Maide suresi anlamı ve okunuşu vatandaşlar tarafından ilgi goruyor. Maide suresi, adını 112. ve 114. Âyetlerde yer alan "mÂide" (sofra) kelimesinden almıştır.En son indirilen sûre olduğunu ve tamamının Ved haccında arefe gunu veya Hudeybiye seferi sırasında nÂzil olduğunu ifade eden rivayetler bulunmakla birlikte ihtiva ettiği konular ve bazı Âyetler hakkında aktarılan nuzûl sebepleri sûrenin farklı zamanlarda indirildiğini gostermektedir. İşte Turkce -Arapca Okunuşu, Anlamı, Fazileti, Tefsiri (Diyanet Meali)
[h=3]MAİDE SURESİ HAKKINDA[/h]MÂide Suresi 1. Ayet Tefsiri

?1? Ey iman edenler! Sozleşmeleri yerine getirin. İhramda bulunduğunuz sırada avlanmayı helÂl saymamanız şartıyla, size bildirilecek olanlar dışındaki "en'Âm" denen hayvanlar sizin icin helÂl kılınmıştır. Şuphesiz Allah dilediği gibi hukmeder.
Maide Suresi Fazileti
-Abdullah b. Amr b. Âs'ın şoyle dediği rivayet edilir: "Hz. Peygamber bineği uzerinde iken ona MÂide sûresi indi. (O sıradaki ruh halinden dolayı) binek onu taşıyamadı, bunun uzerine Hz. Peygamber bineğinden indi" (Musned, II, 176).
-Sûrenin bir defada indiği goruşunde olanları destekleyen bir rivayete gore Esm binti Yezîd şoyle demiştir: "Ben Hz. Peygamber'in devesi AdbÂ'nın yularını tutuyordum, o anda Hz. Peygamber'e MÂide sûresinin tamamı nÂzil oldu. Sûrenin ağırlığından neredeyse devenin bacakları kırılacaktı" (Musned, VI, 455).
Maide Suresi konusu
Muhteva bakımından Nis sûresinin devamı mahiyetindedir. Zira Nis sûresinin son bolumunde değinilen yahudi ve hıristiyanların bÂtıl inancları, tutum ve davranışları bu sûrede de ağırlıklı olarak ele alınmış ve bunlarla ilgili onemli acıklamalar yapılmıştır. Bunun dışında akidlere bağlılık, yardımlaşmada olcu, helÂl ve haram olan yiyecekler, av ve avlanma hukumleri, hayvanlarla ilgili bazı CÂhiliye Âdetlerinin yersizliği, Ehl-i kitabın kestiklerini yemenin ve kadınlarıyla evlenmenin cÂiz olması; abdest, gusul, teyemmum, temizlik ve hac farîzasıyla ilgili hukumler; hırsızlık, yol kesicilik ve ulkede fesat cıkarmanın cezası, cihadın luzumu, insanların birbirlerine iyilikle muamele etmeleri, fiil ve niyette doğruluk ve adalet uzere bulunmaları, yemin kefÂreti, vasiyet, dinden donmenin kotuluğu, ictimaî ve ahlÂkî munasebetler, icki ve kumar yasağı gibi dinî ve hukukî konular ele alınmaktadır. Bunlara ek olarak sûrede oğut ve ibret alınacak kıssalar yer almıştır. Bunlar, Hz. Âdem'in iki oğlunun kıssası ile Hz. Mûs ve Hz. ÎsÂ'nın hayat hikÂyelerinden kesitler şeklindedir. Ayrıca sûrede Âhiret hallerinden de bahsedilmektedir.
[h=3]MAİDE SURESİ TURKCE OKUNUŞU[/h]1.Ya eyyuhellezıne amenu evfu bil ukud uhıllet lekum behımetul en'ami illa ma yutla aleykum ğayra muhıllis saydi ve entum hurum innellahe yahkumu ma yurıd
2.Ya eyyuhellezıne amenu la tuhıllu şeairallahi ve leş şehral harame ve lel hedye ve lel kalaide ve la ammınel beytel harame yebteğune fadlem mir rabbihim ve rıdvana ve iza haleltum fastadu ve la yecrimennekum şeneanu kavmin en saddukum anil mescidil harami en ta'tedu ve teavenu alel birri vet takva ve la teavenu alel ismi vel udvani vettekullah innellahe şedıdul ıkab
3.Hurrimet aleykumul meytetu ved demu ve lahmul hınzıri ve ma uhille li ğayrillahi bihı vel munhanikatu vel mevkuzetu vel muteraddiyetu ven netıyhatu ve ma ekeles sebuu illa ma zekkeytum ve ma zubiha alen nusubi ve en testaksimu bil ezlam zalikum fisk elyevme yeissellezıne keferu min dınikum fe la tahşevhum vahşevn elyevme ekmeltu lekum dınekum ve etmentu aleykum nı'metı ve radıytu lekumul islame dına fe menidturra fı mahmesatin ğayra mutecanifil li ismin fe innellahe ğafurur rahıym
4.Yes'eluneke maza uhılle lehum kul uhılle lekumut tayyibatu ve ma alemtum minel cevarihı mukellibıne tuallimunehunne mimma allemekumullah fe kulu mimma emsekne aleykum vezkurusmellahi aleyhi vettekullah innellahe serıul hısab
5.Elyevme uhılle lekumut tayyibat ve taamullezıne utul kitabe hıllul lekum ve taamukum hıllul lehum vel muhsanatu minel mu'minati vel muhsanatu minellezıne utul kitabe min kablikum iza ateytumuhunne ucurahunne muhsınıne ğayra musafihıyne ve la muttehızı ahdan ve mey yekfur bil ımani fe kad habita ameluhu ve huve fil ahırati minel hasirın
6.Ya eyyuhellezıne amenu iza kuntum iles salati fağsilu vucuhekum ve eydiyekum ilel merafikı vemsehu bi ruusikum ve erculekum ilel ka'beyn ve in kuntum cunuben fettahheru ve in kuntum merda ev ala seferin ev cae ehadum minkum minel ğaitı ev lamestumun nisae fe lem tecidu maen fe teyemmemu saıydan tayyiben femsehu bi vucuhikum ve eydıkum minh ma yurıdullahu li yec'ale aleykum min haraciv ve lakiy yurıdu li yutahhirakum ve li yutimme nı'metehu aleykum leallekum teşkurun
7.Vezkuru nı'metellahi aleykum ve mısakahullezı vasekakum bihı iz kultum semı'na ve eta'na vettekullah innellahe alımun bi zatis sudur
8.Ya eyyuhellezıne amenu kunu kavvamıne lillahi şuhedae bil kıstı ve la yecrimennekum şeneanu kavmin ala ella ta'dilu ı'dilu huve akrabu lit takva vettekullah innellahe habırum bi ma ta'melun
9.Veadellahullezıne amenu ve amilus salihati lehum mağfiratuv ve ecrun azıym
10.Vellezıne keferu ve kezzebu bi ayatina ulaike ashabul cehıym
11.Ya eyyuhellezıne amenuzkuru nı'metellahi aleykum iz hemme kavmun ey yebsutu ileykum eydiyehum fe keffe eydiyehum anku vettekullah ve alellahi fel yetevekkelil mu'minun
12.Ve le kad ehazellahu mısaka benı israıl ve beasna minhumusney uşera nekıyba ve kalellahu innı meakum lein ekamtumus salate ve ateytumuz zekate ve amentum bi rusulı ve azzertumuhum ve akradtumullahe kardan hasenel le ukeffiranne ankum seyyiatikum ve le udhılennekum cennatin tecrı min tahtihel enhar fe men kefera ba'de zalike minkumfe kad dalle sevaes sebıl
13.Fe bima nakdıhim mısakahum leannahum ve cealna kulubehum kasiyeh yuharrifunel kelime ammevadııhı ve nesu hazzam mimma zukkiru bih ve la tezalu tettaliu ala hainetim minhum illa kalılem minhum fa'fu anhum vasfah innellahe yuhıbbul muhsinın
14.Ve minellezıne kalu inna nesara ehazna mısakahum fe nesu hazzam mimma zukkiru bihı fe ağrayna beynehumul adavete vel bağdae ila yevmil kıyameh ve sevfe yunebbiuhumullahu bi ma kanu yasneun
15.Ya ehlel kitabi kad caekum rasuluna yubeyyinu lekum kesıram mimma kuntum tuhfune minel kitabi ve ya'fu an kesır kad caekum minellahi nuruv ve kitabum mubın
Yehdı bilillahu menittebea rıdvanehu subules selami ve yuhricuhum minez zulumati ilen nuri bi iznihı ve yehdıhim ila sıratım mustekıym
17.Le kad keferallezıne kalu innellahe huvel mesıhunu meryem kul fe mey yemliku minellahi şey'en in erade ey yuhlikel misıhabne meryeme ve ummehu ve men fil erdı cemıa ve lillahi mulkus semavati vel erdı ve ma beynehuma yahluku ma yeşa' vallahu ala kulli şey'in kadır
