Yeni tip koronavirusu (Kovid-19) ikinci kez yenen Selcuk Universitesi Tıp Fakultesi Hastanesi Goğus Hastalıkları Servisi hemşiresi Hatice Kurban, ilkine gore daha zorlu gecen tedavi surecini ve cocuklarıyla olan duygusal bağı anlattı.
Nisan ayında Kovid-19 testi pozitif cıkan ve hastanedeki tedavisinin ardından gorevinin başına donerek salgınla mucadelede on saflarda yer alan Kurban'ın kasım ayında sırt, bel ve baş ağrılarının artmasından sonra yaptırdığı test pozitif cıktı. Hemşire Kurban, eşinin de pozitif olması uzerine evde cocuklarıyla farklı odalarda izolasyona girdi.

Kurban, AA muhabirine, ilk hastalığından tecrubeli olduğundan test verdikten sonra maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyarak eve gittiğini, kendini izole ettiğini soyledi.
Nisan ayında testinin pozitif cıktığını uzulmemeleri icin cocuklarından sakladığını ancak bu sefer evde karantinada kalacağı icin buna gerek duymadığını ifade eden Kurban, "Cocuklara da test verdiğimi soyledim, 'Yanıma girmeyin, pozitif olabilirim.' dedim. Filyasyon ekibi 3 saat sonra arayıp pozitif olduğumu, eve geleceklerini soylediler. Hastaneye tekrar geldim, kan verdim, akciğer filmi cektirdim. Hocalarımız bir sıkıntı olmadığını soylediler. İlaclarımı aldım eve gittim." diye konuştu.
İlkinde semptom yaşamadığını dile getiren Kurban, ikincisinde butun semptomların olduğunu ve hastalığın cok ağır gectiğini anlattı.
"Cocuklarım başta durumu kabullenmek istemedi"
Kurban, Selcuk Universitesinde guvenlik gorevlisi olarak calışan eşinin de iki gun sonra test sonucunun pozitif cıktığını belirterek, şunları kaydetti:
"8 ve 10 yaşında iki cocuğum var. Biz bir odada izole olduk, onlar da başka bir odada izole oldu. Cocuklarım başta bu durumu kabullenmek istemedi. İlkinde babaları yanlarındaydı. Bu sefer ikimizden de ayrı kaldılar. Yemek yapmam gerekiyor, canlı dersleri var, cocuklarla ilgilenmem gerekiyor. Hocalarıma sordum, 'Cok uzun sure aynı ortamda bulunmamak şartıyla cift eldiven, cift maske ile yapabilirsin." dedi. Cift eldivenimi giydim, cift maskemi taktım, sosyal mesafemi bozmadan yemeklerini hazırlayıp odalarına koydum. Odalarından cıkmadılar, lavabolarımızı ayırdık. Surekli her yeri sildim."
Odasını surekli havalandırdığını, evin diğer odalarına hava gecişi olmaması icin kapının altına battaniye koyduğunu ifade eden Kurban, cocuklarının ihtiyaclarını uzaktan gidermeye calıştığını dile getirdi.
"Negatif olduğumu duyar duymaz iki kardeş birbirlerine sarıldı"
Kurban, eşi ve kendisinin pozitif olmaları uzerine cocukları icin endişelendiğini dile getirerek, şoyle devam etti:
"Onlarda herhangi bir sıkıntı olmadı. İnsan onlarla ilgili daha cok endişeleniyor cunku yanlarına gidemiyorum. İlk 5 gun cok zordu. Normalde cok hareketli bir insanım ama o kadar cok ağrım var ki başımı kaldırmak istemiyorum. Kendim yemek yiyip ilaclarımı icmem gerekiyor. Cocuklarıma kahvaltı hazırlamak zorundayım ama hic halim yok. Cocuklar konu olunca insan ağrısını, sızısını bir kenara atabiliyor. Bir şekilde cocuklarımın karnını doyurdum, ihtiyaclarını gordum, derslerine yardımcı olmaya calıştım. Cok zor, kızım 4. gun, 'Bu ne zaman bitecek? Ne zaman size dokunacağız? Ne zaman opebileceğiz? Ne zaman aynı sofrada yemek yiyebileceğiz? Cok ozledik.' diye ağlamaya başladı. 8. ve 9. gun test verdim, negatif olduğumu duyar duymaz iki kardeş birbirlerine sarıldı. Anlatıldığı zaman hikaye gibi geliyor ama o kadar zor bir surec ki. İnsanın cocukları olduğu icin bu sureci en iyi şekilde atlatmak istiyor."
Hatice Kurban, izolasyondan sonra ilk gun yemek yerken eşiyle hala endişe duyduklarını vurgulayarak, "Cocukların da bize ihtiyacı vardı. Sağlıkcı olduğum icin semptomları, gidişatı biliyorum. Beynim cok yoruldu." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Zehra Melek Cat