Aksaray'da 6 bin 500 oğretmen beyaza burundu
AKSARAY - Aksaray'da eğitim camiasında ve oğretmenlerde bir farkındalık oluşturulması kapsamında kolları sıvayan eğitimci Vali Hamza Aydoğdu, kent genelinde 6 bin 500 oğretmene gonulluluk esasına dayalı beyaz onluk hediye dağıttı.
Kılık kıyafet serbestliğinden sonra eğitim camiasında yaşanan sıkıntıların giderilmesi, kimin oğretmen, kimin veli, kimin oğrenci olduğunun ayırt edilebilmesi ve eğitimciye yonelik bir farkındalık olması icin valilik tarafından 6 bin 500 oğretmene gonulluluk esasına dayalı olarak beyaz onluk dağıtıldı. Kent genelinde uygulamayı son derece yerinde bulan ve oğretmen olduklarını hissettiklerini belirten oğretmenler, yuz yuze eğitim olmamasına rağmen online eğitimde bile beyaz onluklerini giyerek kameralar karşısında oğrencilere eğitim veriyor.
"Aksaray'da 6 bin 500 oğretmenimiz beyaz onlukle derse giriyor"
Konuyla ilgili bilgiler veren Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, kamuda kılık kıyafet ozgurluğu uygulamasını olumlu bir gelişme olarak gorduklerini belirterek, uygulamadan bir sure sonra bu ozgurluğun eğitim camiasında bazı sıkıntılara neden olduğunu gorduklerini belirtti. Kim oğretmen, kim veli, kim oğrenci karışıklıkların yaşandığına değinen Vali Aydoğdu, "Biliyorsunuz kamuda serbest kıyafet uygulamasına gecildi. Bundan oğretmenlerimiz de faydalandı. Bunu olumlu bir gelişme olarak goruyoruz. Fakat daha sonra bu uygulamanın bazı sıkıntıları ortaya cıktı. İşte bazen veliler, bazen oğrenciler, bazen de oğretmenlerimiz bile kim oğrenci, kim oğretmen, kim veli, ayırt edilmez bir duruma geldi şeklinde şikayetler cok aldık. Aksaray'da biz bir farkındalık oluşturalım dedik. Milli Eğitim Mudurumuzle, arkadaşlarımızla, oğretmen camiamızla, oğretmenlerimizin temsilcisi olan sivil toplum orgutu, sendikalarımızla goruşerek bir farkındalık oluşturmak adına, en azından oğretmenlerimiz derse girerken bir beyaz onlukle girmeleri ve dersten cıktıktan sonra beyaz onlukleri bırakmaları ve yine geldikleri serbest kıyafet ile evlerine gitmelerini yapabilir miyiz, boyle bir farkındalık oluşturabilir miyiz diye arkadaşlarımızla bu konuları istişare ettik. Bunun sonucunda Valilik ve Milli Eğitim Mudurluğu olarak 6 bin 500 oğretmenimize gonulluluk esasına dayalı olarak onlukler hediye ettik. Sonra gorduk ki Aksaray'daki butun oğretmenlerimiz gonul rızasına dayalı bu farkındalığı uygulamak icin ellerinden gelen cabayı gosterdiler ve şu anda Aksaray'da 6 bin 500 oğretmenimiz derse beyaz onlukle giriyor. Ders bittiğinde onluklerini cıkarıp serbest kıyafet uygulamasına devam ediyorlar. Aksaray ili bu anlamda Turkiye'de farkındalık oluşturma konusunda da bir ilke imza atmış oldu" dedi.
"Veli, oğretmen ve kendisini ayırt edemiyordu"
Sınıf oğretmeni Perihan Guler Ozciftci (38), beyaz onluğun kutsal mesleklerinin bir simgesi olduğunu belirterek, "Cok guzel oldu. Cunku artısı şu yonde oldu. Onluk kullanmadan once veli, oğrenci, oğretmen, bir farkındalığımız yoktu. Veli geldiği zaman okula oğretmen ve kendisini ayırt edemiyordu. Bu onlukler sayesinde, kutsal mesleğimizin bir simgesidir gercekten, bir farkındalık oluşturulmuş oldu. Milli Eğitim Mudurumuze ve Valimize gercekten cok teşekkur ediyoruz. Bu farkındalığı oluşturdular ve bize bunları yaşattı" ifadesini kullandı.
"6 bin 500 oğretmenimiz severek, isteyerek giydiler"
İl Milli Eğitim Muduru Hacı Omer Kartal da, kent genelinde tum oğretmenlerin beyaz onluğu severek ve isteyerek giydiklerini belirterek, "Valimizin başlattığı projeyle ilimizde 6 bin 500 oğretmenimize onluk hediye ettik. Bunu yaparken bir amacımız daha vardı aslında. Ulkemizde sendikalarımızın başlattığı bir sivil itaatsizlik eylemi vardı. Elbette bu olabilir, biz oğretmenler ya da kamu calışanlarını tek tip bir kıyafete zorlamak değil ama bir farkındalık oluşturmak adına kendi meslek grubumuzu ortaya cıkartmak adına, okullarımızda velilerimizin, oğrencilerimizin, calışanlarımızın dikkatlerini toplamak adına beyaz onluk projesinin cok iyi olacağını duşunduk. Bu vesileyle de 6 bin 500 oğretmenimiz gercekten bunu severek, isteyerek giydiler. Şu anda okul mudurlerimizden, oğretmenlerimizden geriye donuk cok guzel memnuniyetler var. Biz bu projenin ornek olmasını ve tum ulkemize yayılmasını arzu ediyoruz. Bu vesile ile başta Valimiz Hamza Aydoğdu olmak uzere bu projede emeği gecen herkese teşekkur ediyorum" diye konuştu.
"Oğretmen kimliğine yakışır bir proje oldu"
Beyaz onluk uygulamasının oğretmen kimliğine yakışır bir proje olduğunun altını cizen sınıf oğretmeni Yusuf Yıldız (50), "Biz cok buyuk bir camiayız. 1 milyonu aşkın oğretmenimiz var. Bu yuzden herhalde Turkiye'de faaliyete gecirilemedi ama biz Aksaray olarak sağ olsun Valimiz, Milli Eğitim Mudurumuzun ustun gayretleriyle boyle bir proje başlatıldı. Cok da guzel oldu. Oğretmen kimliğine yakışır bir proje oldu. Kılık kıyafet karmaşasının olduğu bir donemde bize ilac gibi geldi" şeklinde konuştu.
"Kendimizi oğretmen olarak hissetmeye başladık"
Beyaz onluklerle kendilerini oğretmen olarak hissetmeye başladıklarını belirten sınıf oğretmeni Selim Donmez ise, "Biz beyaz onluk kampanyamız başlamadan once, onlukleri giymeden ders anlatırken, okulda bulunduğumuz zaman dilimlerinde normal vatandaşımızdan, okula gelip giden insanlardan ayırt edilemiyorduk ama şimdi beyaz onluklerimiz sayesinde derslerde bir farkındalık oluştu, kendimizi oğretmen olarak hissetmeye başladık. Hem de dışarıdan gelen insanlardan farkımız oldu" dedi.