
Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere, yeni anlaşma ile gumruk vergisi ve kota olmadan ticareti surdurecek.
AB Komisyonu, uyelikten ayrılan İngiltere ile bugun uzlaşılan "Ticaret ve İşbirliği Anlaşması" taslağını yayımladı.
Buna gore, taraflar arasında yeni bir serbest ticaret anlaşması yapılacak.
Anlaşma, mal ve hizmetlerle birlikte yatırım, rekabet, kamu destekleri, vergi, ulaşım, enerji, balıkcılık, veri guvenliği ve sosyal guvenlik gibi alanları da kapsayacak.
Menşe kurallarına uyan mallara gumruk vergisi ve kota uygulanmayacak.
Taraflar, cevreyi koruyacak ve iklim değişimi ile mucadeleye oncelik verecek. Sosyal haklar ve işci hakları gozetilecek.
Bağlayıcı bir uzlaşmazlık cozum mekanizması kurulacak. Bu mekanizma rekabetin adil ve eşit şartlar altında gercekleşmesini sağlarken, rekabeti engelleyici davranışları onleyecek.
AB ve İngiltere karasularındaki balık stoku ortak yonetilecek. İngiltere balıkcılık aktivitelerini geliştirebilecek. Avrupalı balıkcıların faaliyetleri surdurulecek.
Hava yolu, kara yolu, demir yolu ve deniz ulaşımları devam edecek. AB ve İngiltere ulaşım alanında adil bicimde rekabet edecek.
AB ve İngiltere vatandaşlarının sosyal guvenlik hakları koordine edilecek.
İngiltere, mali katkı sağlaması durumunda AB'nin araştırma programlarına katılabilecek.
Ozellikle sınır otesi suc ve terore karşı emniyet ve adli iş birliği cercevesi kurulacak.
AB ve İngiltere arasında Ortak Konsey kurularak, anlaşmanın nasıl yorumlanacağı ve yerine getirileceği belirlenecek.
Anlaşmanın bu aşamadan sonra yururluğe girmesi icin İngiliz Parlamentosu, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından onaylanması gerekiyor.
Brexit sureci
İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskocya'dan oluşan Birleşik Krallık'ta, Haziran 2016'da yapılan AB referandumunda yuzde 48'e karşı yuzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı.
AB'den resmen 31 Ocak'ta ayrılan İngiltere, Birlik ile başta ticaret olmak uzere ikili ilişkiler konusunda kapsamlı muzakereler yurutuyordu.
AB ile İngiltere arasındaki muzakerelerde "adil rekabetin sağlanması", "ticari anlaşmazlıkların nasıl cozuleceği" ve "balıkcılık" gibi sorunlu konular en zor başlıklar olarak one cıkmıştı.
Anlaşmaya varılamaması halinde iki taraf arasındaki ticari ilişkiler, 31 Aralık sonrasında Dunya Ticaret Orgutu (DTO) kurallarına gore yapılacaktı. Bu tarihe kadar olan geciş sureci boyunca İngiltere, AB kurallarına bağlı kalmayı surduruyordu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ata Ufuk Şeker