Uzman psikolog Aslıhan Tokgoz Tozlu kadınları olumsuz etkileyen tipleri belirledi.
Uzman psikolog Aslıhan Tokgoz Tozlu, ikili ilişkilerde erkeklerin hatalı ve yanlış davranışlarının kadını depresyona soktuğunu beilrterek, "Kadını yıpratan bazı davranışlar, ruhsal sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Aldatılma, fiziksel şiddet, sozlu ve psikolojik şiddet, aşağılanma, hic yerine konma, fiziksel gorunumundeki eksiklikleri yuzune vurma gibi davranışlar, kadını bir sure sonra icine kapanır ve depresif bir gorunume sokuyor" dedi.
Memorial Hastanesi Psikoloji Bolumu'nden Uzman Psikolog Aslıhan Tokgoz Tozlu, kadınlara hayatı zehir eden erkek tipini anlattı.
İşte Tozlu'ya gore kadınları depresyona sokan erkek tipleri:
Kıskanclık ve sahiplenme duygusu:
İkili ilişkilerde ilişkiyi ve kadını yıpratan en onemli unsurlardan biri kıskanclıktır. Ama bunun da otesinde kadını cok fazla yıpratan ve kıskanclığın da onune gecebilen durum, sahiplenme duygusu. Evlendikten sonra erkeğin kadına hissettirdiği, 'Sen benim malımsın' duşuncesi. Bu, erkeklerde daha fazla gozleniyor. Bu duşuncenin beraberinde kontrol mekanizması geliyor. Erkek, kadının kıyafetlerini, davranışlarını, arkadaşlarını (erkek kadın fark etmiyor) gormesini istemiyor. Eşinin işine karışıyor ve bir sure sonra calışmasına da karşı cıkıyor. Hatta daha da ileri giderek, 'benden onceki hayatını bitiriyorsun, benimle yeni bir hayata başlıyorsun' diyebiliyor. Erkek kadının, gardrobu yenilemeler, arkadaşları yenilemeler, kendi cevresine gore insanları secme gibi davranışlar sergiliyor.
Baştaki heyecanın azalması ya da bitmesi:
Evliliğin başında kadın icin de erkek icin de bu birliktelik; yeni, heyecan verici, değişik olabilse de kontrol mekanizması devreye girdiğinde erkek kadının benliğini elinden alıyor. Kadın bir sure sonra tek başına karar verecek bir birey olmadığını anlamaya başlıyor. 'Ben seninle varım, cunku beni ben yapan butun her şeyi seninle bıraktım' duşuncesiyle kadın bir sure sonra yok oluyor. Ardından da kadını yıpratan bir tablo ortaya cıkıyor.
'Senin ailen benim ailem' tartışması:
"Senin annen benim annem, senin ailen benim ailem" ayrımı, ikili ilişkilerde kadın ve erkek icin cok fazla yıpratıcı oluyor. Ama erkekler evlendikten sonra aile kavramını biraz daha on planda tuttuğu icin kadın bundan cok daha fazla etkileniyor. Erkek, 'Annem benden once gelir. Bir şey yapacaksan once annemden izin alacaksın' gibi yaptırımlar uygulayabiliyor. Bu durum bir sure sonra kadın icin cekilmez bir hal alıyor. Erkeklerde aile ile ilgili bu tur davranışlar kulturel bir şey, kesinlikle oncelikle ataerkil olmaktan kaynaklanıyor. Biz kavramı ile bir birliktelik kurulmuyor. Kadın, erkeğin evine ve ailesine getiriliyor. Sonrasında ise 'Sen bizim malımızsın' deniyor. Bizi olduğumuz gibi her şeyimizle kabul edeceksin ve her dediğimizi yapacaksın gibi hissettiriliyor. Kadın yok sayılıyor, yok ediliyor. Bir sure sonra da duygularını ifade edemeyen, kendini anlatamayan kadın catlayacak hale geliyor.
Kıskanclık:
Kıskanclık da kontrol mekanizması nedeniyle ortaya cıkan bir durum. Erkek kıskanclığı kadının her şeyini kontrol altına almaya calışıyor. Kendisinden izinsiz hicbir şey yapmasına izin vermiyor. Giydiği giysiden goruştuğu arkadaşlarına kadar kıskanclık yapıyor.
İletişim bozukluğu:
Kadınlar icin one cıkan en onemli meselelerden biri de iletişim bozukluğu. Kadınları en cok yıpratan erkek tipi, iletişim sorunu olan tiptir. Surekli icine kapanık ise, konuşmuyorsa, zamanını bilgisayarın ya da elinde kumanda ile televizyonun karşısında geciriyorsa bir sure sonra kadın eşinden soğumakta ve yıpranmaktadır. Eşini psikoloğa goturmek icin girişimlerde bulunur ama genellikle erkekler bu konularda psikolojik yardım almaktan kacınırlar. Kadınlar daha cok duygusal, erkekler ise daha cok cinsellikle ilgili konularda psikolog yardımı almaktadır. Kadının bu noktada istediği el ele baş başa goz goze oturmak değil, birlikte bir şeyler konuşarak sohbet etmektir. Kadınları en cok yıpratan durumlardan en onemlisi, ciftlerin birbirleriyle konuşamamaları. Oyle ciftler var ki birlikte bir şeyler yapmaktan sıkılıyorlar. Bir yere gideceklerse arkadaşlarını da cağırmak isterler, paylaşım olmadığı zaman ilişki ciftleri yıpratır.
DEPRESYON BELİRTİLERİ
Uzman Psikolog Aslıhan Tokgoz Tozlu, kadınların depresyona girme belirtilerini ise şoyle acıkladı:
"İcine kapanıklık, yemek yeme alışkanlıklarında bozukluk, ev icinde eşiyle paylaşamadığı şeyleri ailesi ve arkadaşlarıyla paylaşmaya calışması, ruhsal ve psikolojik olarak cokme, kaygı bozuklukları, depresyon, surekli kotu bir şey olacak duygusuyla yaşamaya başlama, cok ciddi bir ruhsal yatkınlığa sahipse o tetiklenebilir. Boyle durumlarda kadının kesinlikle psikolojik yardım alması onerilir. İcinden cıkılmaz bir hal alan ruhsal durumunun daha da kotuye gitmemesi icin kadının izleyeceği en onemli yol, bir uzman yardımıyla icinde bulunduğu durumu aşmaya calışmasıdır."
Hanımları Depresyona Sokan Erkek Tipleri
Kadınca0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kadınca
- Hanımları Depresyona Sokan Erkek Tipleri