Koronavirus Bilim Kurulu, aşı ve mutasyon gundemiyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Bakan Koca, toplantı sonrası acıklama yaptı.
Bakan Koca'nın acıklamalarından satır başları;

[h=3]"BENİ AİLENİZİN FERDİ OLARAK KABUL ETTİNİZ"[/h]"Salgın boyunca uzerimde cok ağır bir sorumluluk olsa da her durumda karşınıza cıkıp gelişmeleri sizlere zamanında ve acık bir şekilde iletmeye calıştım. Karşınıza her cıktığımda umutla dinlediniz, destek oldunuz. Beni ailenizin ferdi olarak kabul ettiniz. Hepinize ayrı ayrı teşekkur ederim.
[h=3]"BİLİMİN IŞIĞIYLA ONUMUZU GORMEYE CALIŞTIK"[/h]Salgın hastalık ortaya cıkınca ulkemizde kendisini tum dunya devletleri gibi karanlık bir tunelin icinde buldu. İlk gunden beri bilimin ışığıyla o tuneli aydınlatmaya ve onumuzu gormeye calıştık. Huzurlarınızda bir kez daha Bilim Kurulumuza bu konuda teşekkur etmek isterim.
Tunelin ucunda bir ışık belirince arkamızdakilerin one doğru atıldığına, one gidenlerin ezmeye calışmasına da şahit olduk. Bu her ne kadar işimizi zorlaştırsa da bilimden vazgecmeden yolumuza devam ettik. Bunun en buyuk şahidi sizlersiniz. Salgın her alanda bizi etkiledi. Dunyanın ahlÂkını yeniden tanzim etti. Ulkelerin birbirlerinin yardım malzemelerine el koyduklarına şahit olduk. Alışkanlıklarımız değişti, selamlaşma, alışveriş, toplantı duzenlemek, okul toplantılarına kadar yenilikler oldu. Bunları sancılı değişiklerdi, farkındayım.
Tarih bu yılları hastalığa adını veren 2019'dan başlayarak buyuk salgın yılları olarak anacaktır. Almanya'da her bir milyon nufus başına 325 kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. İsvec'te 789, en cok vefat sayılarına ulaşan ABD'de 984, mutasyon gorulduğu iddiasıyla gundeme gelen İngiltere'de 984 kişi oldu. Turkiye'de ise 216'ya ulaştı.
[h=3]"İLK PİK DONEMİNDE VAKA SAYILARIMIZ 80 BİNLERDEYDİ"[/h]Gunluk vaka sayılarımız ilk pik doneminde 80 binlerdeydi. Son gunlerde İngiltere gibi ulkeler kontrolsuz vaka artışlarını virusun mutasyonuna bağlayarak acıklamaya calışmaktadır. Salgın gelişmiş olduğunu iddia eden, geri kalmış olduğunu sanılanı eşitledi. Ulkemizde de Ekim'in ikinci yarısından itibaren hızlı bir vaka artışı baş gosterdi.
[h=3]"BİRCOK İLDE YUZDE 100'E VARAN ARTIŞ OLDU"[/h]Hastanelerimiz yoğun bakımlarımız yuku kaldırmada zorlanmaya başladı. Bircok ilde yuzde 100'e varan artış oldu. Yaygın genel tedbirler hayata gecirildi. Salgının seyrine gore illerimizde tek tek değerlendirme yapılarak yerel imkanların seferber edildiği, filyasyon ekip sayılarının arttırılması yanında, yaygın temaslı takibin yapıldığı bir donemi yaşadık.
[h=3]BAZI İLLERDE DUŞUŞLER SAĞLANDI[/h]Valilerimiz, il sağlık yoneticileriyle yaptığımız goruşmeleri kamuoyuyla paylaşmaya takip ettik. Gunluk vaka sayılarında Gaziantep yuzde 66, Tekirdağ, Bursa, İzmir yuzde 60, Trabzon, Adana yuzde 50, Kayseri Kocaeli yuzde 45, Antalya'da yuzde 30, Mersin'de yuzde 30'a varan duşuşler sağlandı. İstanbul'da vaka sayısında onemli duşuş kaydedilirken, bu poliklinik başvurusuna yuzde 50, yoğun bakımda yuzde 20 yansıdı.
