Şanlıurfa'da 112 Acil Cağrı Merkezine bir yıl icerisinde yapılan 5 milyon 200 bin cağrının yuzde 89'u asılsız cıktı. 112'yi gereksiz cağrılar ile meşgul eden vatandaşların istekleri arasında kebap, cerez ve icecek siparişleri de yer aldı.
Şanlıurfa 112 Acil Cağrı Merkezi Muduru İbrahim Akbaş, gunluk ortalama 30 bin cağrının yapıldığı 112 Acil Cağrı Merkezi'ne gelen gereksiz cağrıların sayısında gecmiş yıllara gore ciddi artış olduğunu soyledi. Korona virus ile birlikte gereksiz cağrı sayısında ciddi bir artışın oluğuna dikkati ceken Akbaş, gereksiz cağrıların 112'ye ihtiyacı olanları zor durumda bıraktığını belirtti. Kentte 56 noktada 100 ambulansla acil vakalara gidildiğini ancak 112'nin gereksiz meşgul edilmesi nedeniyle sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Akbaş, "Bu yıl icerisinde 5 milyon 200 bin cağrıdan sadece yuzde 89 bin asılsız cağrılar oluşturuyor" dedi.
"4 BUCUK MİLYON GEREKSİZ CAĞRI ALDIK"
Korona virus salgınının başlamasıyla birlikte asılsız ve gereksiz cağrı sayısının artığını ifade eden Akbaş, "Bilindiği uzere dunyada korona virus salgınının başlamasıyla birlikte her sektorde ciddi sorunlar ile karşılaşıldı. Mart tarihinden itibaren salgının ulkemizde de gorulmesi uzerine kronik rahatsızlığı bulunan yaşlıların tum talepleri sosyal vefa grupları ile alınmaya başlandı. Bu durum sonrası 112'ye korkunc sayıda başvuru ve cağrılar duşmeye başladı. Şu ana kadar aldığımız cağrıların sayısı 5 milyon 200 bini aştı. Bizi uzen bir nokta var. Cağrıların yuzde 89'unun gereksiz olduğunu ifade etmek isterim. Yuzde 89'una tekabul eden sayı ise 4 bucuk milyondur. Ne yazık ki 4 bucuk milyonun uzerinde gereksiz cağrı aldık. Gelen cağrıların sadece 600 binin vakaya donuştuğunu ve bunların icinden ise 439 binini sağlığa aktardığımızı, 232 binini emniyete aktardığımızı, 45 binini jandarmaya ve 35 binini ise itfaiye ekiplerine aktardığımızı bildirmek isteriz" dedi.
"İNANIN KEBAP SİPARİŞİ VERENLER VAR"
Mudur Akbaş acıklamasının devamında, "Şunu ifade etmek isterim. İnanın gelen cağrıların icerisinden kebap siparişi verenler var. Bunun yanı sıra icecek siparişi verenden tutun da cerez isteyene kadar var. Hatta bir cağrıda, bir vatandaşımız eşinin telefonuna ulaşamadığını, bizim vasıtamız ile eşine ulaşmak istediğini bize iletiyor. Bir hasta ise 'internet paketim bitti, internet paketi istiyorum' dedi. Bazı vatandaşlarımız 'EBA şifresi alamadım, bana yardımcı olun' diye bizi arayarak yardım istiyor. Bir başka istek ise 'Siz sabaha kadar uyumuyorsunuz, sabah ezanında bizi uyandırabilir misiniz'? Dolayısıyla bu gibi bir suru gereksiz cağrılar alıyoruz. Şunu da ifade etmek isterim. Bizim ana temamız var. Ana sloganımızın icinde hayat var. Dolayısıyla işin icinde hayat var. Sizin gereksiz aradığınız bir zamanda başkasının hayatına ve canına mal olabilirsiniz. Lutfen gereksiz aramanın yapılmaması gerektiğini ifade etmek isterim. Burası acil hizmetler sunan ve İcişleri Bakanlığı bunyesinde faaliyet gosteren acil cağrı merkezidir. Biz 5. buyuk kurumumuzdan biri olan Orman Bolge Mudurluğu Alo 177'yi de 21 Aralık itibariyle devreye aldığımızı hatırlatmak isteriz. Toplamda 5 buyuk kurumun acil cağrılarını bu merkezimizde alıyoruz. Şanlıurfa Turkiye'nin yuzolcumu bakımından 7'nci, nufus olarak da 8'inci buyuk ilidir. Bu coğrafyada bin 428 mahallede 2 bucuk milyon insana hizmet ediyoruz. Burası onemli acil cağrıların oneminden ziyade hayata, cana ve mala yonelik hizmetler de veriliyor. Buradan tum halkımıza şunu ozellikle istirham ediyorum, lutfen gereksiz yere 112'yi arayarak meşgul etmeyiniz. Sizin gereksiz aramanız başkasının canına mal olabilir" ifadelerini kullandı.
(Bekir Şeyhanlı - Şinasi İnan/İHA)
Kaynak: İhlas Haber Ajansı