Elektrik dağıtım sektorunun yetişmiş calışan ihtiyacına cozum uretmek icin başlatılan Enerjinin Yıldızları Projesi'nin ilk mezunları iş hayatına adım attı. Sivas Ataturk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yuksek Gerilim Sistemleri Dalı'ndan mezun olan, başarılı beş oğrenci, CEDAŞ'ta iş başı yaptı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğu ile 2018 yılında imzalanan 'Mesleki Eğitim Protokolu'nun ardından İstanbul, Sivas ve Antalya'da belirlenen uc meslek lisesinde başlatılan Enerjinin Yıldızları Projesi'nin mezunları iş hayatına adım atmaya başladı. Projenin Sivas, Tokat ve Yozgat ayağını ustlenen Sivas Ataturk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Elektronik Teknolojileri alanında Yuksek Gerilim Laboratuvarı kuran ve Yuksek Gerilim Sistemleri Dalı'nın oluşmasına katkıda bulanan Camlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. (CEDAŞ), bolumden mezun olan başarılı beş gence iş imkanı sağlayarak sektore kazandırdı.

İş hayatına ilk adımı CEDAŞ'ta atan Yuksek Gerilim Dalı'ndan mezun oğrenciler, şirket tarafından once oryantasyon programına alındı. Meslek yaşamları boyunca ihtiyac duyacakları teknik ve mesleki yetkinlikleri geliştirmek uzere moduler yapıda tasarlanan Teknik Okul Eğitim Programı'na tabi tutulan oğrencilerin sınıf ici, online, uygulamalı parkur ve işbaşı eğitimleriyle sektorde calışabilecek donanıma sahip olmaları amaclanıyor. Bu eğitim surecinin sonucunda oğrenciler, Sivas'ta Divriği, Kangal, Hafik, Yıldızeli ve Zara ilcelerinde Ocak ayından itibaren elektrik teknisyeni olarak goreve başlayacak.
CEDAŞ Genel Muduru Niyazi Kıvılcım, Enerjinin Yıldızları Projesi'yle nitelikli calışan bulmakta cekilen zorluğun onune gecildiğini belirterek, "Kesintisiz elektrik ihtiyacını karşılayabilmemiz icin bizimde kesintisiz bir şekilde calışmamız gerekiyor. Bu sektorde bu işi yapabilecek insan oldukca azdır. Biz bunları teknoloji ile bir araya getirdiğimizde bu işin ustesinden ancak gelebiliyoruz. Sahada calışacak nitelikli kalifiye elamanları bulmakta oldukca zorlanıyoruz. Bu gucluğu gorunce CEDAŞ, AEDAŞ ve BEDAŞ olarak Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğu ile protokol imzalanmıştık. Bu protokol kapsamında ilgili meslek lisesi mudurleriyle birer anlaşma yapılmıştır. Bizim de Sivas ilimizde Anadolu Mesleki ve Teknik Lisesinde yuksek gerilim dalı acılmıştır. 2018 yılında 16 oğrenci buraya muracaat etmiştir. 2018-2019 eğitim oğretim yılında bu faaliyetlerimize başladık. Başta EPDK mevzuatı olmak uzere hem mevzuatı hem de sahaya yonelik uygulamalı eğitim sureci boylece başladı. Biz orada yine bu cocukların uygulamayı Avrupa standartlarında gorebilmesi icin yuksek gerilim sistemleri laboratuvarı kurduk. Ayrıca oraya kendi eğitmenlerimizi gonderdik. Cocuklarda haftanın 3 gunu şirkette 2 gunu de kendi okullarında bu eğitimi almaya başladılar. Yine bunları teşvik etmek icin biz onlara burs imkanı sağladık. İlk yıl 16 oğrenci vardı, başarılı olan 11 oğrenciye biz her ay destek bursları verdik. Ayrıca yaptığımız bu protokol kapsamında bu okulu bitirenleri biz isterlerse iş başı yaptıracaktık. Nitekim bu yıl okulundan mezun olan oğrencilerden 5 kişi bizim bunyemizde gorev talep ettiler. 5 oğrencimize de iş başı yaptırdık. Şu anda saha eğitimleri var. Ceşitli bolumlerde kendilerini geliştirecek uyum programları var. Bu eğitimleri alıyorlar. Boylece bu cocuklar bizim bunyemize katıldı. 2019-2020 eğitim oğretim yılında şu an 12. sınıfta olan 18 oğrenci eğitim goruyor. Ayrıca 11.sınıfta 16 oğrencimiz var. Bunlardan da eğer isterlerse okulu bitirdiklerinde yine bizim bunyemize katılacaklar. Boylece bu cocuklar bu alanda ciddi bir eksikliği gidermiş olacak. Biz de daha nitelikli elemanlara kavuşmuş olacağız. Bunun faydası da başta Sivas olmak uzere bolge insanları bundan yararlanacak" dedi.
Muhammed Can Bilik, oğrencilerin mezun olur olmaz Enerjinin Yıldızlar'ı projesiyle CEDAŞ'ta iş başı yaptığını belirterek, "Ataturk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden mezun oldum. CEDAŞ'ın başlatmış olduğu 'Enerjinin Yıldızlar' projesi ile sunmuş olduğu istihdam garantisi ile birlikte biz burada işe başladık. Yaklaşık 2 sene boyunca yuksek gerilim sistemleri dalında yoğun bir eğitim aldık. Turkiye'de ilk kez faaliyete gecirilen bu projede bize istihdam garantisi sunuldu. Bununla birlikte okulumuzda oğrenmiş olduğumuz bilgiler ve burada edindiğimiz pratik bilgiler meslek hayatımıza yonelik bize bir şeyler katmış oldu. Şu an da 3 aylık oryantasyon surecimizi tamamlamak uzereyiz. Oryantasyon surecimiz tamamlandıktan sonra gorev yerlerimize dağılıp iş yerlerimizde aktif olarak calışmaya başlayacağız" dedi.
Celal Kendal, mezuniyetin hemen ardından iş başı yapmanın kendisini mutlu ettiğini belirterek, "CEDAŞ okulumuza 'Enerjinin Yıldızları' projesi kapsamında bir bolum actı. Bu bolumle birlikte bizi eğitti istihdam garantisi verdi. Okulumuz biter bitmez bizi işe aldı. Benim yaşıtlarım iş bulma kaygısı ile yaşıyorlar. Bizim icin cok buyuk bir avantaj bu yaşta iş bulmak. Okul biter bitmez meslek sahibi olmak. Biz hem okulumuzu okuyoruz hem de iş sahibi oluyoruz" dedi.
Abdullah Ozdemir, eğitimi surecinde CEDAŞ desteğiyle yuksek gerilim sistemleri hakkında yeterli bilgiyi edindiğini belirterek, "Camlıbel Elektrik Dağıtım Şirketi'nin bizim okulumuza elektrik bolumune yapmış olduğu yatırımdan dolayı teşekkur ederim. Orada yuksek gerilim sistemleri hakkında detaylı bilgi sahibi olduk. Daha detaylı oğrendik. Burada kendi şirketlerinden ve sahada detaylı bilgiler oğrendik. Gezilerimiz oldu. Bu gezilerde elektriğin uretim aşamasında da bilgimiz oldu. Şimdi de bize CEDAŞ iş imkanı sağladı. Memnunum, mutluyum" dedi. - SİVAS
Kaynak: İhlas Haber Ajansı