniz'den yılın ocak-kasım doneminde 41 ulkeye 7 bin 345 tonluk hazır giyim ve konfeksiyon urunu satıldı.

Soz konusu dış satımdan 12 milyon 680 bin 699 dolar gelir elde edildi.
Bolgeden gecen yılın aynı doneminde de 2 bin 13 tonluk hazır giyim ve konfeksiyon ihracatından 6 milyon 297 bin 569 dolarlık kazanc elde edilmişti. Boylece bu donem yapılan ihracat gecen yılın aynı donemine oranla miktarda yuzde 265, değerde de yuzde 100 arttı.
En fazla Hollanda'ya ihracat yapıldı
Hollanda, Almanya ve İtalya bu donem en fazla dış satım yapılan ulkeler oldu.
Ocak-kasım 2020 doneminde Hollanda'ya 4 milyon 307 bin 390 dolarlık, Almanya'ya 2 milyon 239 bin 760 dolarlık ve İtalya'ya da 1 milyon 304 bin 336 dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon urunu ihrac edildi.
Soz konusu donemde gecen yılın aynı doneminde ihracat yapılmayan İspanya, Belcika, İsvicre, Cekya, Rusya, Azerbaycan-Nahcivan, Turkmenistan, Ozbekistan, Kırgızistan, Sudan, Senegal, Gana, Kongo, Uganda, ABD, Lubnan, Suriye, Irak ve Suudi Arabistan'a da hazır giyim ve konfeksiyon urunu gonderildi.
"Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatından beklentimiz yuksek"
DKİB Yonetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, AA muhabirine yaptığı acıklamada, Doğu Karadeniz'den yapılan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının her gecen yıl arttığını soyledi.
Kalyoncu, hazır giyim ve konfeksiyon urunlerinin, ulkenin gozde sektorlerinden olduğunu ve istihdama da cok buyuk katkı sağladığını belirterek, şoyle devam etti:
"Hazır giyim ve konfeksiyon sektorunun uretim ve ihracatının bolgemizde filizlenmeye başlayarak ihracatımızda onemli bir sektor haline gelmesi buyuk başarıdır. Trabzon'umuzda da faaliyet gosteren 2 imalatcı firmamızın uretmiş olduğu ve kendi markalarını oluşturdukları urunlerini Hollanda pazarında onemli konuma getirmeleri ve Rize'de kurulu bulunan bir medikal konfeksiyon urunleri ureten firmamızın kendi markasıyla Cin Halk Cumhuriyeti dahil 11 ulkeye medikal tek kullanımlık maske ve medikal koruyucu onluk-tulum ihrac etmesi, takdire şayan bir başarıdır. "
Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatından beklentilerinin yuksek olduğuna da dikkati ceken Kalyoncu, "Bu calışmaların onumuzdeki donemde yeni yatırımcılara da ilham olarak, bolgemizde hazır giyim ve konfeksiyon sektorunde uretim ve ihracatı onemli bir boyuta taşıyacağı umidini taşımaktayız." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Meltem Yılmaz Karakurum