Turk Hava Kurumu (THK) Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşcı, Kurumun 10 bankaya olan toplam 1,5 milyar lira borcu ile vergi ve Sosyal Sigortalar Kurumuna (SSK) 200 milyon liralık borcunun yapılandırıldığını belirterek, "Bankalara olan borclar 2 yıl odemesiz, 8 yılda odenmek uzere yuzde 7 faizle yapılandırıldı. İlk odememiz 2023 yılının ocak ayında başlayacak." dedi.
Aşcı, AA muhabirine, Ankara 9'uncu Sulh Hukuk Mahkemesinin 16 Ekim 2019 tarihindeki kararıyla THK Yonetim Kayyumu olarak kendisiyle birlikte Hacı Abdullah Kaya ve Adnan Zengin'in atandığını anımsattı.
Herhangi bir kişiye başkan yardımcısı, genel sekreter, denetim kurulu ve benzeri bir unvanla gorev verilmediğini ifade eden Aşcı, "Tum yonetim, kayyum heyetimizce deruhte edilmektedir. Bu şekilde olmayan unvanlarla kurum adına hareket ettiğini soyleyen kişilere itibar edilmemesi gerekiyor. Kurumla ilgili alım, satım, kiralama ve benzeri işlemlerin olağan yollarla, ilanla gercekleştirilen acık ihalelerle yapıldığını kamuoyunun bilgisine sunuyoruz." diye konuştu.
"Kurum borcları yapılandırıldı"
Kurumun, gecmişte mal varlığının ipotek edilerek cok buyuk borc batağına sokulduğunu anlatan Aşcı, bu borclardan kurtulmak amacıyla Bankacılık Kanunu finansal yeniden yapılandırma hukuku cercevesinde 17 Aralık 2019'da başvuru yaptıklarını soyledi.
Aşcı, yaklaşık 1 yıl suren zorlu surecin tamamlandığını ve yapılandırmanın gercekleştiğini dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:
"Kurumun, 1 milyar 850 milyon lira borcu bulunuyor. 10 bankaya toplam 1,5 milyar lira ile vergi ve SSK'ye 200 milyon liralık borcu yapılandırıldı. Bankalara olan borclar 2 yıl odemesiz, 8 yılda odenmek uzere yuzde 7 faizle yapılandırıldı. İlk odememiz 2023 yılının ocak ayında başlayacak. Odemenin olmayacağı 2 yılda sermaye ve yatırım icin ihtiyaclarımızı gidereceğiz, Kurumun faaliyetlerini yeniden canlandıracağız."
Aşcı, THK'nin asıl fonksiyonları olan model ucak, yelken kanat ve yamac paraşutu faaliyetlerinin Kovid-19 salgını sonrasında canlandırılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Ozellikle insansız hava aracları (İHA) konusunda kurslara başlayacakları bilgisini veren Aşcı, "İHA'yı yeni bir acılım olarak goruyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Kuruma ait havalimanlarını aktif hale getireceklerini vurgulayan Aşcı, Efes Havalimanı'ndan dropzone atlayışının başlamasına ilişkin calışmaların tamamlanma aşamasında olduğunu, kısa surede atlayışların başlatılacağını sozlerine ekledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Arife Yıldız Unal