TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunc, Yardım Toplama Kanunu'na gore izin alma zorunluluğunun bulunduğunu anımsatarak, "İzinsiz yardım toplama faaliyetinin eğer internet ortamında yapıldığı tespit edilmiş ise izinsiz yardım toplama faaliyetiyle ilgili o yayının kaldırılabilmesiyle ilgili bir usul duzenlemesi gercekleştiriliyor" dedi.
Tunc, TBMM Genel Kurulunda, Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Onlenmesine Dair Kanun Teklifi uzerinde milletvekillerinin sorularını cevapladı.
Dernekler Kanunu'ndaki değişikliklikle terorun finansmanı sucu, uyuşturucu ticareti, suctan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suclarından mahkum olanların dernek yonetim kurulu uyeliklerinde gorev alamayacaklarını dile getiren Tunc, soz konusu kişilerden dernek yonetim organlarında gorev yapanlarla alakalı gecici tedbir noktasında İcişleri Bakanına yetki verilebildiğini ve acele hallerde de bu tedbir yeterli değilse İcişleri Bakanının, dernek faaliyetini gecici olarak durdurabileceğini ancak derhal mahkemeye başvurarak, hakim kararı alınacağını anlattı.
Dernekler Kanunu'nda cezai hukumlerin, FATF tavsiyeleri doğrultusunda guncellendiğini aktaran Tunc, dernek kurma ozgurluğuyle ilgili hakkı kısıtlayan bir durumun soz konusu olmadığını belirtti.
BMGK'nin kitle imha silahlarının finansmanının onlenmesine yonelik kararlarının uygulanması amacıyla mevzuat duzenlemesi yapıldığını da anımsatan Tunc, "Bu şekilde kitle imha silahlarının yayılmasının onlemesine ve uluslararası guvenliğe katkı sağlanıyor. Kanunla, bir denetim ve iş birliği komisyonu kuruluyor, kurulan denetim ve iş birliği komisyonu, kararların uygulanmasında etkin bir eş gudum sağlamaya yonelik. Bu cercevede, yaptırıma konu kişi ve kuruluşlara fon sağlanması, malzeme ve ekipman ticareti, teknoloji transferi yasaklanmakta ve mal varlığının dondurulmasıyla ilgili usuller belirlenmektedir." diye konuştu.
Teklifte, Yardım Toplama Kanunu'yla ilgili duzenlemeleri dile getiren Tunc, şoyle devam etti:
"Yardım Toplama Kanunu'na gore izin alma zorunluluğu zaten var. Kamu yararına calışan dernekler zaten istisna kapsamında, 28 civarında dernek ve vakıf bu izinden istisna. Getirilen duzenleme nedir bu konuda? İzinsiz yardım toplama faaliyetinin eğer internet ortamında yapıldığı tespit edilmiş ise izinsiz yardım toplama faaliyetiyle ilgili o yayının kaldırılabilmesiyle ilgili bir usul duzenlemesi gercekleştiriliyor. Yardım Toplama Kanunu'nda başvurunun incelenmesiyle ilgili bir duzenleme var. Yurt icine ve yurt dışına yapılacak yardımlara ilişkin şu andaki mevzuatımızda bir acıklık soz konusu değildi. Buna ilişkin yonetmeliğin cıkarılacağına yonelik bir duzenleme soz konusu. Yardım toplama faaliyetinin denetimiyle alakalı, gorevlendirilenlerle ilgili, bu makamların yetkileriyle alakalı ilgili makamlardan bu denetimle alakalı bilgi ve belgenin toplanabilmesini daha etkin hale getiren bir duzenleme soz konusu. Yine Yardım Toplama Kanunu'ndaki cezalarla ilgili bir guncelleme var. Mali Eylem Gorev Gucunun tavsiyeleriyle uyumlu bir yaptırım getiriliyor. Bu konuda bir tereddut soz konusu değil."
Suc Gelirlerinin Aklanmasının Onlenmesi Hakkında Kanun'da yukumlu tanımında bir değişiklik yapılarak buraya avukatların da eklendiğini belirten Tunc, şimdi şupheli işlem bildirimine avukatların da dahil edildiğini ancak bunun sınırları olduğunu vurguladı.
Tunc, "Şupheli işlem bildirimi sadece taşınmaz alım satımı, sınırlı ayni hak kurulması, kaldırılması, şirket veya vakıf kurulması, birleştirilmesi ve bunların idaresi, devredilmesi ve tasfiyesine ilişkin finansal işlemlerin gercekleştirilmesi, banka, menkul kıymetler ile bu hesaplarda yer alan varlıkların idaresiyle sınırlı bir duzenleme getiriliyor. Dolayısıyla, Avukatlık Kanunu'nda ve diğer kanunlarda belirtilen savunma hakkını zedeleyecek herhangi bir duzenleme soz konusu değildir. Buradaki 'yukumlu' kapsamına avukatların alınması hususu yine FATF'ın tavsiyeleri arasındadır ve uye ulkelerin bircoğu da bu yonde duzenleme gercekleştirmiştir."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ali Kemal Akan