184 yıldır Almanya'da bulunan Zeus Sunağı'nın Turkiye'ye geri getirilmesi yonunde calışmalar surerken, bu kapsamda İzmir'de bir toplantı gercekleştirildi.
Yaklaşık 184 yıldır kacırıldığı Almanya'da bulunan Zeus Sunağı'nın geri getirilmesi icin yapılan calışmalar devam ediyor. Bu kapsamda İzmir Fuar Alanı İsmet İnonu Sanat Merkezi'nde bir toplantı gercekleştirildi. Toplantıya katılan Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, "Zeus Sunağı Bergama'nındır. Geri alabilmek icin calışmalarımızı aralıksız devam ettireceğiz" dedi.

Bergama eski Belediye Başkanlarından Sefa Taşkın, Mehmet Gonenc, Buyukşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Guven Eken, Meclis Uyeleri, İl Kultur Mudurluğu ve Buyukşehir Turizm Şube Mudurluğu yetkililerinin katılımı ile gercekleştirilen toplantının ardından bir acıklama yapan Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Antik cağdan Roma ve Bizans'a, Selcuklu Devleti'nden Osmanlı İmparatorluğu'na kadar 5 ayrı medeniyete ev sahipliği yapan kadim kent Bergama'dan kacırılan Zeus Sunağı'nın kendi oz yurduna olan hasretinin artık sona ermesi gerektiğine dikkat cekti.
Acıklamasında UNESCO Dunya Mirası Bergama'nın tarihi ve kulturel değerlerine dikkat ceken Başkan Koştu, Bergama'dan kacırılarak Almanya'ya goturulen Zeus Sunağı'nın kendi oz vatanı Bergama'ya getirilmesinin haklı bir talep olduğuna işaret etti. Zeus Sunağı'nın Almanya'dan geri getirilmesi ile ilgili olarak Ankara'da Kultur ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile bir goruşme gercekleştirdiğini de acıklayan Başkan Koştu, "Zeus Sunağı ile ilgili tum isteklerimizi, kaygılarımızı ve taleplerimizi Sayın Bakanımıza ilettim. Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, uluslararası diplomasinin başlatılması ve Zeus Sunağı'nın ilcemize geri getirilmesi ile ilgili calışmanın bakanlık nezdinde yurutuleceğini ve destek vereceğini ifade etti. Bergama Asklepion Antik Tiyatro'da Buyukşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunc Soyer'in başkanlığında gercekleştirdiğimiz Buyukşehir Meclis Toplantımız 'da da Zeus Sunağı'nın geri getirilmesi icin oy birliği ile aldığımız meclis kararımız bulunuyor. Bu haklı talebimiz icin cok değerli katılımcılarla istişare ve değerlendirme toplantısı yapmış bulunuyoruz. Talebimizin guclu bir şekilde tum dunyaya duyurulmasını sağlayacağımıza inanıyorum" dedi. - İZMİR
Kaynak: İhlas Haber Ajansı