Maltepe'de hastane kampusunde yatan 'Max' isimli kopeğin uzerinden aracla gecerek olumune neden olan Doc. Dr. Birsen Ocaklı "mala zarar verme" sucundan 3 yıla kadar hapis istemiyle hakim karşısına cıktı. Sanık Ocaklı, "Kopeğe kasıtlı olarak zarar vermedim" diyerek kopeğin uzerinden gectiğini fark etmediğini one surdu.
Maltepe'de 14 Mayıs 2020 tarihinde Marmara Universitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kampusu'nde yerde yatan 'Max' isimli kopeğin aracıyla uzerinden gecerek olumune neden olduğu gerekcesiyle hakkında "mala zarar verme" sucundan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava acılan Sağlık Bilimleri Universitesi Sureyyapaşa Goğus Hastalıkları ve Goğus Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'ne gorevli Doc. Dr. Birsen Ocaklı'nın yargılanmasına başlandı.
Anadolu 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde gorulen duruşmaya, sanık Birsen Ocaklı ile avukatı katılırken, muşteki doktor Alev Eda Okutan Sarıbeyliler ile avukatı da salonda hazır bulundu. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Vekilleri avukatları da izleyici olarak duruşmaya katıldı.
"KASITLI OLARAK ZARAR VERMEDİM"
Duruşmada savunma yapan sanık Birsen Ocaklı, "Sureyyapaşa Hastanesi'nde goğus hastaları doktoruyum. Suclamayı kabul etmiyorum. Kesinlikle kopeğe bilerek, fark ederek, kasıtlı olarak zarar vermiş değilim. Olayı 14 Mayıs 2020 tarihinde karakola cağrıldığımda oğrendim. Yuksek bir aracım vardır. Kopeği ezdiğimin farkına varmadım. Fark etseydim kopeği veterinere gotururdum. Taş ya da tumsekten gecer gibi oldum ancak neye carptığımı ya da neyin uzerinden gectiğimi fark etmedim. Bir hafta sonra karakolda olayı duydum" dedi.
"BERAATİME KARAR VERİLSİN"
Ceza alması halinde ertelenmesini isteyip istemediği sorulan sanık Ocaklı, "Beraatime karar verilmesini talep ediyorum. Ceza verilecekse hukmun acıklanmasını geri bırakılmasına karar verilmesini kabul ederim" diyerek duruşmadan vareste tutulmayı istedi.
"DALGINLIK MI DİYELİM?"
Bunun uzerine soz alan sanık avukatı Nafiye Ceylan, "Olay gunu muvekkil hastaneye yuksek kasa aracı ile gelmiş, aracından inmiştir. Bu sırada talihsiz kopek ise yerde uyumaktadır. Muvekkil ise bunu gorememiştir. Aracı sallanınca bir tumseğin uzerinden gectiğini duşunmuş, aynalardan baktığında bir şey goremeyince yoluna devam etmiştir. Muvekkilin gorerek, bilerek bir kopeğe carpması soz konusu değildir. Carptıktan sonra gorup olay yerinden kacması soz konusu değildir. Dalgınlık mı diyelim, trafikte herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Sosyal medyada muvekkil bu olay nedeniyle hayvan duşmanı olarak lanse edilmiştir. Boyle bir durum soz konusu değildir. Muvekkil pandemi doktorudur. Pandemi doneminde yorgunluk da soz konusudur" şeklinde konuştu.
"ŞİKAYETCİYİM"
Muşteki Dr. Alev Eda Okutan Sarıbeyliler ise soz alarak sanıktan şikayetci olduğunu soyleyerek, "2015 yılından itibaren Marmara Universitesi'nde calışıyorum. 'Max' isimli kopeğim 2016 yılında kendiliğinden o bolgeye gelmişti. Ben de kopeklerle ilgileniyordum. 2019 yılının yazından kopeğimin yuzunde bir şişlik oldu, cok uzun bir tedavi sureci oldu. Bu surecte Max'ı sahiplendim. Eve de goturup getiriyordum. Bakımı ile ilgileniyordum. Benim kopeğimdi, karnesi de aşıları da vardır. Olay gunu Max'ı bulamadım. Endişelendim, herkese haber verdim. Ayın 16'sında bulduk, hemen veterinere goturdum. Yerinden kalkamıyordu. Veteriner muayene edince kalca kemiğinde parcalı kırık olduğunu soyledi. Bunun ancak arabanın uzerinden gecmesi durumunda olabileceğini belirtti. Ameliyattan sonra oldu" dedi.
GORUNTULER İNCELENECEK
Ara kararını acıklayan mahkeme heyeti, olay anına ilişkin CD'nin bilirkişiye verilerek olayın ne şekilde meydana geldiği konusunda fotoğraflı ve acıklamalı rapor sunulmasına hukmetti. Duruşma eksikliklerin giderilmesi icin ertelendi.
İDDİANAMEDEN
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Alev Eda Okutan Sarıbeyliler'in 5 yaşında kangal cinsi kopeğini universitenin bahce kısmındaki otoparka bıraktığı, daha sonra kopeğini yaralı olarak bulduğu ve veterinere goturduğu anlatıldı. Kamera goruntulerinin incelenmesinde Birsen Ocaklı'nın kullandığı aracla kopeğin uzerinden gecmesi uzerine kopeğin yaralandığının tespit edildiği ve şikayet uzerine soruşturma başlatıldığı kaydedildi.
Birsen Ocaklı'nın suctan kurtulmaya yonelik savunmalarına itibar edilemeyeceğinin vurgulandığı iddianamede, Ocaklı'nın "mala zarar verme" sucundan 4 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
(Gamze Erdemir/İHA)
Kaynak: İhlas Haber Ajansı