TBMM Genel Kurulunda, Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Onlenmesine Dair Kanun Teklifi'nin birinci bolumu uzerinde milletvekilleri değerlendirmede bulundu.
İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, kanun teklifinin, terore maddi imkan sağlayanların veya terorun finans kaynaklarının kurutulmasına yonelik duzenlemeler icerdiğini dile getirerek İYİ Parti olarak terore finans sağlayan her turlu kanalların kurutulmasının yanı sıra terorun de kokten ortadan kaldırılmasının yanında olduklarını soyledi.
İnternet ortamında yardım toplanmasının onune gecilmesine yonelik duzenlemelerin daha ayrıntılı ele alınmasını isteyen Erel, "Turk milleti dayanışma ve yardımlaşmayı en iyi sergileyen milletlerden bir tanesidir. Gunumuzde SMA hastalarına devletin gucunun yetmediği yerde cocuklar okul paralarını, ayakkabı paralarını, anneler bebeklerinin sut paralarını bu yardım kampanyalarına aktarmaktadırlar. Bunun onune gecmek, hem vicdani hem de insani değildir." diye konuştu.
Erel, duzenlemeyle İcişleri Bakanına, dernek genel kurulu dışındaki organlarda gorev yapanları gecici gorevden uzaklaştırma yetkisinin verildiğini soyleyerek, bu yetkinin bakana değil, bağımsız Turk mahkemelerine verilmesinin adalet sistemi acısından uygun olacağını kaydetti.
MHP Tokat Milletvekili Yucel Bulut, teklifin, Birleşmiş Milletler Guvenlik Konseyi (BMGK) kararlarıyla uyumlu, etkili ve caydırıcı duzenlemeler getirdiğini belirtti. Duzenlemeyle internet ortamında izinsiz yardım toplama faaliyetlerinin engellenmesinin de sağlanacağını soyleyen Bulut, şoyle devam etti:
"Boylece toplumun yardımlaşma ve dayanışma duygularının istismar edilmesi suretiyle kotu niyetli faaliyetlerin onune gecilmiş olacaktır. Ayrıca derneklerin yurt dışına yapacakları yardımların da denetime elverişli, şeffaf ve hesap verilebilir bir cerceveye oturtulması temin edilmiştir. Yasa dışı teror orgutlerinin tamamının faaliyetleri cercevesinde ihtiyac duydukları finansmanı sağlamak gayretiyle illegal faaliyetler yuruttukleri gerceği bir yana, ozellikle FETO soruşturmalarıyla en somut orneğini gorduğumuz uzere insanımızın temiz duygularını istismar ederek toplanan paraların FETO'nun milleti hedef alan faaliyetlerinin finansmanında kullanıldığı da ortaya cıkmıştır. Halen toplanan paraların butunuyle hangi faaliyetlerde kullanıldığı da eksiksiz ortaya cıkmamış ve muphem kalmıştır. Dolayısıyla mucadelenin tum yonleriyle ve etkin bir şekilde surdurulmesi amacıyla bir yandan toplumsal şuur surekli acık ve diri tutulmalı, diğer yandan da yasal duzenlemelerle kanun alanında boşluk bırakılmamalıdır. Şiddeti kendi hedeflerine giden yolda meşru kabul eden her anlayışın bu faaliyetin finansmanı icin de her yolu mubah goreceği gerceğinin farkında olarak bu duzenlemelerin eksiksiz bir şekilde hayata gecirilmesi temin edilmelidir."
HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koc, kanun teklifiyle hak ve ozgurlukler, dernekler ve sivil toplum orgutlerinin, orgutlenme ozgurlukleri yonunde kısıtlamalara gidildiğini one surdu. Teklifte kayyum meselesiyle yine karşı karşıya olunduğunu soyleyen Koc, "Bu teklifle orgutlenme ozgurluğu, kanun onunde eşitlik, masumiyet karinesi, dernek kurma ozgurluğu ve mulkiyet hakkı ihlal edilmektedir." dedi.
CHP Aydın Milletvekili Suleyman Bulbul, teklifin guvenlikci olduğunu, anayasal hak ve ozgurlukleri sınırlandıran duzenlemeler icerdiğini savundu. Mali Eylem Gorev Gucunun tavsiye kararlarından 12 No'lu kararın soz konusu kanun teklifinde neden bulunmadığını soran Bulbul, "12 No'lu tavsiye kararında siyasi nufuz sahibi kişilerle ilgili oneriler bulunuyor ancak ne hikmetse bu kanun teklifinde bu siyasi kişilerle ilgili hicbir tavsiye kararını yerine getirmiş madde yok. Mali Eylem Gorev Gucu tavsiye kararında faydalanıcıların siyasi bir kişi ya da kuruluş olabileceğini ifade ediyor, bu kapsamda, makul tedbirlerin alınması ve siyasi nufuz sahibi kişinin aile bireyleri ve yakınları icin de bu tedbirlerin uygulanması gerektiğini vurguluyor ama kanun teklifinde boyle bir şey yok." diye konuştu.