[h=3]"MUTASYON EYLUL AYINDAN İTİBAREN MEVCUT"[/h]İller duzeyinde butun kaynakların hayata gecirilmesinde destek ve katkılarına sayın İcişleri Bakanımız Suleyman Soylu ve valilerimize cok teşekkur ediyorum. Dunya virusun mutasyonuyla ilgili tedbirlere yoğunlaşmış durumdadır. Biz de tedbirleri vakit gecirmeden uyguladık. Bilinmelidir ki bu mutasyon Eylul ayından beri mevcut. Koronavirus damlacık enfeksiyonla bulaşan bir hastalık. Mutasyon carpan etkisi yapabilir. Ancak mutasyon ve varyasyonlar duzenli olarak taranmaktadır.
Anlaşılan o ki, İngiltere'deki kontrolsuz vaka artışı araştırılırken eylul ayından beri var olan mutasyon ilgililerin dikkatini cekmiştir. Turkiye başından beri hastalığı onemseyerek tedbirleri en erken alan ulkelerin başında gelmektedir. Mutasyonlar konusunda incelemelerimiz devam etti.
[h=3]"EN KADİM YONTEM, İNAKTİF AŞI YONTEMİDİR"[/h]Bugun en cok merak ettiğiniz konunun aşı olduğunu biliyorum. Huzurlarınızda bir kez daha neden inaktif aşı tercih ettiğimizi izah etmek istiyorum. Bilinen en kadim aşı yontemi inaktif aşı yontemidir. Virus uygun ortamlarda coğaltıldıktan sonra oldurulerek onun vucudu tanıması icin enjekte edilmesi yontemidir. Bu aşı turuyle ilk defa bağışıklama amaclı aşılama yapılmıyor.
[h=3]"İKİ AŞI ADAYIMIZ İNSAN DENEYLERİ SAFHASINA ULAŞMIŞTIR"[/h]Daha once tecrube ettiğimiz faydasından emin olduğumuz yontemdir. Ayrıca ulkemizde devam eden aşı calışmalarından onde giden uc tanesi inaktif aşılardır. Bununla birlikte ulkemizde 2 aşı adayımız insan deneyleri safhasına ulaşmıştır. Benzer şekilde virus benzeri parcacık temelli aşımız da insan deneyleri safhasındadır.
Başından beri Turkiye'de klinik calışması olan kendi insanımızda etkisi gosterilmiş bir aşıyı kullanmak istediğimiz aşıyı kullanmayı beyan ettik. Klinik calışmaların somut neticelerini bekleyip, harekete gecmek icin uğraş verdik. İnaktif aşımızın faz 3 calışması başarıyla surmektedir. Aşılanan gonullulerin ister gercek, ister plasebo aşıyla aşılansın hastalığa yakalanıp, yakalanmayacağı gozlemlemektedir.
[h=3]"ETKİDEN EMİN OLDUK"[/h]Kurumumuzda calışmanın ara sonuclarını Bilim Kurulumuza sunmuştur. Bilim Kurulumuzun değerlendirmeleriyle aşımızın ulkemizde kullanılması konusunda kendi insanımıza gosterdiği etkiden emin olduk. Calışmayı yuruten hocalarımız birazdan detayları paylaşacaktır. Cin makamları da Turkiye'ye gonderilecek olan aşı dozları icin onay işlemlerini tamamladılar.
[h=3]"PAZAR'I PAZARTESİ'YE BAĞLAYAN GECE YOLA CIKIYOR"[/h]Ureticilerin depolarında hazır olarak bizden gelecek habere gore bir aksilik olmazsa Pazar'ı Pazartesi'ye bağlayan gece yola cıkıyor. İnanıyorum ki bugun millet olarak bu darlık zamanından genişlik gunlerine gecişimizin habercisi olacak. Milletimizin inanc ve azmi her turlu badirenin ustesinden gelecek buyukluktedir. Bu guzel haberlerin ulkemiz icin insanlık icin hayırlara vesile olmasını diliyorum.
