Japonya Başbakanı Suga Yoşihide, yılbaşı oncesi artışa gecen yeni tip koronavirus (Kovid-19) vakalarına karşı, "Sakin bir yıl sonu ve yeni yıl tatili gecirmenizi istiyorum. Mumkun olduğunca bir araya gelmekten kacının." dedi.
Suga duzenlediği basın toplantısında, Kovid-19 tedbirleri, finansal yardım, olası olağanustu hal (OHAL) uygulaması ile seyahat kısıtlamalarına değindi. Başkent Tokyo'da onceki gun 888, dun ise 884 gunluk yeni vaka kayda gectiğini ve toplam vaka oranının 55 bine yaklaştığını anımsatan Suga, yeni yıl oncesi vaka patlamasına karşı uyarıda bulundu. Suga, "Vaka sayıları 3 binlerin uzerinde ve insanların endişesi artıyor. Aile uyelerinin bir araya gelmesi icin bircok fırsat var ancak sakin bir yıl sonu ve yeni yıl tatili gecirmenizi istiyorum. Lutfen mumkun olduğunca bir araya gelmekten kacının ki salgının yayılımını durdurabilelim." dedi.
Bu artışlara rağmen, hukumete yakın Kovid-19 uzman heyetinin OHAL uygulaması gerekmediği yonunde tavsiye kararı verdiğini aktaran Suga, salgına karşı yemek hizmeti veren işletmelere uygulanacak tedbirlerin artırılacağını soyledi. Suga, "Uzmanlar ısrarla risklerin restoranlarda dolaştığı uyarısında bulunuyor. Buna da en etkili yontem restoranların calışma saatlerini kısaltmak." diye konuştu.
Restoran, bar gibi yiyecek sunan yerlerin mesaisinin kısaltılması durumunda finansal destek verileceğini belirten Suga, tedbirlere uyulmaması halinde işletmenin cezalandırılması icin Ozel Tedbir Yasası'nı revize edeceklerini belirtti.
Tatil esnasında sağlık kuruluşlarının olası kadro yetersizliğine de dikkati ceken Suga, Kovid-19 hastalarının bulunduğu hastanelere 270 milyar yen (2,6 milyar dolar) acil yardım yapılacağını acıkladı.
Kovid-19'un "daha yayılabilir" olduğu iddia edilen mutasyonunun İngiltere sonrası Guney Afrika'da da ortaya cıktığını belirten Suga, bu ulkeyle iş, eğitim ve turistik seyahatlerin askıya alınacağını soyledi.
Ote yanda Sağlık Bakanlığı, Kovid-19'un yeni varyantına yakalanan ve yakın gecmişte İngiltere'ye seyahat oykusu bulunan 5 kişinin Tokyo ve Osaka'daki havalimanlarında tespit edildiği bildirdi.
Japonya'da Kovid-19 vaka sayısı 215 bin 265'e, olu sayısı 3 bin 198'e yukseldi. Ulke genelinde 644 kişi yoğun bakım servislerinde Kovid-19 tedavisi goruyor.
Vakalar Tokyo'da 54 bin 18'e, Osaka'da 28 bin 101'e, Kanagawa'da 18 bin 226'ya, Aici'de 14 bin 936'ya, Hokkaido'da 12 bin 618'e, Saitama'da 12 bin 463'e cıktı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ahmet Furkan Mercan