Avukatlara şupheli işlem konusunda bildirim hakkının getirildiğini aktaran Bulbul, avukatların sır saklama yukumluluğunun ne olduğunu sordu.
AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Ozturk, teklifin BMGK'nin kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanının onlenmesine ilişkin kararlarının uygulanmasına yonelik usul ve esasları duzenlemeyi hedeflediğini belirterek şunları soyledi:
"Ulkemiz bugune kadar barış ve huzur icerisinde, guvenli bir dunya icin uluslararası toplumla iş birliği icinde olmuş, terorizmin finansmanının ve kitle imha silahlarının yayılmasının onlenmesi ve benzeri bircok konuda adımlar atılması icin yoğun uğraşlar vermiştir. Ulkemizin stratejik konumu her zaman teror orgutlerine karşı daha etkin bir mucadeleyi gerektirmektedir. Ozellikle FETO, PKK ve daha bircok teror orgutuyle uzun yıllardır gercekleştirdiğimiz mucadelede başarılı olabilmemiz icin uluslararası duzeyde bir iş birliği gerekmekte, terorun ortadan kaldırılması icin finansman ve insan kaynağının kesilmesi zorunluluk arz etmektedir."
Yerlikaya'nın diplomasıyla ilgili tartışma
HDP Bingol Milletvekili Erdal Aydemir, Genclik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya hakkındaki "sahte diploma" iddialarını dile getirerek "Siz, diplomalı, meslek sahibi olan insanları sevmiyorsunuz cunku sizin genel başkanınız, kurucu başkanınız Cumhurbaşkanı da şaibeli bir diplomayla, ortaya konmamış bir diplomayla şu anda Cumhurbaşkanlığı yapıyor." dedi.
Bunun uzerine AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Ozkan, Yerlikaya'nın lise diplomasını, Burdur Eğitim Fakultesi diplomasını ve yuksek lisans diplomalarını gostererek "Gurur duyuyoruz. Ben, burada eski milletvekilimizin ve baş danışmanımızın alnından opuyorum, başarılarının devamını diliyorum. Asrın gureşcisi Hamza Yerlikaya 2 olimpiyat, 3 dunya, 8 kez Avrupa şampiyonu. 17 yaşında grekoromende asrın gureşcisi unvanını aldı. 27 kez İstiklal Marşı'mızı butun dunyaya dinletti, gurur duyuyoruz." ifadelerini kullandı.
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla diplomaların sahte olduğunu belirterek "Sahte diplomayı gostermeyin bize." dedi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Ozkoc, Hamza Yerlikaya'nın diplomasının sahte olduğunu bile bile Gazi Universitesine kaydını yaptırdığını iddia etti.
"AİHM kararına uymak zorunlu"
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkındaki kararına ilişkin yapılan acıklamalara işaret ederek şu değerlendirmeyi yaptı:
"İşin asıl muhatapları konuşmadı. Adalet Bakanı nerede? Yani bu ulkede bir AİHM kararı, buyuk daire kararı verilmiş, 3 kişi cıkmış, 'Tanımıyorum' demiş. Ama Dışişleri Bakanı ve Adalet Bakanı buna cevap vermedi. Ben buradan cağrı yapıyorum. Hakikaten Mevlut Cavuşoğlu, Avrupa Konseyine, AKPM'ye gittiğinde ne diyecek acaba? Bunu merak ediyoruz, bir gelsin anlatsın. ya da Adalet Bakanı 'Adaleti sağlayacağım' derken 'AİHM buyuk dairenin kararını tanımıyoruz' diyenlere bir cevap verecek mi? Bunu da merak ediyoruz ve cağrıda bulunuyoruz."
AİHM'in kararına uymanın zorunlu olduğunu belirten Beştaş, "Artık uyar mısınız, uymaz mısınız onu bilmiyorum. Ama tabii ki uyulacak. Turkiye'nin geleceğini karanlığa goturmeye hicbir kimsenin hakkı yoktur." dedi.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Cakırozer, teklifin sadece adının terorle mucadele, iceriğinin ise demokratik hakların kısıtlanması olduğunu soyledi. Turkiye'nin dort bir yanından 600'u aşkın derneğin bu teklifin geri cekilmesi icin cağrı yaptığını ifade eden Cakırozer, "Belediyelere getirilen kayyum duzeni şimdi derneklere getirilmek isteniyor. Yargı kararı dahi olmadan teror gerekcesiyle acılan soruşturmalarda derneklerin faaliyetleri durdurulacak, yoneticileri İcişleri Bakanı ve vali tarafından gorevden alınırken yerine kayyumlar atanacak. Bu yapılan Anayasa ve yasalardaki sivil orgutlenme hakkına buyuk darbedir." diye konuştu.
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıc, Yardım Toplama Kanununda yapılan değişikliğin idari para cezalarının ciddi oranlarda artırıldığını dile getirerek bu cezaların oldukca orantısız olduğunu, cezaların belirlilik ve orantılılık ilkeleriyle de bağdaşmadığını aktardı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ali Kemal Akan