OSYM tarafından duzenlenen Ortaoğretim KPSS sınavı 2 yılda bir yapılıyor. Sınava katılım gosteren adaylar sonuclarını oğrendikten sonra tercih yapacak. Ortaoğretim KPSS ile belirlenen bolumlerde tercih yapılabiliyor. Peki Ortaoğretim KPSS ile ne olunur? Ortaoğretim KPSS sınavı ile hangi meslekler secilebilir?
[h=3]KPSS ORTAOĞRETİM MESLEKLERİ NELERDİR?[/h]Ortaoğretim KPSS sınavına girecek olan adaylar 2 yıllık universite bolumlerine karşılık gelen alanlarda tercih yapabiliyorlar. OSYM'nin gecmiş yıllardaki tercih kılavuzları bu konuda yardımcı olacaktır.

Ortaoğretim Mezunlarının Tercihleri Arasında Gosterebileceği Kadrolar ve Pozisyonlara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
[h=3]ORTAOĞRETİM KPSS SINAVI İLE HANGİ MESLEKLER, BOLUMLER SECİLEBİLİR?[/h]Aşağıdaki memurluklara tercih yapabilmek icin, kadroların karşılığı olan ozel nitelikleri taşımak gerekiyor. Bu nitelikler arasında ilgili bolumden mezun olmak ya da sertifika sahibi olmak gibi kriterler mevcuttur.
-Bekcilik
-Hizmetli kadroları (aşcı, temizlik gorevlisi, kalorifer gorevlisi vs gibi kadro normları)
-Belediyeler (zabıtalık dahil)
-Orman koruma memuru
-Teknisyenlik
-Memurluk
- Laborant ve diğer sağlık alanları
-Vhki (sınırlı ortaoğretim buro yonetimi veya KPSS ortaoğretim puanı alma vs gibi)
-Zabıt katiplikleri
-İnfaz Koruma
Duz Lise mezunları KPSS puanı ile hangi devlet memurluğu kadrolarına atanabilir? Duz Lise KPSS atama puanları kac puan seviyelerinde?
Lise, Meslek Yuksek Okulu ya da Fakulte mezunu ne olursanız olun eğer kendi işiniz yoksa ve iyi bir iş sahibi olmak istiyorsanız ilk seceneğiniz KPSS ile atanabileceğiniz devlet memurluğu kadrolarıdır. Turkiye'deki 2,3 milyonluk işsizler ordusuna katılmak istemiyorsanız, KPSS'ye cok sıkı bir şekilde hazırlanmanız gerekiyor. Devlet memurluğu kadrolarına atanma konusunda acılan kadro sayısı itibari ile Fakulte mezunları diğer mezunlara gore bir adım, hatta birkac adım onde diyebiliriz. Meslek Yuksek Okulu mezunları da Lise mezunlarına gore bir adım onde gorunuyorlar. Halkanın son zinciri olan Duz Lise mezunlarının memurluğa atanmaları ise oldukca meşakkatli bir surec.
Duz Lise mezunları KPSS'de hangi bolumleri tercih edebilir?
Oncelikle şunu belirtelim ki duz lise mezunlarının KPSS ile atama yapılan devlet memurluğu kadrolarına atanabilmeleri icin KPSS'den cok yuksek bir puan almaları gerekiyor. Bunun nedeni ise Duz Lise mezunları icin acılan kadro sayısının oldukca kısıtlı olması. Yani acılan kadro sayısı ne kadar az ise KPSS'den alınması gereken puan da o kadar yuksek olmak zorunda. Cunku ancak KPSS'den yuksek puan alarak diğer Duz Lise mezunu rakiplerin onune gecilebilir.
Son donemlerdeki KPSS tercihleri incelendiğinde Duz Lise mezunları icin taban puanların 95'e kadar cıktığını gorebiliyoruz. Ancak daha duşuk puanlarla da atama yapılan memurluklar da var. Bunlar genelde şofor, hizmetli vb. gibi diğer memurluklara nazaran daha alt sınıf kadrolar olarak dikkat cekiyor.
Ancak 70 ve uzeri KPSS puanı aldıktan sonra tek alternatifiniz tercih yapılarak sonuclanan Genel Atamalar değil. Bircok devlet kurumu Genel Atamalar'ın dışında ara donemlerde memur alımı yapıyor. Ara donemlerde yapılan bu atamalar "acıktan atama" şeklinde ifade ediliyor.
Ozellikle Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı yıl icinde cok sık acıktan atama ile işci ve memur alımı yapıyor. Bu memur alımları icinde Duz Lise mezunları icin ayrılan kadrolar da yer alıyor. Ancak bu atamalarda ilk olarak bir onceki paragrafta bahsettiğimiz KPSS'den en az 70 puan almak şartı ile karşılaşacağınızın altını şimdiden cizmekte fayda goruyoruz.
Yukarıda saydıklarımızın dışında Duz Lise mezunlarının son yıllarda en cok rağbet gosterdiği bir başka memurluk da "Zabıt Katipliği". Zabıt Katibi olabilmek icin yine KPSS'den en az 70 puan almak ve Adalet Bakanlığı'nın ilgili kurumlarının yaptığı "10 parmak klavye sınavı"nı başarıyla gecmek gerekiyor.
Daha kapsamlı bir araştırmak yapılarak "Duz Lise mezunları KPSS'de hangi bolumleri tercih edebilir?" sorusuna daha fazla alternatif uretmek mumkun. Bu konuda Duz Lise mezunları kendileri icin en iyi secenekleri araştırma yaparak tespit edebilir.