18.Ve kaleltil yehudu ven nesara nahnu ebnaullahi ve ehıbbauh kul fe lime yuazzibukum bi zunubikum bel entum beşerum mimmen halak yağfiru li mey yeşau ve yuazzibu mey yeşa' ve lillahi mulkus semavati vel erdı ve ma beynehuma ve ileyhil mesıyr
19.Ya ehlel kitabi kad caekum rasuluna yubeyyinu lekum ala fetratim miner rusuli en tekulu ma caena mim beşıriv ve la nezırin fe kad caekum beşıruv venezır vallahu ala kulli şey'in kadır
20.Ve iz kale musa li kavmihı ya kavmizkuru nı'metellahi aleykum iz ceale fıkum embiyae ve ceallekum mulukev ve atakum ma lem yu'ti ehadem minel alemın
21.Ya kavmidhulul erdal mukaddesetelletı ketebellahu lekum ve la terteddu ala edbarikum fe tenkalibu hasirın
22.Kalu ya musa inne fıha kavmen cebbarıne ve inna len nedhuleha hatta yahrucu minha fe iy yahrucu minha fe inna dahılun
23.Kale raculani minellezıne yehafune en'amellahu aleyhimedhulu aleyhimul bab fe iza dehaltumuhu fe innekum ğalibune ve alellahi fe tevekkelu in kuntum mu'minın
24.Kalu ya musa inna len nedhuleha ebedem ma damu fıha fezheb ente ve rabbuke fe katila inna hahuna kaıdun
25.Kale rabbi innı la emliku illa nefsı ve ehıy fefruk beynena ve beynel kavmil fasikıyn
26.Kale fe inneha muharrametun aleyhim erbeıyne seneh yetıhune fil erdı fe la te'se alel kavmil fasikıyn
27.Vetlu aleyhim nebeebney ademe bil hakk iz karraba kurbanen fe tukubbile min ehadihima ve lem yutekabbel minel ahar kale le aktulennek kale innema yetekabbelul lahu minel muttekıyn
28.Leim besatte ileyye yedeke li taktulenı ma ene bi basitıy yediye ileyke li aktulek innı ehafullahe rabbel alemın
29.İnnı urıdu en tebue bi ismı ve ismike fe tekune min ashabin nar ve zalike cezauz zalimın
30.Fe tavveat lehu nefsuhu katle ehıyhi fe katelehu fe asbeha minel hasirın
31.Fe beasellahu ğurabey yebhasu fil erdı li yuriyehu keyfe yuvarı sev'ete ehıyh kale ya veyleta eaceztu en ekune misle hazel ğurabi fe uvariye sev'ete ehıy fe asbeha minen nadimın
32.Min ecli zalike ketebna ala benı israıle ennehu men katel nefsem bi ğayri nefsin ev fesadin fil erdı fe keennema katelen nase cemıa ve men ahyaha fe keennema ahyan nase cemıa ve le kad caethum rusuluna bil beyyinati summe inne kesıram minhum ba'de zalike fil erdı le musrifun
33.İnnema cezaullezıne yuharribunellahe ve rasulehu ve yes'avne fil erdı fesaden ey yukattelu ev yusallebu ev tukattaa eydıhim ve erculuhum min hılafin ev yunfev minel ard zalike lehum hızyun fid dunya ve lehum fil ahırati azabun azıym
34.İllellezıne tabu min kabli en takdiru aleyhim fa'lemu ennellahe ğafurur rahıym
35.Ya eyyuhellezıne amenuttekullahe vebteğu ileyhil vesılete ve cahidu fı sebılihı leallekum tuflihun
36.İnnellezıne keferu lev enne lehum ma fil erdı cemıav ve mislehu meahu li yeftedu bihı min azabi yevmil kıyameti ma tukubbile minhum ve lehum azabun elım
37.Yurıdune ey yahrucu minen nari ve ma hum bi haricıne minha ve lehum azabum mukıym
38.Ves sariku ves sarikatu faktau eydiyehuma cezaem bima keseba nekalem minellah vallahu azızun hakım
39.Fe men tabe mim ba'di zulmihı ve asleha fe innellahe yetubu aleyh innellahe ğafurur rahıym
40.E lem ta'lem ennellahe lehu mulkus semavati vel erdı yuazzibu mey yeşau ve yağfiru li mey yeşa' vallahu ala kulli yeş'in kadır
41.Ya eyyuher rasulu la yahzunkellezıne yusariune fil kufri minellezıne kalu amenna bi efvahihim ve lem tu'min kulubuhum ve minellezıne hadu semmaune lil kezibi semmaune li kavmin aharıne lem ye'tuk yuharrifunel kelime mim ba'di mevadııh yekulune in utıtum haza fe huzuhu ve il lem tu'tevhu fahzeru ve mey yuridillahu fitnetehu fe len temlike lehu minellahi şey'a ulaikellezıne lem yuridillahu ey yutahhira kulubehum lehum fid dunya hızyuv ve lehum fil ahırati azabun azıym
42.Semmaune lil kesibi ekkalune lis suht fe in cauke fahkum beynehum ev a'rıd anhum ve in tu'rıd anhum fe ley yedurruke şey'a ve in hakemte fahkum beynehum bil kıst innellahe yuhıbbul muksitıyn
43.Ve keyfe yuhakkimunee ve ındehumut tevratu fıha hukmullahi summe yetevellevne mim ba'di zalik ve ma ulaike bil mu'minın
44.İnna enzelnet tevrate fıha hudev ve nur yahkumu bihen nebiyyunellezıne eslemu lillezıne hadu ver rabbaniyyune vel ahbaru bimestuhfizu min kitabillahi ve kanu aleyhi şuheda' fe la tahşevun nase vahşevni ve la teşteru bi ayatı semenen kalıla ve mel lem yahkum bi ma enzelellahu fe ulaike humul kafirun
45.Ve ketebna aleyhim fıha ennen nefse bin nefsi vel ayne bil ayni vel enfe bil enfi vel uzune bil uzuni ves sinne bis sinni vel curuha kısas fe men tesaddeka bihı fe huve keffaratul leh ve mel lem yahkum bima enzelellahu fe ulaike humuz zalimun
46.Ve kaffeyna ala asarihim bi ıysebni meryeme musaddikal lima beyne yedeyhi minet tevrati ve ateynahul incıle fıhi hudev ve nuruv ve musaddikal lima beyne yedeyhi minet tevrati ve hudev ve mev'ızatel lil muttekıyn
47.Vel yahkum ehlul incıli bima enzelellahu fıh ve mel lem yahkum bima enzelellahu fe ulaike humul fasikun
48.Ve enzelna ileykel kitabe bil hakkı musaddikal lima beyne yedeyhi minel kitabi ve muhayminen aleyhi fahkum beynehum bima enzelellahu ve la tettebı' ehvaehum amma caeke minel hakk li kullin cealna minkum şir'atev ve minhaca ve lev şaellahu le cealekum ummetev vahıdetev ve lakil li yebluvekum fı ma atakum festebikul hayrat ilellahi merciukum cemıan fe yunebbiukum bi ma kuntum fıhi tahtelifun
49.Ve enıhkum beynehum bi ma enzelellahu ve la tettebı' ehvaehum vahzerhum ey yeftinuke amba'dı ma enzelellahu ileyk fe in tevellev fa'lem ennema yurıdullahu ey yusıybehum bi ba'dı zunubihim ve inne kesıram minen nasi le fasikun
50.E fe hukmel cahiliyyeti yebğun ve men ahsenu minellahi hukmel li kavmiy yukınun
51.Ya eyyuhellezıne amenu la tettehızul yehude ven nesara evliya' ba'duhum evliyau ba'd ve mey yetevellehum minkum fe innehu minhum innellahe la yehdil kavmez zalimın
52.Fe terallezıne fı kulubihim meraduy yusariune fıhim yekulune nahşa en tusıybena dairah fe asellahu ey ye'tiye bil fethı ev emrim min ındihı fe yusbihu ala ma eserru fı enfusihim nadimın
Ve yekulullezıne amenu ehaulaillezıne aksemu billahi cehde eymanihim innehum le meakum habitat a'maluhum fe asbehu hasirın
Ya eyyuhellezıne amenu mey yertedde minkum an dınihı fe sevfe ye'tillahu bi kavmiy yuhıbbuhum ve yuhıbbunehu ezilletin alel mu'minıne e ızzetin alel kafirıne yucahidune fı sebılillahi ve la yehafune levmete laim zalike fadlullahi yu7tıhi mey yeşa' vallahu vasiun alım
İnnema veliyyukumullahu ve rasuluhu vellezıne amenullezıne yukıymunes salate ve yu'tunez zekate ve hum rakiun
Ve mey yetevellellahe ve rasulehu vellezıne amenu fe inne hızbellahi humul ğalibun