[h=3]"GUNDE İKİ MİLYON AŞI YAPMA İMKANIMIZIN OLDUĞUNU SOYLEYEBİLİRİM"[/h]Pazartesi gunu itibarıyla Turkiye'de aşıların olacağını soyledim. Ozellikle Bilim Kurulumuz geniş bir calışma yaptı, bir strateji hazırlandı. 4 aşamalı stratejiydi. İlk planda sağlık calışanları olmak uzere yapılmıştı. Oncelikle sağlık calışanlarımızdan başlamış olacağız. Birinci aşamada 9 milyona yakın kişinin olduğunu soyleyebilirim. Şubat sonuna kadar elimizde olmasını duşunduğumuz 50 milyon aşı olduğunu soylemiştim. İlk planda sağlık calışanlarından başlamak uzere daha kısa bir zaman diliminde Ocak, Şubat, Mart gibi en gec Nisan olmak uzere yaygın ucuncu aşamada olan kişileri aşılamayı hedefliyoruz. Kitlesel bağışıklamada ne kadar dar bir zaman icinde yoğun aşılama yapılırsa başarılı olacağımızı biliyoruz. Ozellikle birinci basamak sağlık hizmetlerimizin guclu olduğunu biliyoruz. Aile sağlık merkezleri, kamu universite hastanelerimiz hatta ozel hastanelerimiz kullanılmış olacağız. Gunde ortalama 1,5 hatta 2 milyon aşıyı yapma imkanımızın olduğunu soyleyebilirim. Turkiye'nin her yerinde yapabileceğiz.
Bildiğiniz gibi ozellikle Temmuz-Ağustos hatta Eylul ayından itibaren dunyada yer yer mutasyonların olduğunu, Turkiye'de benzeri mutasyonların varlığını, daha cok virulansın uzerinde etkisi olmadığını, daha cok bulaştırıcılığı uzerinde etkisinin olduğunu soylemiştik. Ulke olarak belli zaman d ilimlerinde bu anlamda mutasyonun olmadığının analizini yapıyoruz. Burada İngiltere'de olan birden fazla mutasyonun bir arada gorulduğu, bulaştırıcılığın daha fazla olduğu şeklinde. Bizim yaptığımız on izleme ve analizlerde buna benzer mutasyona rastlamadığımızı, ama gelecek hafta analiz yaparak bununla ilgili daha net bir şey soylemek mumkun. Genel olarak dunyada mutasyonun bulaştırıcılığın artması yonunde olduğunu biliyoruz. İngiltere, Danimarka, Guney Afrika icin kısıtlama soz konusu oldu. Şu anda yeni bir kısıtlamayı duşunmuyoruz ama ulkelerle ilgili farklı bir şey gundeme gelirse bu kısıtlamalar tekrar yapılabilir. Bizim şu donemde ozellikle uzerinde durmamız gereken bulaştırıcılığın artmasıyla birlikte bir araya gelmelerin, kapalı ve kalabalık ortamlarda bir arada olmanın bulaştırıcılığın daha riskli olduğunu rahatlıkla soyleyebiliriz. O nedenle vatandaşımız kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunmamaya hassasiyet gostermesi, maske kullanması son derece onemli.
Yerli aşıyla ilgili ozellikle yoğun bir gayret icindeyiz. Yerli aşının konuşmamda da ifade ettim, 5 tane ilave aşının faz safhasına, insan calışma safhasına geldiğini bunlardan uc tanesinin inaktif aşı olduğunu soylemiştim. Adenavirus calışması da ayrıca soz konusu. Gelecek Ocak ayı icerisinde bunlardan bir veya iki tanesi daha faz calışmalarına gecmiş olur. İnaktif olan faz 1 calışmasını tamamlamış olan aşı calışmamız faz 2, 200 kişiyle yapılmış olacak. Bununla ilgili gonullulerin sağlık taramalarına başlandığını soyleyebilirim. Onumuzdeki haftalar gecmiş olacağız."
"Brezilya'nın kendi ic sorunu olabilir. Bizim icin ozellikle faz 3 calışmalarına izin verirken Turkiye'deki başarısını bu aşıların, bizim vatandaşımızın ustundeki gorerek aksiyom almak istiyoruz demiştim. Biz o donemde hem Pfizer hem Snovak'a faz 3 calışması icin izin vermiştik. 24 merkezde yapılan, bağımsız komite tarafından yakın takip edilen, bu sonucları gormemiz diğer sonuclardan daha guvenli olduğu kanaatindeyim."