otuzundan sonra yapamadiğin tek şey otuzundan sonra

İnsan 30 yaşından sonra arkadaş yapamıyor kendine. Koca yapıyor, karı yapıyor, cocuk yapıyor, arkadaş yapamıyor. Yapsa da eskiler gibi olmuyor.
Halbuki uykuya dalar gibi arkadaş olurduk okuldayken. Arkadaş olmak icin yaratılmış gibiydik. Bir hafta icinde bobrek verecek hale gelirdik.
Neden olmuyor bu işler 30'undan sonra? Neden olamıyor?
Oysa o ne guzel bir iştah, o ne guzel bir aclıktı.. Herkes herkese actı. Secer, bulur buluştururduk "ruh ikizlerimizi." Ne de cok ruhtaşımız vardı. Hic acıkta kaldığımı hatırlamıyorum. Ruhumun guzel bir ikizi mutlaka olurdu yanı başımda. Olumune sevdiğim, uğrunda her şeyi goze alabileceğim, her şeyiyle guzel, her şeyiyle doğru, her şeyiyle kabul ettiğim... Basbayağı bir aşkla bağlı olduğum...
...........................

Şimdi ne zor. Herkes kapalı kutu. Herkes kapanmış, kaplumbağa olmuş. Bir kahve icimi zorlu randevulara bakıyor. Yatıya kalmak bir tabu. Evler de gonuller de sımsıkı kapalı.
Gencliğin en cok bu yanını ozluyorum. Ne guzelliğini, ne diriliğini, ne başıboşluğunu.
Aynı yazarı, aynı şairi seviyoruz diye kuruluveren dostlukları ozluyorum.
Birbirimize yazdığımız o uzun, o sapıklık derecesindeki ayrıntılı mektupları ozluyorum.
Birbirimizi eleştirmeyişimizi ozluyorum. Birbirimizin dedikodusunu yapmayışımızı ozluyorum.
Sevgili olarak kimseleri yakıştırmayışımızı ozluyorum.
Arkadaşımı koruyacağım diye annemle yaptığım şiddetli kavgaları ozluyorum.
Kavgayı değilse de kavganın altındaki ruhu ozluyorum.
Dunyaya karşı arkadaşımın koruyucu meleği olmayı ozluyorum. Veya oyle olduğumu sanmayı...
Cocuğum olsaydı tek bir arkadaşında bile kusur bulmayacaktım. Oyle soz vermiştim kendime. Bırakacaktım arkadaşlık uykusunda mışıl mışıl uyusunlar. Bırakacaktım eve istedikleri gibi girip cıksınlar. Bırakacaktım istedikleri gibi buzdolabını talan etsinler. Bırakacaktım istedikleri gibi sevsinler birbirlerini. Tek bir laf etmeyecektim. Kimseyi evine yollamayacaktım. Kızımın arkadaşı kızım, oğlumun arkadaşı oğlum olacaktı.
30'undan sonra arkadaş yapılamıyor. Kotulukten değil. Başka bir şey. Ama neden cozemiyorum

Mutlu TOMBEKİCİ / VATAN ​