Ya eyyuhellezıne amenu la tettehızul lezınettehazu dınekum huzuvev ve leıbem minellezıne utul kitabe min kablikum vel kuffara evliya' vettekullahe in kuntum mu'minın
Ve iza nadeytum iles salatittehazuha huzuvev ve leıba zalike bi ennehum kavmul la ya'kılun
Kul ya ehlel kitabi hel tenkımune minna illa en amenna billahi ve ma unzile ileyna ve ma unzile min kablu ve enne ekserakum fasikun
Kul hel unebbiukum bi şerrim min zalike mesubeten ındellah mel leanehullahu ve ğadıbe aleyhi ve ceale minhumul kıradete vel hanazıra ve abedet tağut ulaike şerrum mekanev ve edallu an sevais sebıl
Ve iza caukum kalu amenna ve kad dehalu bil kufri ve hum kad haracu bih vallahu a'lemu bi ma kanu yektumun
Ve tera kesıram minhum yusariune fil ismi vel udvani ve eklihimus suht le bi'se ma kanu ya'melun
Lev la yenhahumur rabbaniyyune vel ahbaru an kavlihimul isme ve eklihimus suht le bi'se ma kanu yasneun
Ve kaletil yehudu yedullahi mağluleh ğullet eydıhim ve luınu bi ma kalu bel yedahu mebsutatani yunfiku keyfe yeşa' ve le yezıdenne kesıram minhum ma unzile ileyke mir rabbike tuğyanev ve kufra ve elkayna beynehumul adavete vel bağdae ila yevmil kıyameh kullema evkadu naral lil harbi atfeehellahu ve yes'avne fil erdı fesada vallahu la yuhıbbul mufsidın
Ve lev enne ehlel kitabi amenu vettekav le kefferna anhum seyyiatihim ve le edhalnahum cennatin neıym
Ve lev ennehum ekamut tevrate vel incıle ve ma unzile ileyhim mir rabbihim le ekelu min fevkıhim ve min tahti erculihim minhum ummetum muktesıdeh ve kesırum minhum sae ma ya'melun
Ya eyyuher rasulu bellığ ma unzile ileyke mir rabbik ve il lem tef'al fe ma bellağte risaleteh vallahu ya'sımuke minen nas innellahe la yehdil kavmel kafirun
Kul ya ehlel kitabi lestum alal şey'in hatta tukıymut tevrate vel incıle ve ma unzile ileykum mir rabbikum ve le yezıdenne kesıram minhum ma unzile ileyke mir rabbike tuğyanev ve kufra fe la te'se alel kavmil kafirın
İnnellezıne amenu vellezıne hadu ves sabiune ven nesara men amene billahi vel yevmil ahıri ve amile salihan fe la havfun aleyhim ve la hum yahzenun
Le kad ehazna mısaka benı israıle ve erselna ileyhim rusula kullema caehum rasulum bi ma la tehva enfusuhum ferıkan kezzebu ve ferıkay yaktulun
Ve hasibu ella tekune fitnetun feamu ve sammu summe tabellahu aleyhim summe amu ve sammu kesırum minhum vallahu basıyrum bima ya'melun
Le kad keferallezıne kalu innellahe huvel mesıhubnu meryem ve kalel mesıhu ya benı israıla'budullahe rabbı ve rabbekum innehu mey yuşrik billahi fe kad harramellahu aleyhil cennete ve me'vahun nar ve ma liz zalimıne min ensar
Le kad keferallezıne kalu innellahe salisu selaseh ve ma min ilahin illa ilahuv vahıd ve il lem yentehu amma yekulune le yemessennellezıne keferu minhum azabun elım
E fe la yetubune ilellahi ve yestağfiruneh vallahu ğafurur rahıym
Mel mesıhubnu meryeme illa rasul kad halet min kablihir rusul ve ummuhu sıddıkah kana ye'kulanit taam unzur keyfe nubeyyinu lehumul ayati summenzur enna yu'fekun
Kul e ta'budune min dunillahi ma la yemliku lekum darrav ve la nef'a vallahu huves semıul alım
Kul ya ehlel kitabi la tağlu fı dınikum ğayral hakkı ve la tettebiu ehvae kavmin kad dallu min kablu ve edallu kesırav ve dallu an sevais sebıl
Luınellezıne keferu mim benı israıle ala lisani davude ve ıysebni meryem zalike bima asav ve kanu ya'tedun
Kanu la yetenahevne amunkerin fealuh lebi'se ma kanu yef'alun
Tera kesıram minhum yetevellevnellezıne keferu le bi'se ma kaddemet lehum enfusuhum en sehıtallahu aleyhim ve fil azabi hum halidun
Ve lev kanu yu'minune billahi vne nebiyyi ve ma unzile ileyhi mettehazuhum evliyae ve lakinne kesıram minhum fasikun
Le tecidenne eşedden nasi adavetel lillezıne amenul yehude vellezıne eşraku ve le tecidenne akrabehum meveddetel lillezıne amenullezıne kalu inna nesara zalike bi enne munhum kıssısıne ve ruhbanev ve ennehum la yestekbirun
Ve iza semiu ma unzile iler rasuli tera a'yunehum tefıdu mined dem'ı mimma arafu minel hakk yekulune rabbena amenna fektubna meaş şahidın
Ve ma lena la nu'minu billahi ve ma caena minel hakkı ve natmeu ey yudhılena rabbuna meal kavmis salihıyn
Fe esabehumullahu bima kalu cennatin tecrı min tahtihel enharu halidıne fıha ve zalike ceazul muhsinın
Velelızne keferu ve kezzebu bi ayatina ulaike ashabul cehıym
Ya eyyuhellezıne amenu la tuharrimu tayyibati ma ehallellahu lekum ve la ta'tedu innellahe le yuhıbbul mu'tedın
Ve kulu mimma razekakumullahu halalen teyyibev vettekullahellezı entum bihı mu'minun
La yuahızukumullahu billağvi fı eymanikum ve lakiy yuahızukum bima akkadtumul eyman fe keffaratuhu ıt'amu aşerati mesakıne min evsetı ma tut'ımune ehlıkum evkisvetuhum ev tahrıru rakabeh fe mel lem yecid fe sıyamu selaseti eyyam zalike kefferatu eymanikum iza haleftum vahfezu eymanekum kezalike yubeyyinullahu lekum ayatihı leallekum teşkurun
Ya eyyuhellezıne amenu innemel hamru vel meysiru vel ensabu vel ezlamu ricsum min ameliş şeytani fectenibuhu leallekum tuflihun
İnnema yurıduş şeytanu ey yukıa beynekumul adavete vel bağdae fil hamri vel meysiri ve yesuddekum an zikrillahi ve anis salah fe hel entum muntehun
Ve etıy'ullahe ve etıy'ur rasule vahzeru fe in tevelleytum fa'lemu ennema ala rasulinel belağul mubın
Leyse alellezıne amenu ve amilus salihati cunahun fıma taımu iza mettekav ve amenu ve amilus salihati summettekav ve amenu summettekav ve ahsenu vallahu yuhabbul muhsinın
Ya eyyuhellezıne amenu le yebluvenne kumulluhu bi şey'im mines saydi tenaluhu eydıkum ve rimahukum li ya'lemellahu mey yehafuhu bil ğayb fe menı'teda ba'de zalike fe lehu azabun elım
Ya eyyuhellezıne amenu la taktulus sayde ve entum hurram ve men katelehu minkum muteammiden fe ceazum mislu ma katele minen neami yahkumu bihı zeva adlim minkum hedyem baliğal ka'beti ev keffaratun taamu mesakıne ev adlu zalike sıyamel li yezuka ve bale emrih afallahu amma selef ve men ade fe yentekımullahu minh vallahu azızun zuntikam
Uhılle lekum saydul bahri ve taamuhu metaal lekum ve lis seyyarah ve hurrime aleykum saydul birri ma duntum huruma vettekullahellezı ileyhi tuhşerun
Cealellahul ka'betel beyteh harame kıyamel lin nasi veş şehral harame vel hedye vel kalaid zalike li ta'lemu ennellahe ya'lemu ma fis semavati ve ma fil erdı ve ennellahe bi kulli şey'in alım
I'lemu ennellahe şedıdul ıkabi ve ennellahe ğafurur rahıym
Ma aler rasuli illel belağ vallahu ya7lemu ma tubdune ve ma tektumun
Kul la yestevil habisu vet tayyibu ve lev a'cebeke kesratul habıs fettekullahe ya ulil elbabi leallekum tuflihun
Ya eyyuhellezıne amenu la tes'elu an eşyae in tubde lekum tesu'kum ve in tes'elu anha hıyne yunezzelul kur'anu tubde lekum afallahu anha vallahu ğafurun halım
Kad seeleha kavmun min kablikum summe asbehu biha kafirın
