Uzmanlar erken yaşta oğrenilen birden fazla yabancı dilin omur boyu surecek beyin sağlığını garantilediğinin altını cizerken, Turkiye'deki onemli eğitim kurumlarının en az uc dilli oğrenim modeline gecmesi cocukların geleceği kadar sağlığıyla ilgili de umut veriyor.
Bilim insanlarınca ortaya konan araştırmalara gore yabancı dil oğrenmenin insan sağlığına olan olumlu etkisi, ozellikle ileri yaşlarda kucumsenmeyecek kadar buyuk onem taşıyor. Beyin yapısını geliştiren bu oğrenimin onemli olduğunu her fırsatta vurgulayan uzmanlar, cocukların ana dillerinin yanı sıra en az iki farklı yabancı dili de rahatca oğrenebileceklerini belirtiyor. Erken yaşta oğrenilen yabancı dilin ilerleyen yaşlarda beyni geliştirirken, bunama (demans) ve alzheimer gibi hastalıkları engelliyor. İşitme hassasiyetini desteklerken, hafızayı guclendiriyor. Birden fazla işi aynı anda yapabilme becerisi sağlıyor. Dil aktivasyonunu hızlandırırken, analizi geliştiriyor. Tum bu sebeplerle Turkiye'deki eğitim-oğretim kurumları, ozellikle son yıllarda kucuk yaşta başlayan yabancı dil eğitiminin onemine eğilerek ders mufredatlarını zenginleştiriyor. Devlet okullarının yanı sıra ozel okullarda en az uc dil eğitimi aktif olarak ana ve ilkokullar duzeyinde verilirken ortaokul ve lise sınıflarında da yabancı dil eğitimi yoğunlaştırılarak devam ediyor.
Yabancı dilde uygulanan eğitim-oğretim mufredatı kadar yabancı dil eğitiminin sistemli ve yoğunlaştırılmış şekilde, uzman oğretmenler tarafından oğrencilere aktarılması da onem taşıyor. Bursa'da bunun en iyi orneklerinden biri olan Uludağ Koleji, yaş gruplarına gore oyun, muzik, dans, sinema, kulturel gunler, yemek tarifleri, drama calışmaları, sunumlar, tartışma programları, bilgi yarışmaları, ulusal ve uluslararası projeler gibi etkinlikle cocukların kucuk yaşlardan itibaren yabancı dili yaşayarak ve eğlenerek oğrenmesini sağlıyor. Oğrencilerinin dil gelişimlerini Ortak Avrupa Dil Referans Cercevesi (Common European Framework of Refrence/ CEFR) kriterleriyle takip eden Uludağ Koleji, İngilizce eğitimin yanı sıra 1. sınıf itibariyle oğrencilerine Almanca ve Fransızca olmak uzere secmeli dersler veriyor.
Oğrencilerin pratik kazanmaları icin her hafta sonu English Speaking Club'da İngilizce konuşma dersleri veren Uludağ Koleji, 'Educall İngilizce Konuşma Dersleri' ile de her hafta duzenli olarak yurt icinden ve yurt dışından yabancı ve Turk oğretmenler eşliğinde telefon ya da goruntulu konuşma gercekleştiriyor. Uludağ Koleji İngilizce Oğretmeni Halima Ratin, "Yabancı dil oğrenimi icin erken yaşlar (3-4) oldukca onemli. Sesler ve hareketler ile bir yabancı dil oğrendiklerinin farkına dahi varmadan bunu yaparlar. Yani dil oğrenimine ne kadar erken yaşta başlatırsak cocuklarımız ilerde o kadar başarılı olacaklar. Cift dilli olmanın avantajı, bireyin dışlanmadan rahat bir şekilde farklı kulturlerin ve toplumların bir parcası olabilmesi. Ayrıca dunyaca unlu universitelerin Amerika, İngiltere ve Avusturalya'da bulunduğunu biliyoruz" dedi.
Uludağ Koleji Fransızca Oğretmeni Deniz Seda Ercetin ise, "Fransızca dunyada İngilizceden sonra en cok tercih edilen diller arasında ikinci sırada yer alıyor. Fransızca bilerek, karşınıza cıkan fırsatlarda bir adım daha onde olacaksınız. Bircok alanda avantaj sağlayacak olan Fransızca iş dunyasında en cok tercih edilen dillerden biri. Bunun yanı sıra ilgilenmek istediğiniz her alanda Fransızca ile karşılaşabilirsiniz. Şiir, sanat, muzik ve daha bircok alanda dunyaca başarısı kabul gormuş eserler Fransızca dilindedir" diye konuştu. - BURSA