Başakşehir Belediyesi tarafından bu yıl yedincisi duzenlenen Başakşehir Living Lab İnovasyon Yarışması'nda yenilikci fikirler odullerine kavuştu. Cevrimici gercekleştirilen torende konuşan Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kaartoğlu, Turkiye'nin ilk teknoloji ve inovasyon merkezi Başakşehir Living Lab ile beyin gocune dur dediklerini soyledi.
Gencliğin ve teknolojinin şehri Başakşehir'de, birbirinden yenilikci fikirler ve ilginc projeler yedinci kez yarıştı. İlki 2014 yılında gercekleştirilen Başakşehir İnovasyon Yarışması'nın odul toreni Başakşehir Emin Sarac Kultur Merkezi'nde cevrimici olarak gercekleştirildi. Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu'nun yanı sıra AK Parti Başakşehir İlce Başkanı Sebahatdin Kayas, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Kurul Uyesi Orhan Oğe, Başakşehir Living Lab Direktoru Omer Onur ve katılımcıların cevrimici katıldığı torenin sunuculuğunu ise Hakkı Alkan yaptı.
Pandemiye rağmen 500 proje başvurdu
Hayatı kolaylaştıran yenilikci fikirlerin yer aldığı Başakşehir Living Lab Yarışması ortaokul, lise, universite ile oğretmen ve oğretim gorevlisi katıldığı 4 farklı kategoride gercekleştirildi. Tum dunyayı etkisi altına alan Kovid-19'a rağmen yoğun bir katılım yaşandığı yarışmaya 500 proje başvurdu. Proje başvurucuların yuzde 60'ı İstanbul dışından, yuzde 40 ise İstanbul'dan gercekleştirildi. Finale kalan 33 projenin yarıştığı odul toreninde 12 proje sahibi odullerine kavuştu. Finale kalan projelerin sanal sergisinin de acılışı yapıldı.
"Bizim derdimiz ulkemizin gencleri"
Acılış konuşmasında yarışmacılara ve cevrimici katılımcılara hitap eden Başkan Yasin Kartoğlu, "Teknolojiyle neden uğraştığımızı soranlar oluyor. 'Belediyesiniz siz işinizi yapsanıza' diyorlar. Teknolojinin, bizim işimizin bir parcası olduğunu soyluyoruz. Niye? Bizim ulke gencliği icin bir derdimiz var. Her zaman beyin gocunden şikayet ediyoruz ebeveynler olarak. Ama maalesef onlar icin bir faaliyette bulunmuyoruz. Eğer biz onu onleyecek bir altyapı oluşturabilirsek, genclere imkan sunabilirsek gencler neden yurtdışına gitsinler. Bizim ulke olarak her şeyimiz, her imkanımız var. Yeter ki biz o imkanları genclerimiz icin sunabilelim" değerlendirmesinde bulundu.
Son yıllarda ozellikle savunma sanayindeki atılımların yeni ufukları actığına işaret eden Başkan Kartoğlu, şunları soyledi:
"İHA-SİHA'lar bizim icin donum noktasıdır. İnsanımızın neler başarabileceğini kanıtlamış olduk. Bunlar gibi cok duyulmamış projeler var. Biz bu işe onculuk ettik. Bu onculuk neticesinde bircok girişimci arkadaşımızın ismini şu anda marka olarak duyuyoruz. Elimizdeki imkanlarla kendisine bir marka edinme fırsatı buldu. Biz buna onculuk ettiğimiz icin gururluyuz, mutluyuz."
Eğitim modelleriyle Başakşehir Living Lab'in diğer kuruluşlara ornek olduğunu ifade eden Başkan Kartoğlu, İnovasyon Yarışması ve Girişimcilik Gunleri ile gencleri yatırımcılarla buluşturduklarını da sozlerine ekledi.