Ma cealellahu mim behıyrativ ve la saibetiv ve la vesıyletiv ve la hamiv ve lainnellezıne keferu yefterune alellahil kezib ve ekseruhum la ya'kılun
Ve iza kıyle lehum tealev ila ma enzelellahu ve iler rasuli kalu hasbuna ma vecedna aleyhi abaena e ve lev kane abauhum la ya'lemune şey'ev ve la yehtedun
Ya eyyuhellezıne amenu aleykum enfusekum la yedurrukum men dalle izehtedeytum ilellahi mirciukum cemıan fe yunebbiukum bi ma kuntum ta'melun
Ya eyyuhellezıne amenu şehadetu beynikum iza hadara ehadekumul mevtu hıynel vesıyyetisnani zevaadlim minkum ev aharani min ğayrikum in entum darabtum fil erdı fe esabetkum musıybetul mevt tahbisunehuma mim ba'dis salati fe yuksimani billahi inirtebtum la neşterı bihı semenev ve lev kane za kurba ve la nektumu şehadetellahi inna izel le minel azimın
Fe in usira ala ennehumestehakka ismen fe aharani yekumani mekamehuma minellezı nestehakka aleyhimul evleyani fe yuksimani billahi le şehadetuna ehakku min şehadetihima ve ma'tedeyna inna izel le minez zalimın
Zalike edna ey ye'tu biş şehadeti ala vechiha ev yehafu en turadde eymanum ba'de eymanihim vettekullahe vesmeu vallahu la yehdil kavmel fasikıyn
Yevme yecmeullahur rusule fe yekulu ma za ucibtum kalu la ilme lenav inneke ente allamul ğuyub
İz kalellahu ya iysebne meryemezkur nı'metı aleyke ve ala validetik iza eyyedtuke bi ruhıl kudusi tukellimun nase fil mehdi ve kehla ve iz alemtukel kitabe vel hıkmete vet tevrate vel incıl ve iz tahluku minet tıyni ke hey'etit tayri bi iznı fe tenfuhu fıha fe tekunu tayram bi iznı ve tubriul ekmehe vel ebrasa bi iznı ve iz huricul mevta bi iznı ve iz kefeftu benı israıle anke iz ci'tehum bil beyyinati fe kalellezıne keferu minhum in haza illa sıhrum mubın
Ve iz evhaytu ilel havariyyıne en aminu bı ve bi rasulı kalu amenna veşhed bi ennena muslimun
İz kalel havariyyune ya ıysebne meryeme hel yestetıy'u rabbuke ey yunezzile aleyna maidetem mines sema' kalettekullahe in kuntum mu'minın
Kalu nurıdu en ne'kule minha ve tatmeinne kulubuna ve na'leme en kad sadaktena ve nekune aleyha mineş şahidın
Kale ıysebnu meryemellahumme rabbena enzil aleyna maidetem mines semai tekunu lena ıydel li evvelina ve ahırina ve ayetem mink verzukna ve ente hayrır razikıyn
Kalellahu innı munezziluha aleykum fe mey yekfur ba'du minkum fe innı uazzibuhu azabel la uazzibuhu ehadem minel alemın
Ve iz kalellahu ya iysebne meryeme e ente kulte lin nasittehızunı ve ummiye ilaheyni min dunillah kale subhaneke ma yekunu lı en ekıle ma leşse lı bi hakk in kuntu kultuhu fe kad alimteh ta'lemu ma fı nefsı ve la a'lemu ma fı nefsik inneke ente allamul ğuyub
Me kultu lehum illa ma emartenı bihı enı'budullahe rabbı ve rabbekum ve kuntu aleyhim şehıdem ma dumtu fıhim felemma teveffeytenı kunte enter rakıybe aleyhim ve ente ala kulli şey'in şehıd
İn tuazzibhum fe innehum ıbaduk ve in tağfir lehum fe inneke entel azızul hakım
Kalellahu haza yevmu yenfeus sadikıyne sıdkuhum lehum cennatun tecrı min tahtihel enharu halidıne fıha ebeda radıyellahu anhum ve radu anh zalikel fevzul azıym
Lillahi mulkus semavati vel erdı va ma fıhinn ve huve ala kulli şey'in kadır
[h=3]MAİDE SURESİ ANLAMI VE DİYANET MEALİ[/h]RahmÂn ve Rahîm olan Allah´ın adıyla
Ey iman edenler! Akitlerinizi yerine getirin. İhramlı iken avlanmayı helÂl saymamanız kaydıyla, okunacak (bildirilecek) olanlardan başka hayvanlar, size helal kılındı. Şuphesiz Allah istediği hukmu verir. ?1? Ey iman edenler! Allah'ın (koyduğu din) nişanelerine, haram aya, hac kurbanına, (bu kurbanlıklara takılı) gerdanlıklara ve de Rab'lerinden bol nimet ve hoşnutluk isteyerek KÂ'be'ye gelenlere sakın saygısızlık etmeyin. İhramdan cıktığınızda (isterseniz) avlanın. Sizi Mescid-i Haram'dan alıkoydular diye bir takımlarına beslediğiniz kin, sakın ha sizi, haddi aşmaya suruklemesin. İyilik ve takva (Allah'a karşı gelmekten sakınma) uzere yardımlaşın. Ama gunah ve duşmanlık uzere yardımlaşmayın. Allah'a karşı gelmekten sakının. Cunku Allah'ın cezası cok şiddetlidir. ?2? Olmuş hayvan, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına boğazlanan, (henuz canı cıkmamış iken) kestikleriniz haric; boğulmuş, darbe sonucu olmuş, yuksekten duşerek olmuş, boynuzlanarak olmuş ve yırtıcı hayvan tarafından parcalanmış hayvanlar ile dikili taşlar uzerinde boğazlanan hayvanlar, bir de fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılındı. İşte butun bunlar fısk (Allah'a itaatten kopmak)tır. Bugun kafirler dininizden (onu yok etmekten) umitlerini kestiler. Artık onlardan korkmayın, benden korkun. Bugun sizin icin dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin icin din olarak İslÂm'ı sectim. Kim şiddetli aclık durumunda zorda kalır, gunaha meyletmeksizin (haram etlerden) yerse şuphesiz ki Allah cok bağışlayıcıdır, cok merhamet edicidir. ?3? (Ey Muhammed!) Sana, kendilerine nelerin helÂl kılındığını soruyorlar. De ki: "Size temiz ve hoş olan şeyler, bir de Allah'ın size verdiği yeteneklerle eğitip alıştırdığınız avcı hayvanların tuttuğu (avlar) helÂl kılındı. Onların sizin icin tuttuklarından yiyin. Onu (av icin) salarken uzerine Allah'ın adını anın (besmele cekin). Allah'a karşı gelmekten sakının. Şuphesiz, Allah hesabı cabuk gorendir. ?4? Bu gun size temiz ve hoş şeyler helÂl kılındı. Kendilerine kitap verilenlerin yiyecekleri size helÂl, sizin yiyecekleriniz de onlara helÂldir. Mu'min kadınlardan iffetli olanlarla, daha once kendilerine kitap verilenlerden olan iffetli kadınlar da, mehirlerini vermeniz kaydıyla; evlenmek, zina etmemek ve gizli dost tutmamak uzere size helÂldir. Her kim de inanılması gerekenleri inkar ederse butun işlediği boşa gider. Ahirette de o, ziyana uğrayanlardandır. ?5? Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yuzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve -başlarınıza mesh edip- her iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın. Eğer cunup iseniz iyice yıkanarak temizlenin. Hasta olursanız veya seferde bulunursanız veya biriniz abdest bozmaktan (def-i hacetten) gelir veya kadınlara dokunur (cinsel ilişkide bulunur) da su bulamazsanız, o zaman temiz bir toprağa yonelin. Onunla yuzlerinizi ve ellerinizi meshedin (Teyemmum edin). Allah size herhangi bir gucluk cıkarmak istemez. Fakat o sizi tertemiz yapmak ve uzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki şukredesiniz. ?6? Allah'ın uzerinizdeki nimetini ve "işittik, itaat ettik" dediğinizde ona verdiğiniz ve sizi kendisiyle bağladığı sağlam sozu hatırlayın. Allah'a karşı gelmekten sakının. Şuphesiz Allah goğuslerin ozunu (kalplerde olanı) hakkıyla bilendir. ?7? Ey iman edenler! Allah icin hakkı titizlikle ayakta tutan, adalet ile şahitlik eden kimseler olun. Bir topluma olan kininiz sizi adaletsizliğe itmesin. Adil olun. Bu, Allah'a karşı gelmekten sakınmaya daha yakındır. Allah'a karşı gelmekten sakının. Şuphesiz Allah yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır. ?8? Allah, iman edip salih ameller işleyenler hakkında, "Onlar icin bir bağışlama ve buyuk bir mukafat vardır" diye vaatte bulunmuştur. ?9? nkar edip Âyetlerimizi yalanlayanlar var ya; işte onlar cehennemliklerdir. ?10? Ey iman edenler! Allah'ın size olan nimetini hatırlayın. Hani bir topluluk size el uzatmaya (tecavuze) kalkışmıştı da Allah (buna engel olmuş) onların ellerini sizden cekmişti. Allah'a karşı gelmekten sakının. Mu'minler yalnız Allah'a tevekkul etsinler. ?11? Andolsun, Allah İsrailoğullarından sağlam soz almıştı. Onlardan on iki temsilci -başkan- secmiştik. Allah şoyle demişti: "Sizinle beraberim. Andolsun eğer namazı kılar, zekatı verir ve elcilerime inanır, onları desteklerseniz, (fakirlere gonulden yardımda bulunarak) Allah'a guzel bir borc verirseniz, elbette sizin kotuluklerinizi orterim ve andolsun sizi, icinden ırmaklar akan cennetlere koyarım. Ama bundan sonra sizden kim inkar ederse, mutlaka o, dumduz yoldan sapmıştır." ?12? İşte, verdikleri sozlerini bozmaları sebebiyledir ki onları lanetledik, kalplerini de kaskatı kıldık. Kelimeleri yerlerinden kaydırarak (tahrif edip) değiştiriyorlar. Akıllarından cıkarmamaları istenen şeylerden onemli bir kısmını da unuttular. (Ey Muhammed!) İclerinden pek azı haric, onların daima bir hainliğini goruyorsun. Yine de sen onları affet ve aldırış etme. Cunku Allah iyilik yapanları sever. ?13? "Biz hıristiyanız" diyenlerden de sağlam soz almıştık. Ama onlar da akıllarından cıkarmamaları istenen şeylerden onemli bir kısmını unuttular. Bu sebeple biz de aralarına kıyamet gunune kadar surecek duşmanlık ve kini salıverdik. Allah ne yapmakta olduklarını onlara bildirecek! ?14? Ey kitap ehli! Artık size elcimiz (Muhammed) gelmiştir. O, kitabınızdan gizleyip durduğunuz gerceklerden bircoğunu sizlere acıklıyor, bircoğunu da affediyor. İşte size Allah'tan bir nur ve apacık bir kitap (Kur'an) gelmiştir. ?15? Allah onunla rızası peşinde olanları selamet yollarına iletir ve onları izniyle, karanlıklardan aydınlığa cıkarıp kendilerini dosdoğru bir yola iletir. ?16? Andolsun, "Allah, Meryemoğlu Mesih'dir", diyenler kesinlikle kÂfir oldular. De ki: "ŞÃ‚yet Allah, Meryemoğlu Mesih'i, onun anasını ve yeryuzunde olanların hepsini yok etmek istese, Allah'a karşı kim ne yapabilir? Goklerin, yerin ve bunların arasında bulunan her şeyin hukumranlığı Allah'ındır. Dilediğini yaratır. Allah her şeye hakkıyla gucu yetendir." ?17? (Bir de) yahudiler ve hıristiyanlar, "Biz Allah'ın oğulları ve sevgili kullarıyız" dediler. De ki: "Oyleyse (Allah) size neden gunahlarınız sebebiyle azap ediyor? Hayır, siz de onun yarattıklarından bir beşersiniz." (Allah) dilediğini bağışlar, dilediğine azap eder. Goklerin, yerin ve bunların arasında bulunanların da hukumranlığı Allah'ındır. Donuş de ancak onadır. ?18? Ey kitap ehli! Peygamberlerin arası kesildiği bir sırada "Bize ne mujdeleyici bir peygamber geldi, ne de bir uyarıcı" demeyesiniz diye, işte size (hakikatı) acıklayan elcimiz (Muhammed) geldi. (Evet,) size bir mujdeleyici ve uyarıcı gelmiştir. Allah her şeye hakkıyla gucu yetendir. ?19? Hani Mûs kavmine demişti ki: "Ey kavmim! Allah'ın, uzerinizdeki nimetini hatırlayın. Hani icinizden peygamberler cıkarmıştı. Sizi hukumdarlar kılmıştır ve (diğer) toplumlardan hicbirine vermediğini size vermişti." ?20? "Ey kavmim! Allah'ın size yazdığı kutsal toprağa girin. Sakın ardınıza donmeyin. Yoksa ziyana uğrayanlar olursunuz." ?21? Dediler ki: "Ey MûsÂ! O (dediğin) topraklarda gayet guclu, zorba bir millet var. Onlar oradan cıkmadıkca biz oraya asla giremeyiz. Eğer oradan cıkarlarsa biz de gireriz." ?22? Korkanların icinden Allah'ın kendilerine nimet verdiği iki adam şoyle demişti: "Onların uzerine kapıdan girin. Oraya girdiniz mi artık siz kuşkusuz galiplersiniz. Eğer mu'minler iseniz yalnızca Allah'a tevekkul edin." ?23? Dediler ki: "Ey Mûsa! Onlar orada bulundukca biz oraya asla girmeyeceğiz. Sen ve Rabbin gidin onlarla savaşın. Biz burada oturacağız." ?24? Mûsa, "Ey Rabbim! Ben ancak kendime ve kardeşime soz gecirebilirim. Artık bizimle, o yoldan cıkmışların arasını ayır" dedi. ?25? Allah şoyle dedi: "O halde orası onlara kırk yıl haram kılınmıştır. Bu sure icinde yeryuzunde şaşkın şaşkın donup dolaşacaklar. Artık boyle yoldan cıkmış kavme uzulme." ?26? (Ey Muhammed!) Onlara, Adem'in iki oğlunun haberini gercek olarak oku. Hani ikisi de birer kurban sunmuşlardı da, birinden kabul edilmiş, otekinden kabul edilmemişti. Kurbanı kabul edilmeyen, "Andolsun seni mutlaka oldureceğim" demişti. Oteki, "Allah ancak kendisine karşı gelmekten sakınanlardan kabul eder" demişti. ?27? "Andolsun! Sen beni oldurmek icin elini bana uzatsan da ben seni oldurmek icin sana elimi uzatacak değilim. Cunku ben Âlemlerin Rabbi olan Allah'tan korkarım." ?28? "Ben istiyorum ki, sen benim gunahımı da, kendi gunahını da yuklenip cehennemliklerden olasın. İşte bu zalimlerin cezasıdır." ?29? Derken nefsi onu kardeşini oldurmeye itti de (nefsine uyarak) onu oldurdu ve boylece ziyan edenlerden oldu. ?30? Nihayet Allah, ona kardeşinin olmuş cesedini nasıl ortup gizleyeceğini gostermek icin yeri eşeleyen bir karga gonderdi. "Yazıklar olsun bana! Şu karga kadar olup da kardeşimin cesedini ortmekten aciz miyim ben?" dedi. Artık pişmanlık duyanlardan olmuştu. ?31? Bundan dolayı İsrailoğullarına (Kitapta) şunu yazdık: "Kim, bir insanı, bir can karşılığı veya yeryuzunde bir bozgunculuk cıkarmak karşılığı olmaksızın oldururse, o sanki butun insanları oldurmuştur. Her kim de birini (hayatını kurtararak) yaşatırsa sanki butun insanları yaşatmıştır. Andolsun ki, onlara resûllerimiz apacık deliller (mucize ve Âyetler) getirdiler. Ama onlardan bircoğu bundan sonra da (hÂlÂ) yeryuzunde aşırı gitmektedir. ?32? Allah'a ve Resûlune savaş acanların ve yeryuzunde bozgunculuk cıkarmaya calışanların cezası; ancak oldurulmeleri, yahut asılmaları veya ellerinin ve ayaklarının caprazlama kesilmesi, yahut o yerden surulmeleridir. Bu cezalar onlar icin dunyadaki bir rezilliktir. Ahirette de onlara buyuk bir azap vardır. ?33? Ancak onları ele gecirmenizden once tovbe edenler bunun dışındadırlar. Artık Allah'ın cok bağışlayıcı, cok merhamet edici olduğunu bilin. ?34? Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakının, ona yaklaşmaya vesile arayın ve onun yolunda cihad edin ki kurtuluşa eresiniz. ?35? Şuphesiz yeryuzunde olanların hepsi ve yanında bir o kadarı daha kendilerinin (kafirlerin) olsa da onu kıyamet gununun azabından kurtulmak icin fidye verecek olsalar onlardan yine kabul edilmez. Onlara elem dolu bir azap vardır. ?36? Ateşten cıkmak isterler ama ondan cıkabilecek değillerdir. Onlara surekli bir azap vardır. ?37? Yaptıklarına bir karşılık ve Allah'tan caydırıcı bir mueyyide olmak uzere hırsız erkek ile hırsız kadının ellerini kesin. Allah mutlak guc sahibidir, hukum ve hikmet sahibidir. ?38? Her kim de işlediği zulmunun arkasından tovbe edip durumunu duzeltirse kuşkusuz, Allah onun tovbesini kabul eder. Şuphesiz Allah cok bağışlayandır, cok merhamet edendir. ?39? Bilmez misin ki goklerin ve yerin hukumranlığı Allah'a aittir. O dilediğine azap eder, dilediğini de bağışlar. Allah her şeye hakkıyla gucu yetendir. ?40? Ey Peygamber! Kalpten inanmadıkları halde ağızlarıyla "İnandık" diyenler (munafıklar) ile Yahudilerden kufurde yarışanlar seni uzmesin. Onlar, (Yahudiler) yalan uydurmak icin (seni) dinlerler, sana gelmeyen bir topluluk hesabına dinlerler. Kelimelerin (ifade icindeki) yerlerini bildikten sonra yerlerini değiştirir ve şoyle derler: "Eğer size şu hukum verilirse onu tutun. O verilmezse sakının." Allah kimin azaba uğramasını istemişse artık sen onun icin asla Allah'a karşı hicbir şey yapamazsın. Onlar, Allah'ın kalplerini temizlemeyi istemediği kimselerdir. Onlara dunyada bir rusvaylık, ahirette ise yine onlara buyuk bir azap vardır. ?41? Onlar, yalanı cok dinleyen, haramı cok yiyenlerdir. Eğer sana gelirlerse ister aralarında hukum ver, ister onlardan yuz cevir. Onlardan yuz cevirecek olursan sana asla hicbir zarar veremezler. Eğer hukmedecek olursan aralarında adaletle hukmet. Cunku Allah, Âdil davrananları sever. ?42? Yanlarında icinde Allah'ın hukmu bulunan Tevrat varken nasıl oluyor da seni hakem yapıyorlar, sonra bunun ardından verdiğin hukumden yuz ceviriyorlar? İşte onlar (kendi kitaplarına da, sana da) inanmış değillerdir. ?43? Şuphesiz Tevrat'ı biz indirdik. İcinde bir hidayet, bir nur vardır. (Allah'a) teslim olmuş nebiler onunla yahudilere hukum verirlerdi. Kendilerini Rabb'e adamış kimseler ile Âlimler de oylece hukmederlerdi. Cunku bunlar Allah'ın kitabını korumakla gorevlendirilmişlerdi. Onlar Tevrat'ın hak olduğuna da şahit idiler. Şu halde siz de insanlardan korkmayın, benden korkun ve Âyetlerimi az bir karşılığa değişmeyin. Allah'ın indirdiği ile hukmetmeyenler kafirlerin ta kendileridir. ?44? Onda (Tevrat'ta) uzerlerine şunu da yazdık: Cana can, goze goz, buruna burun, kulağa kulak, dişe diş kısas edilir. Yaralar da kısasa tabidir. Kim de bu hakkını bağışlar, sadakasına sayarsa o, kendisi icin keffaret olur. Allah'ın indirdiği ile hukmetmeyenler zalimlerin ta kendileridir. ?45? O peygamberlerin izleri uzere Meryemoğlu İsa'yı, onundeki Tevrat'ı doğrulayıcı olarak gonderdik. Ona, icerisinde hidayet ve nur bulunan, onundeki Tevrat'ı doğrulayan, Allah'a karşı gelmekten sakınanlar icin doğru yola iletici ve bir oğut olarak İncil'i verdik. ?46? İncil ehli Allah'ın onda indirdiği ile hukmetsin. Allah'ın indirdiği ile hukmetmeyenler fasıkların ta kendileridir. ?47? (Ey Muhammed!) Sana da o Kitab'ı (Kur'an'ı) hak, onundeki kitapları doğrulayıcı, onları gozetici olarak indirdik. Artık Allah'ın indirdiği ile aralarında hukmet ve sana gelen haktan ayrılıp da onların arzularına uyma. Sizden her biriniz icin bir şeriat ve bir yol koyduk. Eğer Allah dileseydi elbette sizi tek bir ummet yapardı. Fakat verdiği şeylerde sizi imtihan etmek icin ummetlere ayırdı. Oyle ise iyiliklerde yarışın. Hepinizin donuşu Allah'adır. O zaman anlaşmazlığa duşmuş olduğunuz şeyleri size bildirecektir. ?48? Aralarında, Allah'ın indirdiği ile hukmet. Onların arzularına uyma ve Allah'ın sana indirdiğinin bir kısmından (Kur'an'ın bazı hukumlerinden) seni şaşırtmalarından sakın. Eğer yuz cevirirlerse, bil ki şuphesiz Allah, bazı gunahları sebebiyle onları bir musibete carptırmak istiyor. İnsanlardan bircoğu muhakkak ki yoldan cıkmışlardır. ?49? Onlar hÂl cahiliye devrinin hukmunu mu istiyorlar? Kesin olarak inanacak bir toplum icin, kimin hukmu Allah'ınkinden daha guzeldir? ?50? Ey inananlar! Yahudi ve hıristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostlarıdırlar. Sizden kim onları dost edinirse kuşkusuz o da onlardandır. Şuphesiz Allah zalimler topluluğunu doğruya iletmez. ?51? İşte kalplerinde bir hastalık (nifak) bulunanların, "Başımıza bir felaketin gelmesinden korkuyoruz" diyerek onların arasında koşup durduklarını gorursun. Ama Allah yakın bir fetih veya katından bir emir getirir ve onlar iclerinde gizledikleri şeye (nifaka) pişman olurlar. ?52? (O zaman) iman edenler derler ki: "Sizinle beraber olduklarına dair var gucleriyle Allah'a yemin edenler şunlar mı?" Bunların cabaları boşa cıkmıştır. Boylece ziyan edenler olmuşlardır. ?53? Ey iman edenler! Sizden kim dininden donerse, (bilin ki) Allah onların yerine oyle bir topluluk getirir ki, Allah onları sever, onlar da Allah'ı severler. Onlar mu'minlere karşı alcak gonullu, kafirlere karşı guclu ve onurludurlar. Allah yolunda cihad ederler. (Bu yolda) hicbir kınayıcının kınamasından da korkmazlar. İşte bu, Allah'ın bir lutfudur. Onu dilediğine verir. Allah lutfu geniş olandır, hakkıyla bilendir. ?54? Sizin dostunuz ancak Allah'tır, Resûludur ve Allah'ın emirlerine boyun eğerek namazı kılan, zekÂtı veren mu'minlerdir. ?55? Kim Allah'ı, onun peygamberini ve inananları dost edinirse bilsin ki şuphesiz Allah taraftarları galiplerin ta kendileridir. ?56? Ey iman edenler! Sizden once kendilerine kitap verilenlerden dininizi alaya alıp oyuncak edinenleri ve oteki kafirleri dost edinmeyin. Eğer mu'minler iseniz Allah'a karşı gelmekten sakının. ?57? Siz namaza cağırdığınız vakit onu alaya alıp eğlence yerine koyuyorlar. Bu şuphesiz onların akılları ermeyen bir toplum olmalarındandır. ?58? De ki: "Ey kitap ehli! Sadece Allah'a, bize indirilene ve daha once indirilmiş olan (ilahi kitap)lara inandığımızdan ve coğunuzun da fasıklar olmasından oturu bizden hoşlanmıyorsunuz." ?59? De ki: "Allah katında cezası bundan daha kotu olanları size haber vereyim mi? Onlar, Allah'ın lanetlediği ve gazabına uğrattığı, iclerinden maymunlar ve domuzlar cıkardığı kimseler ile şeytanlara tapan kimselerdir. İşte bunların yeri daha kotudur ve onlar doğru yoldan daha cok sapmışlardır." ?60? (Yanınıza) kufurle girip yine (yanınızdan) kufurle cıktıkları halde size geldiklerinde "İnandık" dediler. Allah onların saklamakta oldukları şeyi daha iyi bilir. ?61? Onlardan coğunun gunahta, duşmanlıkta, haram yemede birbirleriyle yarıştıklarını