Eskişehir Organize Sanayi Bolgesi (EOSB) bunyesindeki ESART A.Ş., Turk Standardları Enstitusu (TSE) denetimlerini başarıyla tamamlayarak "TSE Covid-19 Guvenli Hizmet Belgesi" almaya hak kazanan Turkiye'deki ilk arıtma tesisi oldu.
Eskişehir Organize Sanayi Bolgesi (EOSB) iştiraklerinden olan Eskişehir Su Atıksu Arıtma Tesisleri Anonim Şirketi (ESART A.Ş.) pandemi surecinde aldığı onlemler, hayata gecirdiği uygulamalar ve duzenlemeler sayesinde Turkiye'de ilk "TSE Covid-19 Guvenli Hizmet Belgesi" almaya hak kazanan arıtma tesisi unvanına sahip oldu. Eskişehir OSB'de duzenlenen torenle Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Muduru Muhammet Taha Guven, belgeyi Eskişehir OSB Yonetim Kurulu Uyesi ve ESART A.Ş. Başkanı Yavuz Ayva ile ESART A.Ş. Genel Mudur Vekili ve OSB Cevre Birim Sorumlusu Suzan Eroğlu Onpeker'e takdim etti.
Eskişehir OSB Başkanı Nadir Kupeli, koronavirusun etkisini gosterdiği ilk gunden beri ESART A.Ş.'de gerekli tum onlemleri aldıklarını aktararak, "Bilindiği uzere Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Cevre Enstitusu (RIVM) salgının yoğun olarak gorulduğu Tilburg kenti ile başkent Amsterdam'daki kanalizasyon suyunda koronaviruse rastlandığını acıklamıştı. Bu acıklamanın ardından ulkemizde buna benzer bir vaka gorulme riskine karşı ESART A.Ş.'de tum onlemleri alınarak, atık su cıkışının 7 gun 24 saat surekli izlenmesi yanı sıra kirecle dozaj yapılarak stabilizasyon sağlanmış ve online olarak surekli olcumler yapılmaya başlanmıştı. Arıtma tesislerinin bu tur belge alabilmesi icin farklı ve zorlu bir prosedur bulunuyor. Ankara TSE'ne, guvenilir ve hijyen ortamında hizmet sunmak amacıyla ilk gunden beri tedbirlerin alındığı kurumumuzda TSE'nin Covid-19 Enfeksiyon Onleme ve Kontrol Belgelendirme Programı şartlarını yerine getirilerek, Covid-19 Guvenli Hizmet Belgesi alabilmek icin başvuru yapıldı. Yapılan denetimler sonucunda merkezimiz belgeyi almaya hak kazandı. Bolge Mudurluğumuzden sonra ESART A.Ş.'nin de denetimleri başarıyla gecerek belgeyi hak etmesi bizi son derece mutlu etti. Başta Yavuz Bey olmak uzere tum calışma arkadaşlarımızı tebrik ediyorum" dedi.
Eskişehir OSB Yonetim Kurulu Uyesi ve ESART A.Ş. Yonetim Kurulu Başkanı Yavuz Ayva ise, "TSE Ankara merkezden gelerek, merkezimizin faaliyetleri incelendi ve bu inceleme sonucunda arıtma tesisleri icinde bu belgeyi alan ilk tesis ESART A.Ş. oldu. Organize Sanayi Bolgesinde faaliyette bulunan 550 adet sanayi kuruluşunun evsel ve endustriyel atık sularının arıtılarak standartlara uygun deşarjını sağlayan merkezimiz; fiziksel, kimyasal, biyolojik, ileri arıtma ve camur proseslerini deneyimli personeliyle doğal kaynakların korunmasına katkı sağlamaktadır. Her yonuyle ornek olan kurumumuz, 'TSE Covid-19 Guvenli Hizmet Belgesi'ni alarak cevreye, insan sağlığına verdiği onemi bir kez daha kanıtlamış oldu. Bu konuda emeği gecen tum calışanlarımızı kutluyorum" diye konuştu. Başkan Vekili Ayva, son olarak ESART A.Ş.'de atık su cıkışının 7 gun 24 saat surekli izlenmekte olduğunu ve online olarak devamlı olcumler yapıldığını aktardı. - ESKİŞEHİR