Ordulu Şehnaz Gulay Karakuş'un kayınpederinden oğrendiği sepetcilik, Kovid-19 salgını nedeniyle daha cok evinde gecirdiği zamanlarında en buyuk uğraşı oldu.
Perşembe ilcesi Sırakovancı Mahallesi'nde yaşayan 54 yaşındaki Karakuş, sepet orme ustası kayınpederi Mahmut Karakuş'tan mesleğin inceliklerini oğrendi.
Kayınpederinin 12 yıl once vefatının ardından işini devam ettiren Karakuş, evinin bahcesi ve serenderde oluşturduğu alanda, bahcelerden temin ettiği fındık dallarından yalnızca bıcak ve rende kullanarak farklı boyutlarda sepetler ormeye başladı. Karakuş, bir sure sonra bağ bahce ve ev işleri nedeniyle sepet yapımını bırakmak durumunda kaldı.
Kovid-19'la mucadelede kısıtlamaların uygulanmaya başlamasıyla evde daha cok vakit geciren Karakuş, vaktini iyi değerlendirmek icin sepet ormeye yeniden başladı.
İki cocuk annesi Karakuş, AA muhabirine, evlendikten sonra kayınpederinin yaptığı sepetlerin ilgisini cektiğini, doğal ve nostaljik urunlere merakı sebebiyle bu işe yoneldiğini soyledi.
Kayınpederinin, mesleğini oğullarına oğretmek istediğini ancak onların ilgi gostermediğini dile getiren Karakuş, "Babam, ben 2,5 yaşındayken trafik kazasından olmuş. Babamı hic bilmediğim icin kayınpederimi gercek babam gibi sevdim. O da beni gercekten seviyordu. Vefatından sonra sepet işini ben devam ettirdim." dedi.
"Evde kalındığı icin bu sureci değerlendireyim dedim"
Karakuş, mesleği yaklaşık 4 yıl surdurdukten sonra bıraktığını belirterek, "Şimdi pandemi doneminde bir yere gidemiyorsun, tatile cıkamıyorsun, hicbir şey yapamıyorsun. Evde kalındığı icin ben de bu sureci değerlendireyim dedim, tekrar sepet yapımına başladım. Ceşit ceşit sepetler yapıyorum." diye konuştu.
Sepet yapımının kolay olmadığına işaret eden Karakuş, şoyle konuştu:
"Bahceden uygun fındık dallarını kesip dış kabuğunu cıkarıyorum. Gerekli temizliğini yaparak orme işlemini yapıyorum. Sepeti ormek en zevkli yanı. Aslında malzemeyi hazırlamak bayağı zaman alıyor. Guc isteyen tarafları var. Genelde kendi bahcelerimizden dalları alıyorum, arkadaşlarımın bahcesinden de alıyoruz. Ozellikle ham fındık dallarından daha guzel oluyor, bu nedenle de onu daha cok tercih ediyorum. Yeter ki sen iste, bir şekilde yapıyorsun."
Karakuş, rahmetli annesinden oğrendiği kolon ipini de dokuduğunu ve yaptığı sepetlere taktığını kaydederek, hobi amacıyla yaptığı sepetlerle kendi ihtiyaclarını karşıladığını, ayrıca eşe, dosta hediye ettiğini soyledi.
Salgın doneminde insanların daha cok evde zaman gecirdiğine değinen Karakuş, "Evde kapalı kaldık, of bunalıyoruz, yemek yiyoruz' demesinler. Oyalanacak bir şeyle uğraşsınlar. Dantel olabilir, bir sus eşyası olur. Bir şeyler yapsınlar, kendilerini oyalasınlar. Ama pencereye cıkıp hava almayı da ihmal etmesinler, hareket etsinler." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Eyup Elevli