gorursun. Yapmakta oldukları şey ne kotudur! ?62? Bunları, din adamları ve bilginler gunah soz soylemekten ve haram yemekten sakındırsalardı ya! Yapmakta oldukları şey ne kotudur! ?63? Bir de Yahudiler, "Allah'ın eli bağlıdır" dediler. Soylediklerinden oturu kendi elleri bağlansın ve lanete uğrasınlar! Hayır, onun iki eli de acıktır, dilediği gibi verir. Andolsun, sana Rabbinden indirilen (Kur'an) onlardan bircoğunun azgınlık ve kufrunu artıracaktır. Biz onların arasına kıyamete kadar duşmanlık ve kin saldık. Her ne zaman savaş icin bir ateş yakmışlarsa Allah onu sondurmuştur. Onlar yeryuzunde bozgunculuk cıkarmaya calışırlar. Allah bozguncuları sevmez. ?64? Eğer kitap ehli iman etseler ve Allah'a karşı gelmekten sakınsalardı, muhakkak onların kotuluklerini orterdik ve onları Naim cennetlerine koyardık. ?65? Eğer onlar Tevrat'ı, İncil'i ve Rableri tarafından kendilerine indirileni (Kur'an'ı) gereğince uygulasalardı elbette ustlerinden ve ayaklarının altından (bol bol rızık) yiyeceklerdi. Onlardan orta yolu tutan bir zumre vardır. Ama onların bircoğunun yaptığı ne kotudur! ?66? Ey Peygamber! Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan onun verdiği peygamberlik gorevini yerine getirmemiş olursun. Allah seni insanlardan korur. Şuphesiz Allah, kafirler topluluğunu hidayete erdirmeyecektir. ?67? De ki: "Ey Kitap ehli! Tevrat'ı, İncil'i ve Rabbinizden size indirileni (Kur'an'ı) uygulamadıkca hicbir şey uzere değilsiniz." Andolsun ki sana Rabbinden indirilen bu Kur'an onlardan coğunun taşkınlık ve kufrunu artıracaktır. Oyle ise o kÂfirler toplumu icin uzulme. ?68? Şuphesiz inananlar (muslumanlar) ile Yahudiler, Sabiîler ve Hıristiyanlardan (her bir grubun kendi şeriatında) "Allah'a ve ahiret gunune inanan ve salih ameller işleyenler icin hicbir korku yoktur. Onlar mahzun da olmayacaklardır" (diye hukmedilmiştir.) ?69? Andolsun, İsrailoğullarından sağlam soz almış ve onlara peygamberler gondermiştik. Fakat her ne zaman bir Peygamber onlara nefislerinin hoşlanmadığı bir hukmu getirdiyse; onlardan bir kısmını yalanladılar, bir kısmını da oldurduler. ?70? (Bu yaptıklarında) bir bela olmayacağını sandılar da kor ve sağır kesildiler. Sonra (tovbe ettiler), Allah da onların tovbesini kabul etti. Sonra yine onlardan coğu kor ve sağır kesildiler. Allah onların yaptıklarını hakkıyla gorendir. ?71? Andolsun, "Allah, Meryem oğlu Mesih'tir" diyenler kesinlikle kafir oldu. Oysa Mesih şoyle demişti: "Ey İsrailoğulları! Yalnız, benim de Rabbim, sizin de Rabbiniz olan Allah'a kulluk edin. Kim Allah'a ortak koşarsa artık Allah ona cenneti muhakkak haram kılmıştır. Onun barınağı da ateştir. Zalimler icin hicbir yardımcı yoktur." ?72? Andolsun, "Allah ucun ucuncusudur" diyenler kafir oldu. Halbuki bir tek ilahtan başka hicbir ilah yoktur. Eğer dediklerinden vazgecmezlerse andolsun onlardan inkar edenlere elbette elem dolu bir azap dokunacaktır. ?73? HÂl mı Allah'a tovbe etmezler ve ondan bağışlanma istemezler? Allah cok bağışlayandır, cok merhamet edendir. ?74? Meryem oğlu Mesih sadece bir peygamberdir. Ondan once de nice peygamberler geldi gecti. Onun annesi de dosdoğru bir kadındır. (Nasıl ilah olabilirler?) İkisi de yemek yerlerdi. Bak, onlara Âyetlerimizi nasıl acıklıyoruz. Sonra bak ki, nasıl da (haktan) cevriliyorlar. ?75? (Ey Muhammed!) De ki: "Allah'ı bırakıp da, sizin icin ne bir zarara ne de bir yarara gucu yeten şeylere mi tapıyorsunuz? Oysa Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir." ?76? De ki: "Ey Kitap ehli! Hakkın dışına cıkarak dininizde aşırı gitmeyin. Daha once sapmış, bir coklarını da saptırmış ve dumduz yoldan da şaşmış bir milletin arzu ve keyiflerine uymayın." ?77? İsrailoğullarından inkar edenler, Davud ve Meryemoğlu İsa diliyle lanetlendi. Bu, onların isyan etmeleri ve hadlerini aşıyor olmalarından oturuydu. ?78? İşledikleri herhangi bir kotulukten birbirlerini vazgecirmeye calışmazlardı. Yapmakta oldukları ne kotuydu! ?79? Onlardan bircoğunun inkar edenleri dost edindiklerini gorursun. Andolsun ki kendileri icin onceden (ahirete) gonderdikleri şey; Allah'ın onlara gazap etmesi ne kotudur! Onlar azap icinde ebedi kalıcıdırlar. ?80? Eğer Allah'a, Peygamber'e ve ona indirilene (Kur'an'a) inanıyor olsalardı onları (muşrikleri) dost edinmezlerdi. Fakat onlardan bircoğu fasık kimselerdir. ?81? (Ey Muhammed!) İman edenlere duşmanlık etmede insanların en şiddetlisinin kesinlikle Yahudiler ile Allah'a ortak koşanlar olduğunu gorursun. Yine onların iman edenlere sevgi bakımından en yakınının da "Biz hıristiyanlarız" diyenler olduğunu mutlaka gorursun. Cunku onların icinde keşişler ve rahipler vardır. Onlar buyukluk de taslamazlar. ?82? Peygamber'e indirileni (Kur'an'ı) dinledikleri zaman hakkı tanımalarından dolayı gozlerinin yaşla dolup taştığını gorursun. "Ey Rabbimiz! İnandık. Artık bizi şahitlerle (Muhammed'in ummeti) ile beraber yaz" derler. ?83? "Rabbimizin, bizi salihler topluluğuyla beraber (cennete) koymasını umarken, Allah'a ve bize gelen gerceğe ne diye inanmayalım?" ?84? Dedikleri bu soze karşılık Allah onlara, devamlı kalacakları, icinden ırmaklar akan cennetleri mukafat olarak verdi. İşte bu, iyilik yapanların mukafatıdır. ?85? İnkar edenlere ve Âyetlerimizi yalanlayanlara gelince işte onlar cehennemliklerdir. ?86? Ey iman edenler! Allah'ın size helal kıldığı iyi ve temiz nimetleri (kendinize) haram etmeyin ve (Allah'ın koyduğu) sınırları aşmayın. Cunku Allah haddi aşanları sevmez. ?87? Allah'ın size rızık olarak verdiklerinden helal, iyi ve temiz olarak yiyin ve kendisine inanmakta olduğunuz Allah'a karşı gelmekten sakının. ?88? Allah, boş bulunarak ettiğiniz yeminlerle sizi sorumlu tutmaz. Ama bile bile yaptığınız yeminlerle sizi sorumlu tutar. Bu durumda yeminin keffareti, ailenize yedirdiğinizin orta hallisinden on yoksulu doyurmak, yahut onları giydirmek ya da bir kole azat etmektir. Kim (bu imkanı) bulamazsa onun keffareti uc gun oruc tutmaktır. İşte yemin ettiğiniz vakit yeminlerinizin keffareti budur. Yeminlerinizi tutun. Allah size Âyetlerini işte boyle acıklıyor ki şukredesiniz. ?89? Ey iman edenler! (Aklı orten) icki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kacının ki kurtuluşa eresiniz. ?90? Şeytan, icki ve kumarla, ancak aranıza duşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeciyor musunuz? ?91? Oyleyse Allah'a itaat edin, peygambere itaat edin ve Allah'a karşı gelmekten sakının. Şayet yuz cevirirseniz bilmiş olun ki elcimize duşen sadece apacık tebliğdir. ?92? İman edip salih ameller işleyenlere; Allah'a karşı gelmekten sakındıkları, iman ettikleri ve salih amel işledikleri, sonra Allah'a karşı gelmekten