Turkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yılın ikinci ceyreğinde salgının etkisiyle kuculen ekonomimiz, ucuncu ceyrekte guclu bir toparlanmayla yuzde 6,7 buyudu. Bu oranla dunyada en hızlı buyuyen ulke olduk." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8. Turkiye İnovasyon Haftası programına bir video mesaj gonderdi.

Konuşmasına katılımcıları selamlayarak başlayan Erdoğan, ""Turkiye İnovasyon Haftası etkinliklerinin ulkemiz, milletimiz ve iş dunyamız icin hayırlara vesile olmasını Rabb'imden niyaz ediyorum." dedi.
İnovaLİG odullerini kazanan kişileri, kuruluşları ve firmaları tebrik eden Erdoğan, başarılarının da devamını temenni etti.
"Ecdadımız 'Marifet iltifata tabiidir, iltifatsız emek zayidir' diyor. Hayatta başarı kadar, bu başarının takdir edilmesi, odullendirilmesi de onemlidir." diyen Erdoğan, şoyle devam etti:
"Odullendirilen her başarının, daha nitelikli, daha ozgun calışmaların mujdecisi olacağını biliyoruz. Turkiye Cumhurbaşkanı olarak, yenilikci, kaliteli ve kendi alanında cığır acan projelerin desteklenmesine cok buyuk ehemmiyet veriyorum. Turkiye İhracatcılar Meclisimizin, İnovasyon Haftası ve İnovaLİG gibi ekonomiye katma değer sağlayan calışmalarını takdirle karşılıyorum. Ulkemizde bu tur etkinliklere olan ilgi de hamdolsun giderek artıyor. İlk yıl 460 firmanın katıldığı İnovaLİG'e, bu sene 1236 firmanın başvuru yapmış olmasını, yakalanan başarının bir işareti olarak goruyorum. Farklı alanlarda binlerce yenilikci fikri buluşturan bu projeyle, ulkemize cok ciddi bir fikri sermaye girişinin sağlandığına inanıyorum. Bu vesileyle fikirleriyle, eleştirileriyle, teklif ve tecrubeleriyle sekizinci Turkiye İnovasyon Haftasını zenginleştiren herkese şukranlarımı sunuyorum. Geleceğimiz ve ekonomimiz icin kritik onemdeki inovasyon konusuna sahip cıktıkları icin Turkiye İhracatcılar Meclisimizin yonetimini ve uyelerini de canıgonulden tebrik ediyorum.
Ulkemizin teknolojik donuşumunu sağlayacak, ihracat kapasitesini artıracak her turlu cabayı desteklemeyi surdureceğiz."
"Kovid-19 salgını tum dunyayı yeni belirsizliklerin icine suruklemiştir"
İnsanlık olarak koronavirus salgını dolayısıyla her bakımdan zorlu, bir o kadar da farklı bir donemden gecildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni tip koronavirus (Kovid-19) pandemisinin bir sağlık krizi olmanın otesinde, ekonomiden insani ilişkilerine ve guvenliğe kadar hayatın her alanını olumsuz etkilediğini belirtti.
Erdoğan, "2008 krizinin kuresel ekonomide actığı yaralar halen kapanmamışken, Kovid-19 salgını tum dunyayı yeni belirsizliklerin icine suruklemiştir. Ekonomisi sağlam ulkelerin dahi hazırlıksız yakalandığı bu salgın, ozellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan devletlerin yukunu ağırlaştırmıştır. Salgınla birlikte korumacılığın yayıldığına, gumruk duvarlarının yeniden yukseldiğine, ice kapanma eğilimlerinin guclendiğine şahit oluyoruz." diye konuştu.
