Enerjisa Dağıtım Şirketleri, dunyada turunun ilk orneği "Hasta Var" sistemiyle hizmet bolgelerinde yaşamlarını cihaza bağlı olarak surduren 1632 vatandaşın, kesintisiz elektrikten yararlanmasını sağladı.
Şirketten yapılan acıklamada, ceşitli nedenlerle yaşamsal faaliyetlerini elektrikli cihazlarla surduren hastaların bulunduğu bolgedeki kesintilerde, anında merkezi uyaran Hasta Var sistemiyle, ilgili bolgenin enerjisiz kalmasının engellendiği belirtildi.

Enerjisa Dağıtım Şirketlerinden Başkent Elektrik Dağıtım AŞ (Başkent EDAŞ) bolgesinde 1078, Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ'de (Toroslar EDAŞ) 312, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ'de (AYEDAŞ) ise 242 kayıtlı vatandaşın bu sistem kapsamında enerji aldığı ifade edilen acıklamada, boylece toplamda sistemden yararlanan cihaza bağlı yaşayan sayısının 1632'ye ulaştığı kaydedildi.
Acıklamada, hasta ve şirketin, Merkezi Uzaktan Kontrol ve Veri İzleme (SCADA) sistemi uzerinden entegre edildiği dunyadaki ilk sistem olan Hasta Var Sisteminde, kayıtlı vatandaşların bulunduğu bolgede arıza kaynaklı bir kesinti olması durumunda ise bolgeye acilen mobil jeneratorler sevk edilerek hastaların hayata tutunması icin gayret gosterildiği vurgulandı.
Sağlık Bakanlığı onayı ile kayıt yapılıyor
Sistemden yararlanmak icin once Sağlık Bakanlığına elektriğe bağlı hasta olduğunu belirten belge almak icin başvuru yapıldığına işaret edilen acıklamada, surece ilişkin şu bilgilere yer verildi:
"Bakanlıktan alınan onaylı formlar, nufus bilgileri, ikametgah adresi ve ikametgaha ait tesisat numarası bolgedeki Enerjisa Dağıtım Şirketi Muşteri Hizmetleri Mudurluğune veriliyor. Sisteme kayıtlı hastaların bağlı bulunduğu bolgede elektriklerin kesilmesi durumunda, SCADA kontrol merkezinde canlı olarak kesinti bilgisi durumu alarm şeklinde gosteriliyor. Alarm gelen bolgedeki elektrik kesintilerine oncelik verilerek, hastalar icin acil enerji sağlanıyor. Soz konusu sistem, Ankara, Bartın, Cankırı, Karabuk, Kastamonu, Kırıkkale ve Zonguldak'ta faaliyet gosteren Başkent EDAŞ'ta 2014 yılında, AYEDAŞ ile Adana, Osmaniye, Gaziantep, Mersin, Kilis ve Hatay'da faaliyet gosteren Toroslar EDAŞ'ta ise 2017 yılında devreye alındı."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ebru Şengul Cevrioğlu