Duzce'de 3 hafta once immun plazma bağışı toplamaya başlayan Cevdet Komit Batı Karadeniz Bolge Kan Merkezi, Turk Kızılay koordinasyonunda koronavirus hastalarının umudu oluyor.
Daha fazla hastaya şifa olmayı amaclayan Batı Karadeniz Bolge Kan Merkezi, Kovid-19 hastalarına umut olmak icin yeni immun plazma bağışcılarını bekliyor.
Kovid-19 rahatsızlığını gecirmiş kişiler, randevularını alıp merkeze gelerek Turk Kızılay personeli gozetiminde steril ortamda bağışta bulunuyor.
"Halkımızın ciddi anlamda bir teveccuhu soz konusu oldu"
Turk Kızılay Duzce Şube Başkanı Halil Aydın, AA muhabirine, immun plazma bağışının Duzce'de alınamadığı donemde bağışcıları Kocaeli'ye goturmek durumunda kaldıklarını soyledi.
Kentte 3 haftadır immun plazma bağışı almaya başladıklarını aktaran Aydın, "Halkımızın ciddi anlamda bir teveccuhu soz konusu oldu. Şu ana kadar kentten 92 vatandaşımız gelerek immun plazma bağışında bulundu. Yine randevu alıp bağışta bulunacak vatandaşlarımız var." diye konuştu.
Aydın, Duzce ile 5 ilde bağış işlemlerinin devam ettiğini dile getirerek, Karabuk, Zonguldak, Kocaeli ve Sakarya'nın, Duzce'deki merkeze bağlı calıştığını kaydetti.
Bağış yapılması konusunda vatandaşlara cağrılarını yineleyen Aydın, şoyle devam etti:
"Vaka seviyemiz, biraz daha kontrol altına alınabilir seviyeye geldi. Hastalığı atlatan kişi sayısıyla birlikte bağışcı sayımız artığı icin immun plazma konusunda normalleştik diyebiliriz. Turk Kızılay Genel Merkezimizin desteğiyle bağış yapılabilecek nokta sayımızı ciddi alet ve ekipman desteğiyle sağladığımız icin immun plazma konusunda işler yoluna girdi diyebiliriz."
"Stoklarımızın normale donmesi gerekiyor"
Aydın, zor bir surecten gecildiğine işaret ederek, "Bu zor surecten gecerken ihtiyaclar bitmiyor. Ozellikle kan ve immun plazma konusunda vatandaşlarımız duyarlı ama bu yeterli değil. Stoklarımızın da normale donmesi gerekiyor. Vatandaşlarımız gonul rahatlığıyla gelip burada bağışlarını yapabilir cunku kullanılan cihazların tamamı steril. Gerekli donanıma sahip teknik personelimiz tarafından bu işlemler gercekleştiriliyor. Bugune kadar cok şukur bir sıkıntı yaşamadık. Yaşamayacağımızı da umit ederek vatandaşlarımızı gonul rahatlığıyla davet ediyoruz." diye konuştu.
Kış aylarıyla birlikte pandemi doneminde genel anlamda kan bağışında duşuş yaşandığına dikkati ceken Aydın, "Kan bağış aracımızla hafta sonları kan bağışı almaya devam ediyoruz. Hafta sonu sokağa cıkma kısıtlamasının olduğu 3 hafta sonu ikişer gun olarak değerlendirirsek toplam 6 gunde 117 vatandaşımız bağışta bulundu. Vatandaşlarımız 'kanver.org' sitesinden randevularını alarak gelip bağışlarını yapabiliyorlar. 'Kan ver can ver' sloganımızla bağışcılarımızı bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
"Bir gun bana da lazım olur duşuncesiyle hareket edilmeli"
İmmun plazma bağışcısı Sercan Burak Demir (35) de 1,5 ay once Kovid-19'a yakalandığını ve hastalığı atlattığını soyledi.
Duzenli kan bağışcısı olduğunu dile getiren Demir, "Kovid-19'a yakalandığım icin plazmanın insanları kurtaracağını duşunduğumden gonullu olarak bağışcı oldum. Kendimle gurur duyuyorum. Herkesin bunu yapması gerektiğini duşunuyorum. 'Bir gun bana lazım olur, ben de bağış yapayım.' duşuncesiyle hareket edersek her şey daha guzel olur." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Yavuz Emrah Sever