Uzman psikologdan sokağa cıkma kısıtlamasında ruh sağlığı hakkında oneriler
ANKARA - Sokağa cıkma kısıtlamalarında vatandaşların evde neler yapabileceğine yonelik tavsiyelerde bulunan Uzman Psikolog Nedim Yuksel Cakır, "Oncelikle bu sokağa cıkma kısıtlamalarını kafamızda yeniden anlamlandırmamız gerekiyor" dedi.
Sokağa cıkma kısıtlamalarının Covid-19 virusu ile mucadelede salgını kontrol altında tutabilmek icin cok onemli olduğunu belirten Ankara Kecioren Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gorevini surduren Uzman Psikolog Nedim Yuksel Cakır, bu durumun ozgurluklerin kısıtlanması şeklinde algılanmaması gerektiğini soyledi. Uzman Psikolog Cakır, vatandaşların bu durumu, daha ozgur ve daha sağlıklı gunlere kavuşabilmek icin bir hazırlık donemi olarak duşunmesi gerektiğini kaydetti. Cakır ayrıca, bu kısıtlama gunlerinin aile ile bir arada vakit gecirebilmek icin bir fırsat olduğunu ve birlikte yapılacak aktiviteler ile bu gunlerin daha verimli değerlendirilebileceğini vurguladı.
"Sokağa cıkma kısıtlamalarını kafamızda yeniden anlamlandırmamız gerekiyor"
Sokağa cıkma kısıtlamalarında evde kalan vatandaşların ruh sağlığı acısından neler yapmaları gerektiği hakkında bilgiler veren Ankara Kecioren Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gorevini surduren Uzman Psikolog Nedim Yuksel Cakır, "Bildiğiniz gibi birkac haftadır sokağa cıkma kısıtlamaları uygulanıyor. Bu kısıtlamalara yılbaşında da devam edilecek. Oncelikle bu sokağa cıkma kısıtlamalarını kafamızda yeniden anlamlandırmamız gerekiyor. Cunku bu kısıtlamalarda daha onceden normal zamanlarda yaptıklarımız şeyleri yeniden yapamayacağız. Ornekse, hafta sonları arkadaşlarımızla buluşamayacağız. Neden buluşamayacağız? Cunku birbirimizi koruyacağız" şeklinde konuştu.
"Ozgurluğumuzden bir sure feragat ederek sağlığımızı korumamız icin yaptığımızı unutmamalıyız"
Bu surecte vatandaşlar tarafından yoneltilen soru ve serzenişlere de değinen Uzman Psikolog Cakır, bu soruları, "Bir başka konu da evde sıkışıp kaldım. Evde sıkışıp kaldım cunku kendimi ve ailemi evde daha guvende hissediyorum. 'Ozgurluğumu kaybettim.' Cunku kendim ve sevdiklerim icin ozgurluğumden bir sure feragat ettim. 'Sevdiğimiz insanlarla sinemaya, tiyatroya ya da diğer etkinliklere gidemiyoruz.' Ama bunu ileriki gunlerde gitmek icin, sağlığımızı korumak icin bir hazırlık donemi olarak duşunmemiz gerekiyor. Oncelikle evde kalmamızı ozgurluğumuzun kısıtlanması olarak değil ozgurluğumuzden bir sure feragat ederek sağlığımızı korumamız icin yaptığımızı unutmamalıyız" şeklinde cevapladı.
"Hafta sonu ailemiz ile birlikte vakit gecirelim"
Hafta sonu kısıtlamalarının nasıl değerlendirilmesi gerektiğine dair bilgiler de veren Uzman Psikolog Cakır, "Oncelikle normal kalkış saatimizden biraz gec olmak kaydıyla uykudan uyanalım. Pijamalarımızı cıkaralım, rahat bir gundelik kıyafetler ile gunumuze devam edelim. O gunumuze ve gelecek haftalarda neler yapacağımıza dair planlamalar yapalım. Bunu eğer aile bireyleri ile birlikte yaşıyorsanız onlarla birlikte yapabilirsiniz. Ornekse, hafta ici neler yapacağım, iş cıkışında neler yapacağım, hangi kitapları okuyacağım, ailemle birlikte hangi filmleri seyredeceğim. Hangi kitapları okuyacağız hangi kitaplardan başka arkadaşlarımıza onerilerde bulunacağız gibi planlamaları yapalım" diye konuştu.