Turkiye İhracatcılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gulle, ihracatın inovasyonla birlikte yukseleceğini belirterek, "Bugun katma değerli uretim, surdurulebilirlik, markalaşma ve inovasyon alanlarında atacağımız her adım, ihracatla yukselen Turkiye'nin teminatı olacaktır." dedi.
Ticaret Bakanlığının katkılarıyla TİM tarafından bu yıl 8'incisi duzenlenen "Turkiye İnovasyon Haftası", cevrim ici gercekleştirilen acılış toreniyle başladı.

Acılışta konuşan TİM Başkanı Gulle, Turkiye'nin son 19 yılda bircok coğrafyanın ilham kaynağı, Avrasya'nın kalbi ve kuresel ticaretin odak noktası haline geldiğini belirterek, "Cumhurbaşkanım; buyuk bir vizyonla başlatmış olduğunuz yeni reform doneminin ulkemizi milli hedeflerimize taşıyacağına inancımız tam. TİM'in geleneksel hale gelmiş Turkiye İnovasyon Haftası'nı eğitimden sanata, bilimden sağlığa, ekonomiden uluslararası ilişkilere, iletişimden ticaret diplomasisine kadar her alanda etkili, tum sektorleri kapsayan bir organizasyon haline getirdik." ifadelerini kullandı.
Gulle, bu yıl sanal platformda gercekleştirilen Turkiye İnovasyon Haftası'nda cok geniş bir kitleye ulaşacaklarını bildirdi.
TİM catısı altında ihracatın inovasyonla desteklendiğini aktaran Gulle, "Turkiye'nin ilk inovasyon geliştirme programı İnovaLİG'le, universite-sanayi iş birliğini guclendiren kurumsal inovasyon sistemi mentorluk modelimiz İnoSuit'le, Turkiye'nin en genc ve inovatif ailesi İnovaTİM'le, ulkemizin en yaygın ve geniş kapsamlı girişimcilik ailesi TİM-TEB Girişim Evlerimiz ile her sektorde inovasyon ekosistemini destekliyoruz. TİM olarak, salgının cok oncesinde dijital donuşumumuzu tamamlayarak engelleri birer birer aştık." diye konuştu.
Dijital donuşum hamlelerinin uluslararası alanda bircok odul aldığını belirten Gulle, şunları kaydetti:
"Ticaret Bakanlığımızın destekleriyle 43 ulkede, 45 sanal ticaret heyeti gercekleştirerek ulkemizde bu alanda oncu olduk. Sanal fuarlarla Made in Turkiye markamızı dunyanın dort bir koşesinde sergiledik. İhracatcı birliklerimizle 13 bolge istişare toplantısı gercekleştirerek Anadolu Meclislerimizi sanal platformlara taşıdık. Pandemi surecinin tum zorluklarını hukumetimizin destekleriyle ve 100 bin ihracatcımızın ozverisiyle aştık. Ne mutlu ki Cumhuriyet tarihimizin aylık ihracat rekorunu yine bu donemde kırdık."
"Uretimimize inovasyonla beraber cevreci ve yuksek teknolojili boyut kazandırmalıyız"
İsmail Gulle, kuresel tedarik zincirlerinde onemli bir donuşum sureci yaşandığını ifade ederek, "Milli hedeflerimize ulaşmamız icin kuresel eğilimler doğrultusunda marka ve dağıtım kanalları oluşturmalı, uretimimize inovasyonla beraber cevreci ve yuksek teknolojili bir boyut kazandırmalıyız. Bugun katma değerli uretim, surdurulebilirlik, markalaşma ve inovasyon alanlarında atacağımız her adım, ihracatla yukselen Turkiye'nin teminatı olacaktır." şeklinde konuştu.
İnovasyon alanında gercekleştirdikleri İnovaLİG projesine değinen Gulle, şoyle devam etti:
"İnovasyon odaklı calışmalarımız ve her gecen yıl programımıza artan ilgiyle beraber 2019 yılında 1.236 firmamız aramıza katıldı. Değerlendirme surecini tamamlayan her şirkete, 100 sayfalık inovasyon kıyas analizi raporlarını bedelsiz bir şekilde teslim ettik. Bu raporlarla beraber firmalarımızın inovasyon yetkinliklerini hem kuresel hem de ulusal olcekte değerlendirme imkanını kendilerine sunmuş olduk. Bu yıl ilk defa buyuk firmalarımızı ve KOBİ'lerimizi ayrı ayrı değerlendirmeye aldık. İnovasyonda gelişim metodolojisiyle belirlediğimiz inovasyon stratejisi, inovasyon organizasyonu ve kulturu, inovasyon dongusu, inovasyon kaynakları ve inovasyon sonucları alanlarında en başarılı firmalarımıza odullerini takdim edeceğiz."
"İhracat inovasyonla, Turkiye ihracatla yukselecek"
TİM Başkanı Gulle, İnovaLİG'de şampiyon olan firmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Gulle, şunları kaydetti:
"Turkiye'de Ar-Ge'ye en fazla pay ayıran firmamız var. Gercekleştirdiği inovasyon hamlesiyle 40'ın uzerinde patentli urune sahip firmamız var. Dunyanın ilk 100 savunma sanayi şirketi listesine giren inovatif firmamız var. Hastane yazılımı uretip bu yazılımları onlarca farklı ulkeye pazarlayan firmamız var. Turkiye ortalaması kilogram başına 6 dolar iken, 110 dolara makine ve aksam urunleri ihracatı yapan firmamız var. Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bolgelerinde teknoloji cozumleri ureten, yuzde 100 yerli sermaye ile kurulmuş teknoloji şirketimiz var. Hemen hemen butun ust segment otomobil markalarıyla calışan, tasarım ve tasarımda yazılım faaliyetleri yuruten firmamız var. Robotik rehabilitasyon sistemleri geliştiren ve robot yardımlı yuruyuş ve terapi sistemlerini hayata geciren firmamız var. Ceşitli gıda urunlerinin raf omrunu yan etkisiz, doğal icerikli gıda koruyucusu ile uzatan firmamız var. Bu inovatif calışmaların ve inovatif şirketlerin sayısının giderek artacağına ve ulkemizi kuresel inovasyon liginde en ust sıralara taşıyacağına inanıyoruz.
7 bolgede 65 ilimizden firmalarımızın İnovaLİG'e katılımı, inovasyon kulturunun yurdumuzun dort bir koşesine yayıldığını gosteriyor. İnovaTİM ile inovasyona gonul vermiş genclerimizi odullendirmeyi, yoğun rekabet ortamında yeni ve guclu inovasyon fikirlerini ortaya cıkarmayı amaclıyoruz."
İnovaTİM'i sadece bir yarışma değil, aynı zamanda bir okul olarak gorduklerini ifade eden Gulle, bu yıl Turkiye'deki 103 universitenin 86 bolumunden 3 bin 218 başvuru aldıklarını, 802 takım oluşturulduğunu ve takımlarının 180'in uzerinde raporlu proje urettiğini anlattı.
Sanal juri toplantılarının ardından pandemi sırası ve pandemi sonrası kategorilerinde finalist 30 proje belirlendiğini bildiren Gulle, sozlerini "İhracat inovasyonla, Turkiye ihracatla yukselecek." şeklinde tamamladı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mehmet Fatih Erdoğdu