Aydın'ın Didim ilcesi Taşburun ve Soke ilcesi Karina Dalyanı acıklarında yapılmak istenen kultur balıkcılığı tesisleri projesi icin Cevresel Etki Değerlendirme (CED) bilgilendirme toplantısı Doğanbey Mahalle Muhtarlığı onunde yapılmak istendi. Alanda bulunan kalabalık grup toplantıya karşı cıktı.
Karşı cıkanlar arasında Soke Belediye Başkan Vekili Mehmet Cınar, Soke Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa İberya Arıkan, Didim Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Deveci, CHP İlce Başkanı Ali Kemal Ozcan, İYİ Parti İlce Başkanı Cağlar Celikez, Doğanbey-Tuzburgazı Su Urunleri Kooperatifi Yonetim Kurulu Başkanı Taner Karabaş, cevreciler ve mahalle sakinleri de yer aldı. Alanda Doğanbey Muhtarı Serdar Sarıkurt ve Tuzburgazı Mahalle Muhtarı Mutlu Akıllı da bulundu.

"Halk ilgi gostermedi"
Halkı bilgilendirme toplantısı adı altında yapılmak istenen toplantıda Doğanbey Mahalle sakinlerinin yok denecek kadar az olduğu gozlendi. Alanda bulunanlar toplantıyı gercekleştirmek isteyen yetkililere "Bize bilgilendirme yapacağız halkı gosterin" diyerek tepki gosterdi.
"Jandarma geniş guvenlik onlemi aldı"
Doğanbey Mahallesi'nde yapılmak istenen CED toplantısı oncesi jandarma ekipleri cevrede geniş guvenlik onlemleri aldı. Drone kamerayla da izlenen toplantı alanının cevresine barikatlar kuruldu. Barikat icerisinde belediye yetkilileri, cevreciler ve mahalle sakinleri alınmadı. Aydın İl Cevre ve Şehircilik Mudurluğu yetkilileri guvenlik koruması icinde alana giriş-cıkış yaptı.
Katılımcıların protesto ve sloganları eşliğinde seslerini duyurmak isteyen Mudurluk yetkilileri toplantıyı kapatarak, protesto eşliğinde ve guvenlik guclerinin koruması altında alandan ayrıldı. Toplantı ile ilgili tutanağın alandakilere gosterilmemesi dikkat cekerken; yetkililer; "itirazda bulunabilirsiniz" yanıtı verdi. Yetkililer katılımcıların bilgi istemedikleri gerekcesi ile tutanak tutulduğunu ifade etti.
"Başkanlar toplantıya karşı cıktı"
Soke Belediye Başkan Vekili Mehmet Cınar, CHP İlce Başkanı Ali Kemal Ozcan, Didim Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Deveci, Doğanbey-Tuzburgazı Su Urunleri Kooperatifi Yonetim Kurulu Başkanı Taner Karabaş başta olmak uzere alanda bulunan cevreciler toplantının yapılamayacağını soylediler. Aydın İl Cevre ve Şehircilik Mudurluğu, firma yetkililerinin bulunduğu alana girmek ve toplantının yapılmadığına dair tutanakta imzalarının bulunmasını isteyen başkanlara izin verilmedi.
Halk ve cevreciler olarak kurulmak istenen balık ciftliklilerini kabul etmediklerini belirten Soke Belediye Başkan vekili Mehmet Cınar; "Yetkililerce yapıldığı belirtilen soz konusu toplantının tutanağını gormedik. Tutanağın yazılıp, yazılmadığını dahi bilmiyoruz. Bizi iceri almadılar. Bu toplantı yapılmamıştır" dedi.
CHP İlce Başkanı Ali Kemal Ozcan, "Bu toplantının teknik olarak yapılmadığını duşunuyoruz. Bu işin mucadelesini sonuna kadar yapacağız, geri adım atmayacağız" dedi.
Aydın İli Su Urunleri Yetiştiricileri Bolge Birliği ve S.S. Doğanbey-Tuzburgazı Su Urunleri Kooperatifi Yonetim Kurulu Başkanı Taner Karabaş, "Biz yapılmak istenen proje ile ilgili olarak kooperatif olarak bilgilendirilmedik. İki mahalle muhtarı da bilgilendirilmedi. Yore halkı olarak da hicbir bilgiye sahip değiliz. Bu yuzden proje ve bu toplantıya sonuna kadar karşıyız" diye konuştu. - AYDIN
Kaynak: İhlas Haber Ajansı