"Sizinle gurur duyuyoruz"
Torende konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Kurul Uyesi Orhan Oğe de, teknoloji ve inovasyonun onemine değindi. Mecburiyetin insanlara cok farklı kapılar actığına vurgu yapan Oğe, "Dunyadaki gelişim, dijitallikle başlıyor sonrasında yapay zeka ile devam ediyor. Ulkemizde gerekli altyapıyı kurmazsak, ureticimizi de bu yonde teşvik etmezsek bir kac yıl sonra dunyada satacak urunumuz kalmayacak. Bugun Başakşehir Belediyesinin yaptığı gibi geleceğe hazırlanacağız. Endustri teknolojisini yakalamamız icin Başakşehir Living Lab'in yaptığı gibi insanların teknolojiye adaptasyonunu sağlamak gerekiyor. Başakşehir'in şu anda yapmış olduğu girişimcileri destekleme ve ulke capına yayma calışmalarıyla gurur duydum. Gelecekte Living Lab modelinin tum ulkeye yayılması bizim isteğimiz. Başkanım Turkiye'ye model olmanızdan dolayı sizinle gurur duyuyoruz" şeklinde konuştu.
Odullerini Başkan Kartoğlu'ndan aldılar
Başakşehir Living Lab Direktoru Omer Onur ise konuşmasında merkezin kuruluşundan bugune gercekleştirilen calışmalardan ve yarışmanın iceriğinden bahsetti. Lazer gosterisiyle devam eden programda finale kalan 33 proje tek tek tanıtıldı. 4 kategoride birinci olan projelerin sahipleri odullerini Başkan Yasin Kartoğlu'nun elinden aldı.
"Beni Alerji Yapma"
Ortaokul kategorisinde Berra Kurt alerji iceren besinleri barkod okumayla tespit etmek amacıyla geliştirdiği "Beni Alerji Yapma" projesiyle birinciliğe hak kazanırken, Betul Gunaydın "BiDes" projesiyle ikinci, gelişim donemindeki gorme engellilerin Braille alfabesini oğrenmesini kolaylaştıran "Gormuyorum Deme Klavyemi Dene" projesiyle ucuncu oldu.
"Naim"
Lise kategorisinde bomba imha aracı olarak daha hızlı ve uretimi daha uygun maliyetlerde olan "Naim" projesiyle Kuzey Yıldız birinci olurken, "Birlikten Guc Doğar" akıllı enerji destek sistemi ile Eyal Kohen ve Yusuf Yaser Ozşalom ikinci oldu. Tarımı kolaylaştıracak ve ciftcinin gozu kulağı olacak "Baykuş" projesi ile Muhammed Coşkun, İlayda Sena Şahin, Esra Dolgun, Omer Faruk Dağlıoğlu da ucunculuğe hak kazandı.
Gıda bilişim teknolojileri
Universite kategorisinde ise Onur Nurtan "Gıda ve Tarım Sektorunde Kullanılabilecek Bilişim ve İletişim Teknolojileri" projesiyle birincilik odulunu aldı. "TheClico" projesiyle Mehmet Sadettin Akalın, Halil Boluk ve Buşra Alasya ikinci olurken, Mustafa Ali Ozgonul, Sadig Yusifov "VirtualEyes" projesiyle ucuncu oldu.
Yumurtadan yeni urun cıktı
Oğretmen ve oğretim gorevlisi kategorisinde "Yumurta Kabuğu Zarından Yeni Urun - Yumurta Kabuğu Zarı Tozu" projesi ile Muhammed Yuceer, Sedanur Yavuz, Lara Ozmete, Cengiz Caner birinciliğe hak kazandı. Dilek Celik "Biyometrik Biyomalzeme ve Uretim Yonetimi" projesiyle ikinci, "Yerli Atıktan Superkapasitor Uretimi" projesiyle ucuncu oldu. Ozel Odul'un sahibi "Hibrit Tekerlekli Sandalye Kiti" projesiyle Tayfun Unuk oldu. - İSTANBUL
Kaynak: İhlas Haber Ajansı