Sanatcı Orhan Gencebay, Yunus Emre Enstitusu (YEE) tarafından, Avrupa Birliği (AB) ve Turkiye Kulturlerarası Diyalog Programı kapsamında cevrimici duzenlenen "Muzik ve Kulturlerarası Diyalog" etkinliğine katıldı.
Sanatcı Gencebay, YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş'in acılış konuşmasını yaptığı programda, enstitunun yurt dışı temsilciliklerinde gorev yapan calışanların sorularını yanıtladı, kultur ve muzik konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gencebay, burada yaptığı konuşmada, kultur ve kulturlerarası iletişimde muziğin rolunun oldukca onemli, ilhamını gelenekten alan calışmaların hepsinin cok değerli olduğunu dile getirdi.
Orhan Gencebay, "Kultur son derece onemli bir konudur. İzler bırakan en onemli konuların başında gelir." ifadesini kullandı.
Muziğe Klasik Batı muziğiyle 6 yaşında başladığını anlatan Gencebay, daha sonra halk muziğine yoneldiğini ve bağlama caldığını aktardı.
Gencebay, "7,5 yaşında bağlamayı kucakladım. Gonlum bağlamada. O gunden beri bağlama benim başucumda durur. Bağlama bizim ozumuzdur." ifadesini kullandı.
Kendisini, amator tarihle de ilgilenen biri olarak tanımlayan Gencebay, Turk tarihine ve boylelikle musiki tarihine de ilgi duyduğunu ve araştırmalar yaptığını anlattı.
"Turkiye ile dunya kulturleri arasında bağ kuruyoruz"
YEE Başkanı Ateş de acılışta yaptığı konuşmada, enstitunun son 10 yılda dunyanın farklı yerlerinde kultur merkezleri acarak, Turkiye ile dunya kulturleri arasında bağ kurduğunu belirtti.
Ateş, son 2 yıldır AB'nin desteğiyle yuruttukleri programla da Birlik ulkeleri ve Turkiye arasında kulturel bağların guclendirilmesini hedeflediklerini, bu kapsamda 19 proje ortağına sahip olduklarını soyledi.
Şeref Ateş, "14 farklı ulkede 63 farklı şehirde şu ana kadar yuzlerce faaliyet yapıldı." ifadesini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Zuhal Demirci