"Uretimle beraber tasarımın ve yenilikciliğin one cıktığı farklı bir doneme girdik"
"Bu musibete karşı birlikte hareket etmek, birlikte mucadele etmek yerine, her ulke adeta kendi sığınağına kacmaya calışıyor." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şoyle devam etti:
"Şimdiye kadar 1 milyon 750 bin insanın hayatını kaybetmesine sebep olan bu salgın, dunya genelinde ustu ortulen bircok carpıklığı da gun yuzune cıkarmıştır. Ote yandan tarihe baktığımızda, bu tur buyuk hadiselerin ekonomiden siyasete koklu değişikliklere yol actığını goruyoruz. İkinci Dunya Savaşından beri insanlığın karşı karşıya kaldığı en ciddi sağlık krizi olan koronavirus salgınının ardından da, onemli değişikliklerin yaşanacağı muhakkaktır. Nitekim bunun işaretlerini şimdiden iş hayatımızda gormeye başladık. Firmaların dunyaya acılımında, uretimle beraber tasarımın ve yenilikciliğin one cıktığı farklı bir doneme girdik. Sadece uretmenin, urettiğini satmanın yeterli olmadığı bu donemin hakim rengi, inovasyon ve araştırma-geliştirmedir. ARGE'ye onem veren, yeniliği yakalamaya calışan, tasarlayan, cığır acan firmalar, daha şimdiden surecin kazananı olmuştur. Gecen seneye kadar sınırlı sayıda insana ulaşan bircok şirket, Kovid-19 salgınıyla beraber cirolarını katlamış, piyasa değerini artırmış, lokalden uluslararası alana doğru genişleme başarısı gostermiştir. Benzer bir durum, Turkiye ve Turk ekonomisi icin de gecerlidir. Her ne kadar salgın hepimiz icin beraberinde bazı zorlukları getirse de iş dunyamızın onunde yeni fırsat pencerelerinin acılmasını sağladı."
"Firmalarımız salgın doneminde guvenilirlikleriyle one cıktı"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Firmalarımız, salgın doneminde kaliteli urunleriyle, rekabetci fiyatlarıyla, hepsinden onemlisi guvenilirlikleriyle one cıktı. Uluslararası şirketler, Asya merkezli uretim ağına alternatif oluşturmak icin yeni arayışlara yoneldi. Bu arayışlarda; sanayisi, uretim kapasitesi, rekabetci fiyatları, nitelikli işgucu, coğrafi konumu, guclu sağlık ve ulaşım altyapısı ile Turkiye, en gozde ulkelerden biri haline geldi." ifadelerini kullandı.
Ozellikle ihracat odaklı calışan şirketlerin, muşteri ve urun yelpazesini genişlettiğine de değinen Erdoğan, "İnşallah dunya genelinde salgının etkileri azalıp taşlar yerine oturdukca, ulkemizin yakaladığı bu ivmenin hızı da artacaktır. Turkiye, ihracattan uretime, turizmden savunma sanayine her alanda bu donemden daha da guclenerek cıkacaktır." dedi.
"Turkiye'nin en buyuk talihsizliği, siyaseti ikbal ve rant kapısı olarak goren sığ muhalefet anlayışıdır"
Turkiye'nin salgın doneminde boylesine iddialı bir cıkış sergilemesinin gerisinde, son 18 yılda kazandırılan altyapının cok buyuk rolu olduğuna dikkati ceken Erdoğan, şunları kaydetti:
"Yaptığımız hazırlıkların ne kadar doğru ve zamanlıca olduğunu, Kovid-19 doneminde bizzat tecrube ettik. Sağlıktan ulaşıma, tarımdan turizme kadar muhalefetin 18 yıldır surekli bizi eleştirdiği hususların tamamı, sadece 8 ayda tumuyle boşa cıkmıştır.
Bu surec ulkemizin gucu ve hukumetimizin ufku yanında, muhalefetin vizyonsuzluğunu da ortaya koymuştur. Turkiye'nin en buyuk talihsizliği, siyaseti ikbal ve rant kapısı olarak goren sığ muhalefet anlayışıdır. Eline gecirdiği her fırsatı Turkiye'yi karalamak, yabancı yatırımcıyı urkutmek, Turk ekonomisini kotulemek icin kullanan bu zihniyeti milletimizin takdirine bırakıyoruz."
