Namazın dışındaki farzlarından olan hadesten taharet ne demek merak ediliyor. Peki hadesten taharet ne anlama gelir? Hadesten taharet ve necasetten taharet farkları nedir? Kısaca tum bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
[h=3]HADESTEN TAHARET NEDİR?[/h]Hadesten Taharet, namazın dışındaki farzlardan bir tanesidir. Aynı şekilde Necasetten Taharet de namazın dışındaki farzlardandır.

Hadesten Taharet gorunmeyen pislikleri temizlemek anlamına gelir. Yani hadesten taharet kişinin vucudunun dışını temizlemeye denir. Orneğin namaz kılacak kişinin abdesti yoksa abdest alması hadesten taharet olarak gecer. Aynı şekilde gusul abdesti almak da bu anlama geliyor. Kısacası hadesten taharet, 'Abdest veya gerekliyse gusul abdesti almak.' anlamına gelir diyebiliriz.
[h=3]HADESTEN TAHARET NE DEMEK?[/h]Fıkıh kitaplarında iki turlu tahÂretten soz edilir.
1. Hadesten Taharet : Dinen mÂnevî kirlilik hali sayılan abdestsizlik, cunupluk, hayız ve nifastan temizlenme. Buna "hadesten tahÂret, mÂnevî necÂsetten tahÂret, tahÂret-i hukmiyye" denir. Hades kucuk hukmî kirlilik (hades-i asgar) ve buyuk hukmî kirlilik (hades-i ekber) kısımlarına ayrılır. Hades-i asgardan temizlenmenin yolu abdest almaktır. Bu temizliğe tahÂret-i hukmiyye-i suğr veya kısaca tahÂret-i suğr adı verilir. Hades-i ekberden temizlenmenin yolu gusul yapmaktır. Bu temizliğe tahÂret-i hukmiyye-i kubr veya kısaca tahÂret-i kubr denir. Hadesten temizlenme aracı sudur. Bu temizliğe elverişli su bulunamaması veya kullanma imkÂnının olmaması halinde temizlenme aracı topraktır. Toprakla veya toprak cinsinden bir madde ile usulune gore yapılan temizliğe teyemmum adı verilir. Teyemmum hem abdestin hem de guslun yerini tutan bir temizlenme yolu olduğu icin tahÂret-i suğr ve tahÂret-i kubr diye nitelendirilebilir.
2. Necasetten Taharet : Vucut, elbise veya ibadet yerinin dinen pis sayılan maddelerden temizlenmesi. Buna "necÂsetten tahÂret, hissî (madd&#238 necÂsetten tahÂret, tahÂret-i hakikiyye" denir. Fıkıh Âlimleri, dinen temiz sayılan maddelerin yanı sıra temiz sayılmayan maddelerle ilgili dinî hukumleri ve bunları temizleme yollarını ayrıntılı bicimde ele almışlardır.
[h=3]HADESTEN TAHARET VE NECASETTEN TAHARET FARKI NEDİR?[/h]Hadesten taharet ve Necasetten taharet her ikisi de namazın dışındaki farzlarındandır. Hadesten taharet ve necasetten taharet arasındaki fark aşağıdaki gibidir:
Hadesten taharet : "Abdest veya gerekliyse gusul abdesti almak." anlamına gelir.
Necasetten taharet : "Kıyafetin ve namaz kılınacak yerin temiz olması." anlamına gelir.
Kısacası hadesten taharet gorunmeyen temizlik anlamındadır. Gorunmeyen yerleri temizleme işlemine denir. Necasetten taharet ise dış temizlik anlamına gelir. Yani gorunen pislikleri temizlemeye necasetten taharet denir.
Necasetten taharete ornek : Kişinin namaz kılacağı yerin temiz olması, seccadenin temiz olması, kıyafetin temiz olması vb. şeklinde ornek verilebilir. Veya kişinin elbisesinin, giyeceği kıyafetin temiz olması da necasetten taharete ornektir.
Hadesten taharete ornek : Namazdan once yoksa abdest almak, gusul almak hadesten taharete ornek verilebilir.
[h=3]TDK'YA GORE TAHARET NE DEMEK?[/h]TDK'ya gore dilimize Arapca'dan gecen taharet kelimesi "Temizlik, temiz olma." , "Sidik ve dışkı yapıldıktan sonra suyla temizlenme." ve "İslam dini inanışlarına uygun olarak yapılan temizlik." anlamlarına gelmektedir.
[h=3]TDY'YA GORE NECASET NE DEMEK?[/h]Turk Dil Kurumu'na gore dilimize Arapca'dan gecen necaset kelimesi "Pislik" ve "Dışkı, ters" anlamlarına gelmektedir.