Mobil bataryalar uretiminde yaygın bir şekilde kullanılan lityum, Turkiye’de yerli bordan uretilmeye başlanacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Donmez, Twitter uzerinden yaptığı bir acıklamayla birlikte Turkiye’nin ilk lityum uretim tesisinin 26 Aralık 2020’de acılacağını dile getirdi.
Yıllık uretim kapasitesi 10 ton olarak acıklanan tesis, Eti Maden Tesisleri’nde yer alıyor. Tesisin acılış toreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferans uzerinden katılımıyla birlikte gercekleşecek.
[h=2]Lityum karbonat bor atıklarından elde edilecek[/h]
ETİ Maden Tesisleri Teknoloji Geliştirme Dairesi Başkanı Derya Maraşlıoğlu, tesisteki bor atıklarında lityum bileşiğine rastladıktan sonra bunu Turkiye ekonomisine kazandırmaları gerektiğini duşunerek Ar-Ge calışmalarına başlamış. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Donmez’in de yardımlarıyla birlikte, lityum karbonat uretilmek uzere bir tesis kurulmaya başlanmış.
Lityum karbonat tesisinin ilk yılki hedefi 10 ton lityum uretimi olarak belirlendi. Yapılan acıklamaya gore tesisin kapasitesi geliştirilecek ve onumuzdeki yıllarda yıllık 600 ton uretim kapasitesine sahip olacak. Bu uretim sayesinde TOGG da dahil olmak uzere bircok elektrikli otomobil ve cihazların bataryalarında kullanılacak olan lityum, yerli bir şekilde elde edilecek.