"Dunyada en hızlı buyuyen ulke olduk"
2023 hedefleri ile 2053 ve 2071 vizyonları cercevesinde, 'Halka hizmet Hak'ka hizmettir' dusturuyla calışmaya devam edeceklerini ifade eden Erdoğan, konuşmasını şoyle surdurdu:
"Nitekim yılın ikinci ceyreğinde salgının etkisiyle kuculen ekonomimiz, ucuncu ceyrekte guclu bir toparlanmayla yuzde 6,7 buyudu. Bu oranla dunyada en hızlı buyuyen ulke olduk. Aynı şekilde yılın son ceyreğine de guzel bir başlangıc yaptık. Ekim ayında sanayi uretimi yıllık yuzde 10,2 artarken, imalat sanayisindeki artış yuzde 11'i buldu. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı, Ekim'de yuzde 75,4 seviyesine, kasımda ise yuzde 75,8 seviyesine yukseldi. Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektorleri toplamında ciro endeksindeki yıllık artış ekimde yuzde 31 oldu. İhracatımız ise ekim ve kasımda 16-17 milyar dolar bandında gercekleşti.
Tum bu gelişmeler, 2020 yılını beklentilerimiz doğrultusunda pozitif bir buyume oranıyla kapatacağımıza işaret ediyor. Uretim, yatırım, istihdam hedeflerimizle birlikte ihracat potansiyelimiz de hedeflerimize ulaşmada onemli bir yere sahiptir. Salgın şartlarına rağmen ocak-kasım doneminde 152 milyar dolar ihracat gercekleştirdik. Bu başarıda pay sahibi olan tum kurumlarımızı, ihracatcılarımızı, girişimcilerimizi tebrik ediyorum."
"Hedefimiz sadece ihracatımızı artırmak da olmamalıdır"
"Yeni donemde, yeni hedeflere uyumlu olarak ihracatı daha ust seviyelere taşımak zorundayız." diyen Erdoğan, "Hedefimiz sadece ihracatımızı artırmak da olmamalıdır. Bunun da otesine gecerek katma değerli urun ihracatını hedeflemeliyiz. Genc nufusumuza, sahip olduğumuz bilgi birikimine ve tecrubemize rağmen 1,2 veya 1,3 dolarlık kilogram başına ihracat bize yakışmıyor. 2001'e gore kilogram başına ihracatımız iki katına cıkmış olsa da biz bu rakamı asla yeterli gormuyoruz. İlk etapta 2 dolar eşiğini gecip 3 dolara doğru ilerlememiz gerekiyor. Kilogram başına 62 dolarlık ihracat gercekleştiren savunma sanayimizin başarısı, herkes icin iyi bir ornektir." değerlendirmesini yaptı.
İhracatcılardan, devletin sağladığı teşvikleri en iyi şekilde değerlendirerek, savunma sanayindeki başarıyı, inovasyon ve markalaşma ile diğer alanlara da yaymasını beklediğini de kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şoyle tamamladı:
"Ulkemizde kalitesiyle takdir toplamış ama urunlerini uluslararası pazarlara acmamış firmalarımızın da artık kabuklarını kırarak ihracat ailesine katılmasını arzu ediyorum. Turkiye İhracatcılar Meclisi'nin her bir uyesini, 'İhracat seferimizde' yer almaya davet ediyorum. Bugune kadar yatırımlarıyla uretimleriyle istihdamlarıyla ihracatlarıyla araştırma-geliştirme faaliyetleriyle buyuk ve guclu Turkiye davamıza destek veren herkese, şahsım ve milletim adına şukranlarımı sunuyorum. Sekizinci Turkiye İnovasyon Haftası'nın bir kez daha hayırlara vesile olmasını diliyorum. Odule layık gorulen firmalarımızı tekraren tebrik ediyor, sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum."
Kaynak: Anadolu Ajansı