sakındıkları ve iman ettikleri, sonra yine Allah'a karşı gelmekten sakındıkları ve iyilik ettikleri takdirde, daha once tatmış olduklarından dolayı bir gunah yoktur. Allah iyilik edenleri sever. ?93? Ey iman edenler! Andolsun, Allah sizleri, ellerinizin ve mızraklarınızın erişebileceği av(lar) ile elbette deneyecek ki, gormediği halde kendisinden korkanı ayırıp meydana cıkarsın. Kim bundan (bu acıklamadan) sonra haddini tecavuz ederse ona elem dolu bir azap vardır. ?94? Ey iman edenler! İhramlı iken (karada) av hayvanı oldurmeyin. Kim (ihramlı iken) onu kasten oldururse (kendisine) bir ceza vardır. (Bu ceza), KÂ'be'ye hediye olarak varmak uzere, oldurduğunun dengi olup, icinizden iki Âdil kimsenin takdir edeceği bir kurbanlık hayvan; veya yoksulları yedirmek suretiyle keffaret; yahut onun dengi oruc tutmaktır. (Bu) yaptığı işin kotu sonucunu tatması icindir. Allah gecmiştekileri affetmiştir. Fakat kim bir daha boyle yaparsa, Allah ondan intikam alır. Allah mutlak guc sahibidir, intikam sahibidir.. ?95? Sizin icin de yolcular icin de bir gecimlik olmak uzere deniz avı yapmak ve deniz urunlerini yemek sizlere helal kılındı. Kara avı ise ihramlı olduğunuz surece size haram kılındı. Huzurunda toplanacağınız Allah'a karşı gelmekten sakının. ?96? Allah; Ka'be'yi, o saygıdeğer evi, haram ayı hac kurbanını ve (bu kurbanlara takılı) gerdanlıkları insanlar(ın din ve dunyaları) icin ayakta kalma (ve canlanma) sebebi kıldı. Bunlar, goklerde ve yerde ne varsa hepsini Allah'ın bildiğini ve Allah'ın (zaten) her şeyi hakkıyla bilmekte olduğunu bilmeniz icindir. ?97? Bilin ki Allah'ın cezası cetindir ve Allah cok bağışlayandır, cok merhamet edendir. ?98? Peygamberin uzerine duşen ancak tebliğdir. Allah sizin acıkladığınızı da, gizlediğinizi de bilir. ?99? (Ey Muhammed!) De ki: "Pis ile temiz bir olmaz. Pisin cokluğu hoşuna gitse bile." Ey akıl sahipleri Allah'a karşı gelmekten sakının ki kurtuluşa eresiniz. ?100? Ey iman edenler! Size acıklandığı takdirde sizi uzecek olan şeylere dair soru sormayın. Eğer Kur'an indirilirken bunlara dair soru sorarsanız size acıklanır. (Halbuki) Allah onları bağışlamıştır. Allah cok bağışlayandır, halimdir (hemen cezalandırmaz, muhlet verir.) ?101? Sizden onceki bir millet o tur şeyleri sordu da sonra o yuzden kafir oldu. ?102? Allah ne "Bahîre" ne "SÂibe", ne "Vasîle" ne de "HÂm" diye bir şey meşru kılmamıştır. Fakat, inkar edenler Allah'a karşı yalan uyduruyorlar. Zaten coklarının aklı da ermez. ?103? Onlara, "Allah'ın indirdiğine (Kur'an'a) ve Peygamber'e gelin" denildiğinde onlar, "Babalarımızı uzerinde bulduğumuz din bize yeter" derler. Peki ya babaları bir şey bilmiyor ve doğru yolu bulamamış olsalar da mı? ?104? Ey iman edenler! Siz kendinizi duzeltin. Siz doğru yolda olursanız yoldan sapan kimse size zarar veremez. Hepinizin donuşu Allah'adır. O zaman Allah size yaptıklarınızı haber verecektir. ?105? Ey iman edenler! Birinizin olumu yaklaştığı zaman vasiyet sırasında aranızda şahitlik (edecek olanlar) sizden adaletli iki kişidir. Yahut; seferde olup da başınıza olum musibeti gelirse, sizin dışınızdan başka iki kişi şahitlik eder. Eğer şuphe ederseniz, onları namazdan sonra alıkorsunuz da Allah adına, "Akraba da olsa, şahitliğimizi hicbir karşılığa değişmeyiz. Allah icin yaptığımız şahitliği gizlemeyiz. Gizlediğimiz takdirde şuphesiz gunahkÂrlardan oluruz" diye yemin ederler. ?106? (Eğer sonradan) o iki kişinin gunaha girdikleri (yalan soyledikleri) anlaşılırsa, o zaman, bu oncelikli şahitlerin zarar verdiği kimselerden olan başka iki adam, onların yerine gecer ve "Allah'a yemin ederiz ki, bizim şahitliğimiz onların şahitliğinden elbette daha gercektir. Biz hakkı da ciğneyip gecmedik. Cunku o takdirde biz elbette zalimlerden oluruz" diye yemin ederler. ?107? Bu (usul), şahitliği layıkıyla yerine getirmeleri ve yeminlerinden sonra başka yeminlere başvurulacağından endişe etmelerini sağlamak icin en uygun caredir. Allah'a karşı gelmekten sakının ve dinleyin. Allah fasık toplumu doğruya iletmez. ?108? Allah'ın, peygamberleri toplayıp "siz(den sonra davetiniz)e ne derece uyuldu?" diyeceği, onların da, "Bizim hicbir bilgimiz yok. Gaybleri hakkıyla bilen ancak sensin" diyecekleri gunu hatırlayın. ?109? O gun Allah şoyle diyecek: "Ey Meryem oğlu İsa! Senin uzerindeki ve annen uzerindeki nimetimi duşun. Hani, seni Ruhu'l-Kudus (Cebrail) ile desteklemiştim. Beşikte iken de, yetişkin iken de insanlara konuşuyordun. Hani, sana kitabı, hikmeti, Tevrat'ı, İncil'i de oğretmiştim. Hani iznimle camurdan kuş şekline benzer bir şey yapıyordun da icine ufluyordun, benim iznimle hemen bir kuş oluyordu. Yine benim iznimle doğuştan koru ve alacalıyı iyileştiriyordun. Hani benim iznimle oluleri de (hayata) cıkarıyordun. Hani sen, İsrailoğullarına acık mucizeler getirdiğin zaman ben seni onlardan kurtarmıştım da onlardan inkar edenler, "Bu ancak acık bir buyudur" demişlerdi. ?110? Hani bir de, "Bana ve Peygamberime iman edin" diye havarilere ilham etmiştim. Onlar da "İman ettik. Bizim musluman olduğumuza sen de şahit ol" demişlerdi. ?111? Hani havariler de, "Ey Meryem oğlu İsa! Rabbin bize gokten bir sofra indirebilir mi?" demişlerdi. İsa da, "Eğer mu'minler iseniz Allah'a karşı gelmekten sakının" demişti. ?112? Onlar, "İstiyoruz ki ondan yiyelim, kalplerimiz yatışsın. Senin bize doğru soylediğini bilelim ve ona, (gozu ile) gormuş şahitlerden olalım" demişlerdi. ?113? Meryem oğlu İsa, "Ey Allahım! Ey Rabbimiz! Bize gokten bir sofra indir ki; once gelenlerimize (zamanımızdaki dindaşlarımıza) ve sonradan geleceklerimize bir bayram ve senden (gelen) bir mucize olsun. Bizi rızıklandır. Sen rızıklandıranların en hayırlısısın" dedi. ?114? Allah da, "Ben onu size indireceğim. Ama ondan sonra sizden her kim inkar ederse artık ben ona kainatta hicbir kimseye etmeyeceğim azabı ederim" demişti. ?115? Allah kıyamet gunu şoyle diyecek: "Ey Meryem oğlu İsa! Sen mi insanlara Allah'ı bırakarak beni ve anamı iki ilah edinin dedin?" İsa da şoyle diyecek: "Seni butun eksikliklerden uzak tutarım. Hakkım olmayan bir şeyi soylemem benim icin soz konusu olamaz. Eğer ben onu soylemiş olsaydım elbette sen bunu bilirdin. Sen benim icimde olanı bilirsin, ama ben sende olanı bilemem. Şuphesiz ki yalnızca sen gaybları hakkıyla bilensin." ?116? "Ben onlara, sadece bana emrettiğin şeyi soyledim: Benim de Rabbim, sizin de rabbiniz olan Allah'a kulluk edin (dedim.) Aralarında bulunduğum surece onlara şahit idim. Ama beni iclerinden aldığında, artık uzerlerine gozetleyici yalnız sen oldun. Sen her şeye hakkıyla şahitsin." ?117? . "Eğer onlara azap edersen, şuphe yok ki onlar senin kullarınd&